Волинянка вирощує гриби у квартирі
Волинь

Волинянка вирощує гриби у квартирі

15 червня 2020, 15:25
0
1
Сподобалось?
1

Володимирчанка Наталія Кивлюк навчилась вирощувати печериці у квартирі. 

Жінка каже, що коли придбала в інтернеті міцелій печериць, то мало вірила у те, що з цього щось вийде, - пише Слово правди.

"Замовляла колись міцелій у журналі «Сільський вісник», але там процес вирощування був досить складний, адже спершу пеньок потрібно було замочити, потім тримати його в теплі, згодом «начинити» міцелієм та довго чекати, поки гриби проростуть. В результаті, цей пеньок рік у мене пролежав і гриби на ньому так і не з’явились. Думала, що і цього разу нічого не вийде", – розповідає жінка.

Жінка каже, оскільки на балконі було холодно, то вона помістила грибницю ( коробку з компостом, засіяним міцелієм) у комірчину. Минуло трохи більше місяця, як нарешті крізь торф, яким потрібно посипати грибницю, проклюнулись маленькі грибочки. Печериці почали рости як на дріжджах і  вже невдовзі вона зібрала перший врожай вагою близько півтора кілограма, яким із задоволенням поласували усією родиною.

Минув тиждень і в грибниці почали з’являтись нові печериці. Виробники обіцяють, що з одного брикету можна зібрати від трьох до п’яти урожаїв.

Догляд за печерицями зовсім нескладний: температура повітря в приміщенні, де стоятиме коробка з міцелієм має бути близько 20 градусів, через 20-30 днів компост має побіліти, тоді присипати його торфом. Після цього перші п’ять днів ґрунт поливають 100 мілілітрами води на добу, на 6-7 день – 200 вливають мілілітрів на добу, а далі поливати не потрібно, доки печериці не дозріють.  Дві-три години на добу шампіньйони потрібно виносити на світло (можна і штучне). Гриби також люблять хорошу вентиляцію, проте допускати протягів не можна.

Печериці не зрізають, правильно збирати їх викручуванням. Вони є пліснявими грибами та не мають кореневої системи, грибниця в такому випадку не пошкоджується і  на цьому місці незабаром наростає новий гриб. А ось залишки зрізаного шампіньйона можуть загнивати, приваблюючи комах. Порожні місця після збору врожаю потрібно засипати покривним грунтом і злегка полити. Урожайність шампіньйонів за місяць – до 10 кілограмів з одного квадратного метра. Після збору врожаю через 1,5-2 тижні гриби з’являються знову.

Наталія спочатку виростила три кілограми грибниці з міцелієм і, переконавшись, що гриби з нього таки ростуть, замовила для своєї мами, яка живе у приватному будинку,  25-кілограмовий набір. Ціна його досить невелика, – 250 гривень, враховуючи те, скільки з нього можна зібрати печериць, котрі на ринку чи у супермаркеті коштують близько 50 гривень.

"За смаковими якостями печериці, вирощені у домашніх умовах, не поступаються магазинним, а навіть їх перевершують, Адже можна бути упевненим, що в таких грибах точно нема ніякої "хімії" та й самому можна регулювати рівень їхньої зволоженості", - запевняє Наталія.

Тетяна ІЗОТОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися