«Це рейдерське захоплення», – голова Заборольської ОТГ про приєднання до Луцька
Волинь

«Це рейдерське захоплення», – голова Заборольської ОТГ про приєднання до Луцька

2 червня 2020, 18:51
0
0
Сподобалось?
0

Заборольська ОТГ сьогодні є однією з найуспішніших громад України (до її складу входять 14 сіл: Антонівка, Боголюби, Богушівка, Великий Омеляник, Всеволодівка, Городок, Заболотці, Забороль, Одеради, Олександрівка, Охотин, Сьомаки, Тарасове, Шепель).

Валерій Боярський на посаді сільського голови Забороля – з 2015 року, на посаді голови Заборольської ОТГ – з 2017 року і уже встиг зарекомендувати себе як професійний управлінець та господарник.

Він вважає, що приєднання до Луцька погіршить рівень життя громади та пригальмує її розвиток на невизначений час. Його підтримує усе 11-тисячне населення громади, яке категорично проти приєднання до міста

– Валерію Федоровичу, як на посаді сільського голови, так і голови ОТГ ваш основний акцент у роботі направлений на розвиток інфраструктури. Які стратегічні для вашої ОТГ дороги будуєте зараз?

– Зараз робимо дорогу між селами Забороль і Боголюби. Це білощебенева дорога протяжністю понад 700 метрів. Кошторис – 1,5 мільйона.  У планах – дорога до лікарні в Боголюбах. Уже складена проєктно-кошторисна документація, кошторис склав 35 мільйонів. Щодо Тарасового готується досить серйозний проєкт на тротуарну доріжку – від вулиці Набережної до Володимирської на загальну суму близько 4 мільйонів гривень. За тиждень почнуться дорожні роботи у Великому Омелянику, на вулиці Ранковій

– Які ще проєкти в роботі?

– У нас увесь час у роботі декілька проєктів. Серед найбільш потужних – реконструкція школи в Заборолі. Загальний бюджет – 68 мільйонів. Також уже підписаний договір на перекриття амбулаторії і на фасад.

– Найбільш кошторисні ваші проєкти?

– Насправді їх досить багато. Серед основних – у школі в Боголюбах нам вдалося зробити гімнастичний зал, кошторис склав  4,5 мільйона гривень, це разом з інвентарем. Маємо гарний проєкт щодо стадіону в Заборолі, який ми надіємося вже найближчим часом втілити у життя. Кошторис складає більше ніж 15 мільйонів. Уже готові кошторис і проєкт на внутрішні роботи щодо Будинку культури – на 5 мільйонів гривень.

Проводиться вуличне освітлення у Заборолі, такі ж роботи тривають у кожному нашому селі. На виїздах із громади встановили камери відеоспостереження, що допомагає у розкритті злочинів поліції. Все це зроблено за кошти громади

– Як сприймаєте новину про ваше приєднання до Луцька?

– Це рішення нічим не аргументоване. Практично 100 відсотків нашого населення проти цього приєднання. Це силове приєднання нагадує рейдерське захоплення. Ми направляли наші звернення і до Президента, і в Кабмін, і до нардепів, і в Міністерство регіонального розвитку. Без реакції. Єдине – з Міністерства регіонального розвитку прийшов лист, що питання нашого доєднання вирішується на рівні Волинської ОДА.

На засідання Кабміну навіть сам заступник міністра інфраструктури запитував, чому саме Заборольську ОТГ доєднують – перспективну спроможну громаду, яка відповідає усім критеріям? Однак ніхто чіткої відповіді не надав. Ми і самі не можемо пояснити нашим людям, чому Заборольську ОТГ приєднують до Луцька.

– Що основне втратить ваша громада при приєднанні до міста?

– Самостійність, можливість впливати на прийняття рішень. Боїмося просто стати додатком до Луцька, таким, якими зараз є Вишків, Вересневе і т. д. Боїмося втратити динаміку розвитку, котру маємо протягом останніх трьох років. Кожного року ми робили дороги протяжністю 5 кілометрів, і це досить високий показник. І якщо б нам ще так років 5 погосподарювати, вся ОТГ була б покрита дорогами.

А наші численні соціальні програми, їх просто не буде. Зараз якщо один депутат у нас представляє десь 300 – 350 жителів, то при приєднанні до Луцька всю нашу громаду з 11-тисячним населенням будуть представляти максимум 2 депутати. Відповідно, голос від нашої громади ні на що не впливатиме.

– Про що переживають мешканці вашої ОТГ найбільше?

– Люди бояться втратити свої паї. А ще – реформа децентралізації передбачає покращення інфраструктури, адміністративних послуг населенню. А цього всього при доєднанні до Луцька не буде. Як наше населення з сіл (Шепель, Заболотці та з інших віддалених сіл) буде їхати у Луцький ЦНАП для отримання якоїсь довідки? Люди налаштовані радикально. Прямо питають: коли будемо перекривати дорогу?

– Як сприймають Боголюби приєднання до Луцька, на території яких розташований другий корпус Волинської обласної клінічної лікарні?

– Категорично проти. Марія Іванівна Якубовська – це наша рушійна сила. Це досвідчена та сильна жінка, яка працювала сільським головою Боголюбської сільради, дуже обізнана  в питаннях формування бюджету, вона в нас стала заступником сільського голови з питань діяльності органів виконавчої влади, очолює Боголюбський старостинський округ. Вона з 90-х років працює. І Марія Іванівна, і все населення теж категорично проти приєднання до Луцька, адже розуміє, що на цьому етапі в міській раді відсутня влада, яка могла б ствердно запропонувати механізм або стратегію розвитку саме нашої громади, а не розвиток міста за рахунок нашої території (землі).

Вона, як і усі наші депутати, розуміє, що місту цікаві наші землі. Ось уже Григорій Недопад (заступник міського голови) у одному із інтерв’ю зазначив, що оскільки центр міста уже забудований, то інфраструктурні об’єкти (зокрема, підприємства) треба зводити на околицях. Тобто на території наших сіл.

– Як будете протистояти?

– Діяти у правовому полі, на відміну від Волинської ОДА та уряду, які порушили основний принцип Закону про добровільне об’єднання – принцип добровільності. Офіційного документа про приєднання ще немає, тож наразі ми не маємо, з яким документом іти до суду. Я думаю, що лучанам ні холодно ні жарко від нашого доєднання до міста, наші люди категорично проти, а кому це вигідно – не важко здогадатися.

Адже, як ми знаємо, Луцьк може втратити статус обласного центру. У Луцька реверсна дотація 230 мільйонів. Це гроші, які з міста забираються на Київ. Можна було б просто співпрацювати – чому не збудувати на нашій території той же завод, щоб були робочі місця. Податки по місцю знаходження юридичної особи – у місто Луцьк, а ПДФО – нам.

Чим не спільний розвиток? Чому силовий варіант? Адже ми об’єдналися одні з перших у районі і страждаємо від цього. А у рейтингу спроможності громад по Україні ми одні з перших.

– Я так розумію, добровільного вашого приєднання до міста не буде?

– Однозначно – ні.

Розмовляла Ірина Бура


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися