«Я його просила, а він не вішався»: на Волині матір через суд відмовилася від 12-річного сина
Волинь

«Я його просила, а він не вішався»: на Волині матір через суд відмовилася від 12-річного сина

29 червня 2020, 17:11
3
2
Сподобалось?
2

12-річний Ілля з Ковельського району, хоч і має обох батьків, але фактично є сиротою, тому що нікому з них не потрібен. Його матір сама домоглася через суд, аби її позбавили батьківських прав на нього, тому що ця дитина їй байдужа і зайва. Чим же хлопець викликав ненависть рідної матері та як йому жити далі? 

«Мама вчетверте вийшла заміж, а дитина їй заважала…»

З Іллею перший раз випадково познайомилася у лікарняному закладі, де він перебував після спроби суїциду. Миле голубооке дитя із світлим волоссям та надзвичайно сумним поглядом. На запитання лікаря, як справи, сухо відповів: «Нікому я не потрібен». «Чому ти так кажеш?», - запитала я його тоді. Так я і дізналася непросту історію цієї дитини.

- Я погано себе вів, пив спиртне, бив вдома сестру і брата, крав в магазині. Тому мама мене не хоче. Сказала не дзвонити. Я прошу в неї вибачення, а вона не хоче слухати навіть. А коли я був у тата, він живе в іншому селі з іншою жінкою, то ми посварилися і я побіг вішатися. Бо я не хотів жити, я нікому не потрібен…

Більше ситуацію із цієї сім’єю прояснив начальник служби у справах дітей Ковельської райдержадміністрації Сергій Ілюшик. Помітно, що чоловік дуже переймається цією прикрою ситуацією і каже, що проблема не стільки в дитині, як в матері.

- Я знаю цю сім'ю років 10. Ми планували взяти її на облік, але особливих підстав для цього не було - матір не зловживає спиртним, за дітьми доглядає, хоча певні відхилення у неї все ж є. Все почалося, коли Ілля пішов до першого класу, а мама захотіла влаштувати своє особисте життя. Вчетверте вийшла заміж, а дитина, звісно, все це болісно сприймала, бо потребувала уваги. Я знаю, що матір неодноразово його навіть прив’язувала, щоб він їй не заважав. І ось ця агресія в дитини наростала і він почав проявляти її до оточуючих. Років три тому його матір прийшла до мене і каже: «Заберіть його, він б’є сестричку і братика». Вочевидь він вже тоді заважав її особистому щастю, - розповідає Сергій Ілюшик.

    Заліз у петлю через сварку з батьком

    Іллю на деякий час влаштували в притулок у Рожищі. Там він здійснив кілька спроб втечі. Між тим його матір написала заяву, щоб її позбавили батьківський прав – лише на нього. Коли цю заяву відхилила відповідна комісія, вона вдруге її подала.

    - Так, хлопчина проблемний, кілька разів його ловили на крадіжках, він навіть церкву обкрадав. В минулому році на день села у Ковельському районі проліз в магазин, там набрав собі усього, чого тільки хотів. Далі вкрав коня, який пасся прив’язаний і поїхав собі. По дорозі ще поцупив велосипед і закинув собі на віз. Люди побачили і почали його наздоганяти. Коли наздогнали, підбіг господар того коня і вдарив Іллю. В той же день хлопець помстився цьому чоловікові – підпалив йому будинок і сарай. Ілля навіть не приховував, що це зробив він. Та все ж я не роумію, як можна відмовитися від рідної дитини?, - продовжує Сергій Ілюшик.

      Тоді батько Іллі погодився, щоб син був у нього. Через деякий час виявилося, що хлопець пропускає навчання в школі. Дійшло до того, що батько прийшов додому в нетверезому стані, і в них почалася суперечка через навчання. Тоді Ілля мало не повісився. Як розповідає сам хлопчик, батько зняв його з петлі. Нині ж відомо, що через історію з підпалом і численними крадіжками суд розглядатиме заяву про визнання Іллі суспільно-небезпечною особою. До слова, в Україні є лише один центр соціальної реабілітації для суспільно-небезпечних дітей – у Запоріжській області, це спецзаклад закритого типу.

      «Я не маю до нього материнських почуттів, він мені байдужий»

      Вдалося поспілкуватися безпосередньо і з матір’ю Іллі – Лілією Миколаївною. Жінка наче мантру повторює: «Він мені байдужий, я не маю до нього материнських почуттів.

      - Якщо ви так переймаєтеся ним, то заберіть його собі додому і виховуйте. А в мене до нього немає  любові. У мене, крім нього ще є двоє дітей,  і лише до нього в мене немає материнських почуттів, він вбив в мені їх. Нехай я буду погана мати, але мені  все одно до нього, - каже жінка.

      - Ви знаєте, що його знімали з петлі, можливо, потрібно таки вибачити дитину?

      - Ні, в мене він цього не робив, я його просила вішатися, а він ніяк не вішався, то в батька свого вішався, бо той боїться. В нашій хаті все побите, розламане його руками. І на мене його вибачення не діють, він зробив мене калікою і дочку мою, не потрібна мені така дитина, хай йде до свого батька, - завершує матір.

        «Я тобі більше не матір…»

        Але його тато – Юрій Федорович, теж не горить бажанням виховувати свого сина.

        - Моя жінка, з якою я зараз живу, не хоче його забирати. А що я можу вдіяти, я ж живу не в своїй хаті. Якби я мав свою хату, я б його забрав. Він у нас мало не повісився, тут таке творилося... І вчителі на нього жалілися, - сказав чоловік.

          Днями відбувся суд і матір таки позбавили батьківських прав. Рішення суду уже вступило в дію. 15 липня буде розгляд справи про визнання його суспільно-небезпечним.

          - Тепер ця дитина повністю на мені, якщо батько не забере його, я буду шукати йому або прийомну сім’ю, або інтернатний заклад, - говорить Сергій Ілюшик.

          Увесь цей час хлопчик очікував, що хтось із батьків таки схаменеться і забере його. Різних дітей мені довелося набачитися за життя, та однозначно, Ілля - не пропаща і не безнадійна дитина. Просто він дуже потребує елементарної батьківської любові і віри в нього.

            Фактично одразу після суду мати подзвонила до сина в медичний заклад, де він досі перебуває і поділилася з ним особливо радісною для неї звісткою – що вона йому більше не матір...

            Ірина БУРА

            ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!

               


            Хочете дізнаватися про головні події першими?
            Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

            Читайте також

            Коментарі

            • 123
              123

              правильно зробила мамка, що відмовилась від цього вилупка хай таташа виховує свої п"яні гени, а коли б той гівнюк і справді б удавився, то б не на одну біду в майбутньому менше стало

              29 червня 2020, 20:37
              Відповісти
              • Ен
                Ен

                Ти вилупок своїх п'яних батьків сразу впізнала, гавнюк який псує наш навколишній світ своєю присутністю! Тож закрий рот ніхто і ні що в цьому житті

                3 липня 2020, 15:09
                Відповісти
            • Я
              Я

              Чєрті а не батьки,самих їх повісити.дитину довели .

              29 червня 2020, 21:11
              Відповісти

            Ваш коментар

            Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
            Реєстрація Вхід
            Забули пароль?
            Реєстрація Вхід
            На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
            Реєстрація Вхід
            Зареєструватися