Василь Яшан 60 років служив волинській медицині
Волинь

Василь Яшан 60 років служив волинській медицині

5 червня 2020, 10:23
1
0
Сподобалось?
0

Як ми повідомляли вчора, відійшов у вічність відомий волинський лікар Василь Яшан. Він загинув внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яка трапилася 3 червня у селі Забороль Луцького району. Автомобіль КамАЗ, який рухався у напрямку Луцька, врізався у легковик «Ауді», в якому їхав лікар. Удар прийшовся якраз у те місце, де був Василь Петрович… Сьогодні його поховають у селі Забороль, де жив лікар.

Ім’я Василя Яшана було відоме далеко за межами Волині. Попри поважний вік, а 80-літній ювілей Василь Петрович відсвяткував ще у 2017 році, він не був схожий на дідуся, який сидить на призьбі й бавить внуків. До нього постійно була черги пацієнтів, які приїжджали з різних куточків нашої держави.

Професію лікаря Василь Яшан обрав ще у шкільні роки. Хоча дитинство у хлопця із села на Станіславщині (тепер Івано-Франківщині) було важким. Тато з мамою з ранку до смеркання в колгоспі працювали, тож хатня робота лягала на плечі Василя. Треба було і корову подоїти, і господарку попорати. А ще ж уроки вивчити! Все встигав хлопчина. І хоч конкурс у медичний вуз був величезний, з першого разу вступив у Чернівецький медінститут! Про студентські роки знаний лікар згадував як про надзвичайно бідні, грошей постійно не вистачало, зате їх відсутність з лишком компенсувала тяга до знань. Мріяв про наукову роботу, аспірантуру. Проте треба було спочатку три роки відпрацювати у лікарні, і молодого спеціаліста направили у Цумань невропатологом. Тут він закохався у свою майбутню дружину Ганну Степанівну, яка приїхала за направленням працювати окулістом.

– Думав, що тимчасово на Волині: три роки відпрацюю, а там переїду ближче до батьків, у Тернопіль. Але коли сказав про свої плани колегам, мене викликали у кабінет до першого секретаря обкому Калити, хоч комуністом я не був: запропонували і квартиру в Луцьку, і роботу в обласній лікарні, аби залишився тут працювати. Це був 1966 рік, – згадував Василь Петрович про те, як став волинякою в своєму останньому інтерв’ю для «Вісника+К».

З того часу Василь Яшан місце роботи не міняв. Пацієнти у нього були дуже важкі – після інсультів, із розсіяним склерозом, з патологіями хребта. У 1988 році Яшана призначили завідувачем відділення профе­сійної патології. Його пацієнти були люди, які свої хвороби набули у зв’язку з важкими умовами праці. Це шахтарі, доярки, трактористи. Як правило, ідеться про складні патології хребта. Про лікаря Яшана ходять легенди. Від багатьох пацієнтів доводилося чути, що він творив чудеса – лежачі вставали і йшли своїми ногами. Незважаючи на вже поважний вік, Василь Петрович не полишав лікарської практики. Крім того, він ще й чергував як ургентний лікар в обласній лікарні.

Василь Петрович дуже переживав, що медицина для багатьох сьогодні не доступна: за все доводиться платити, а медикаменти надзвичайно дорогі, не всі їх можуть купити.

Найбільшою втіхою для Василя Яшана була його родина. Він пишався, що лікарську династію Яшанів продовжують його донька і старша внучка Ганна, яка пішла по дідових стопах і стала невропатологом.

Тужив відомий лікар за своє дружиною Ганною Степанівною, котра померла кілька років тому. Незадовго до трагедії вона наснилася Василю Петровичу і покликала його за собою…

P.S Редакція «Вісника+К» висловлює щирі співчуття рідним та близьким Василя Петровича Яшана.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Світлана
    Світлана

    Дуже хороша Людина була . Людина з великої літери . Скільки людей на ноги поставив , а така смерть недолуга.... Скільки буду жити - стільки буду згадувати і дякувати , що поставив мене на ноги . Співчуття рідним

    8 червня 2021, 15:50
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися