На Волині 400 тонн березового соку збираються відправити на експорт
Волинь

На Волині 400 тонн березового соку збираються відправити на експорт

15 квітня 2020, 19:06
0
0
Сподобалось?
0

На Волині стартував сезон збору березового соку. Правда, через мінливу погоду дерева поки не надто щедрі на живильну рідину. Але з кожним днем будуть ділитися нею все охочіше.

Повільно, але впевнено "березові сльози" наповнюють скляну тару. Її змінюють двічі на день, щоб жодна крапля не зникла в землю. Якщо все робити правильно, з однієї берези за два тижні можна зібрати більше 80 літрів соку, пише Сьогодні.

"Треба зробити отвір в дереві, тоді підвести дерев'яний клинок. Тут ось долотом пробили, щоб легко було вставити клинок. А якщо не зробиш, то клинок не увійде, тому що не залізний", – розповідає Андрій Громико, лісничий Холоневичівського лісництва.

Лісівники ловлять кожен погожий день. Тому що, як тільки температура повітря знижується – сокотік припиняється. Через карантин бажаючих збирати цілюще нектар дуже мало.

Головне, щоб береза була на віддалі від доріг. Тоді і сік буде цілющим. Після збору отвір треба обов'язково замазати глиною, інакше дерево почне марніти. І найголовніше – підсочуются тільки зрілі берези. Фахівці це знають, а ось браконьєри – ні. Тому за самовільне збирання соку накладається штраф понад 400 гривень.

"Молодняк не можна підсочувати. Сік віддасть, але це заборонено законодавством. Це ми пошкодуємо деревину", – зазначає Володимир Левосюк, головний лісничий Цуманського лісгоспу.

Нинішній сік прозорий і містить достатньо природного солоду. Його радо приймають в консервних цехах. Органічний сік експортується з Волині до Бразилії, Німеччини і навіть США. Цінують за те, що можна пити і зберігати без цукру і лимонної кислоти.

"Дають своїм дітям сік в такій тарі замість водички в школу. Вони настільки звикли до нашого натурального соку. Кажуть, що ми набагато менше п'ємо води, ми більше споживаємо соку, тому що знаємо, що сік – це жива вода", – розповідає Зінаїда Рябчун, начальниця консервного цеху Цуманського лісгоспу.

Березовий сік з шипшиною вірусологи в США рекомендують вживати після запалення легенів для відновлення організму. Цю пораду вже беруть на озброєння і в Україні. А на Волині в цьому сезоні планують зібрати 300-400 тонн березового соку, які збираються відправити на експорт.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися