«Бідова дитина, постійно недоїдала»: що насправді стало причиною смерті 19-річного волинянина, у якого посмертно діагностували коронавірус
Волинь

«Бідова дитина, постійно недоїдала»: що насправді стало причиною смерті 19-річного волинянина, у якого посмертно діагностували коронавірус

17 квітня 2020, 19:10
1
-1
Сподобалось?
-1

13 квітня помер 19-річний Олексій Мельничук з Торчинської ОТГ, Луцького району. Відомо, що його життя обірвалося у реанімаційному відділенні Луцької центральної районної лікарні. У довідці про причину смерті вказано «коронавірус». Відомо, що хлопець мав важке супутнє захворювання – діабет першого типу і впав в діабетичну кому, з якої уже не вийшов. Коронавірус у нього підтвердили за кілька годин після його смерті.

Як так сталося, що така молода людина не справилася з цією хворобою і чи дійсно причиною смерті послужила саме коронавірусна інфекція, про це – далі.

«Діагноз посприяв, що його хоч нормально поховали»

- Ой, це така бідова дитина була, - розповідає родичка померлого хлопця, пані Ольга. - Матір його з батьками переїхала в Торчин з Росії. Чоловіка вона не мала, але так двоє діток і нажила - цього Олексія, що помер, та ще одного хлопчика, йому десь років 5 зараз. Мама їхня – Інна, за все життя ніде не працювала, навіть город ніколи не садила. Олексій з дитинства мав цукровий діабет. Знаєте, дитина з такою хворобою повинна повноцінно харчуватися, за спеціальною дієтою та постійно приймати ліки. А він завжди недоїдав, ходив недоглянутий і одягнений хтозна як. У його мами явні психологічні відхилення, це видно з першого погляду. Люди часто допомагали їм з харчами, допомагала і церква християн-п’ятидесятників. Через недогляд Олексій за життя уже не раз впадав у  кому – лікарі фактично витягували його з того світу. Навіть цього разу, як він поїхав в Луцьк в лікарню, у нього цукор в крові зашкалював, а він купив собі вафлі і кока-колу, щоб перекусити. Це ж не припустимо. Та що там казати, не мав він повноцінного життя, ніхто не дбав за ним. Ми якщо чесно, не віримо, що в нього дійсно той коронавірус виявили. Але на лікарів гріх нарікати, вони дійсно рятували його, як могли. І знаєте, грубо звучить, але з одного боку й добре, що йому поставили цей діагноз, так його хоч поховали нормально. Бо я не уявляю, як би та мати його ховала, страшно подумати навіть», - розповідає жінка.

    Ховали без священника і за кошти громади

    Не вірить, що Олексій дійсно помер від коронавірусу і його рідний дядько – Микола Мельничук. Він живе у Старій Вижві, однак коли дізнався про горе, одразу приїхав. За його словами, 15 квітня взяли аналізи на коронавірус в його сестри – матері померлого і племінника. Сказали, що в найкоротший термін буде результат. Йому ж з дружиною наказали після повернення додому пройти самоізоляцію 2,5 неділі. Уже навіть попередили тамтешню владу, аби проконтролювала цей момент.

    - Я не вірю, що в нього насправді вірус, мені здається, що зараз така ситуація, що всі списують усе на ту хворобу. Він мав цукровий діабет. Вийшло так, що в четвер (9 квітня) його двоюрідний брат повіз його в районну лікарню в Луцьк, де Олексій отримав інсулін. А вже з п’ятниці на суботу вночі його «швидкою» знову забрали в лікарню. В суботу він впав в кому і вже не вийшов з неї, - розповідає пан Микола.

      Він наголосив, що увесь процес поховання узяв на себе голова Торчинської ОТГ Юрій Кревський. Рідні – їх на похованні було троє, стояли за 15 метрів і споглядали сам процес. Труну не відкривали, але їм попередньо пояснили, що тіло у труні лежить у спеціальному кульку. Поставити живі квіти на могилу не дозволили, сказали, краще це зробити наступного дня.

      Голова Торчинської ОТГ Юрій Кревський підтвердив, що померлого хлопця поховали за гроші громади. І щоб провести поховання відповідно до діючих норм, йому довелося добряче «попотіти».

      - Я отримав офіційний лист, що особисто на мене, як на голову ОТГ покладені обов’язки, це згідно постанов Кабміну щодо допомоги поховання померлого від коронавірусу відповідно до діючих норм. На скільки сьогодні складно організувати процес поховання саме померлих від цього вірусу, я це зрозумів досить чітко. Ми зверталися до комунального підприємства в Луцьку, яке безпосередньо закріплене за цією діяльністю. Але там нас проігнорували, керівник від нас навіть не взяв трубки. Але ж ми готові були заплатити, без питань. Ми знайшли приватне поховальне бюро в місті, насилу їх вмовляли і вони врешті погодилися. Так ми провели захоронення цього хлопчини відповідно до всіх процедур. Все за кошти громади. Чому за наші кошти? Бо ми розуміли, що тут є проблема. Мама там має вади не лише фізичні, а й психологічні. Сім’я я малозабезпечена, сам померлий – теж був з інвалідністю, тому щодо оплати мова не йшла, всі витрати на себе взяла громада.  Приїхали  родичі із Старої Вижви, вони адекватні, то ми все з ними погоджували. Я лише попередив сім’ю , що питання за священника для відспівування нехай вирішують самі. Але, як я зрозумів, вони нікого з батюшок не запрошували, - каже Юрій Кревський.

      Помер від коронавірусу чи діабету? 

        Оскільки хлопець лежав у реанімації, де ніхто не знав про наявність у нього коронавірусної інфекції, ми звернулися до головного лікаря ЛЦРЛ Сергія Коновала і запитали, які заходи були проведені безпосередньо у реанімації та із медпрацівниками та пацієнтами, які мали контакт з померлим. 

        - Коли сталася така ситуація, що помер хворий і в нього діагностували коронавірус, була проведена дезінфекція, встановили усіх, хто з ним контактував, у них взяті відповідні аналізи. Наша лікарня включена в перелік тих, які надають допомогу коронавірусним хворим. І повірте мені, цей випадок  в нас перший, але ми вже до цього мали 9 пацієнтів з підозрою. На 16 квітня до нас знову поступив пацієнт з підозрою. Ми готові приймати таких хворих, - зазначає Сергій Коновал.

          Власне, як зазначив головний лікар, Олексію Мельнику був зроблений експрес-тест на коронавірус і ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція). Експрес-тест показав негативний результат. А от ПРЛ підтвердив наявність коронавірусної хвороби.

          - Який аналіз є точнішим?, - запитуємо в Сергія Коновала.

          - ПЛР робиться у спеціальній лабораторії в Луцьку і він є одним з найточніших, які є на сьогодні. І ми не маємо права йому не довіряти. Ми робили пацієнту цей аналіз в понеділок вранці. Того ж дня цей хлопець і помер у реанімації. Чому ми робили йому тест? Бо він мав високу температуру, яка не збивалася. Цей хворий для нас знайомий добре, рік тому він також перебував у нас в реанімації. Він мав цукровий діабет першого типу, важку форму.

          - Від чого ж він тоді помер, від коронавірусу чи від цукрового діабету?

          - Коронавірусна інфекція має певну клініку. І вона може мати і атипову форму. Захворювання у цього пацієнта не характеризувалося ні пневмонією, ні задишкою, але мало інші показники. І коронавірусна інфекція також може призвести до тих незворотніх моментів , які сталися. На сьогодні, якщо поставлений такий діагноз, і родичі не мають заперечень, розтин не проводиться. Дивіться, скільки зараз хворіють медичні працівники і ті розтини можуть привести тільки до нового інфікування серед медпрацівників. Тим не менше я казав дядькові померлого, якщо вони сумніваються у правильності діагнозу, вони мають право писати заяву на розтин. Я вам більше скажу, кожен позитивний результат ПРЛ відправляється на Київ і його перепровіряють. Суть аналізу в тому, що береться біоматеріал - з рота чи з носа. Цей хлопець був інсулінозалежним діабетиком. Чи вірус  посприяв, чи діабет, важко сказати. А можливо він є бактеріоносієм даної інфекції? Якби ми одразу виявили у нього коровірус, він би лікувався інакше, на базі Боголюб. Але клініка була відсутня, або ж атипова, як я казав.

          - Чи відомі результати аналізів на коронавірус у медпрацівників, які мали контакт з померлим?

          - Так. Перші 5 аналізів уже відомі і вони негативні.

          - Чому так трапляється, що експрес-тести можуть не показати хворобу?

          - Вони визначають антитіла.  Вони не показують хворобу на початку, лише коли людина хворіє уже 5-6 днів. На сьогодні нас цікавить питання виявити вірус в перш дні, аби мінімізувати зараження інших. Якраз ПЛР дає точний результат з перших днів захворювання. 

          Лікар наголосив,що вони зробили усе можливе, аби врятувати життя хлопця. Минулого року їм вдалося вивести його з діабетичної коми, цього року - ні. І цілком ймовірно, що посприяла цьому саме коронавірусна хвороба...

          ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


            Хочете дізнаватися про головні події першими?
            Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

            Читайте також

            Коментарі

            • Антон
              Антон

              На початку статті юнака звали Олексій, а в кінці його вже звуть Юрій. Якась нісенітниця. Хто таке пише, що купи не тримається. Ще й про Кревського прибрехали! Той взагалі не мав поняття про того хлопця. Служба в справах дітей навіть не знала про цю сім'ю. Що Христін там робить? Їй може ще зарплату за карантин заплатить кум кревський?

              18 квітня 2020, 21:30
              Відповісти

            Ваш коментар

            Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
            Реєстрація Вхід
            Забули пароль?
            Реєстрація Вхід
            На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
            Реєстрація Вхід
            Зареєструватися