Біля Луцька на полуниці за день заробляють тисячу гривень
Волинь

Біля Луцька на полуниці за день заробляють тисячу гривень

5 липня 2020, 14:23
0
1
Сподобалось?
1

Жителі села Хорохорин Луцького району давно займаються вирощуванням полуниці. Вправні господарі мають її по кілька десятків гектарів. Зрозуміло, що самим зібрати врожай нереально, тож наймають на роботу людей. Їдуть сюди не лише з найближчих районів, а й з інших областей. 

У моєму Локачинському районі знайомі вже кілька років поспіль там непогано заробляють. Раніше добиралися рейсовим автобусом. Тепер карантин вніс свої обмеження, тож людей до Хорохорина доставляють приватні перевізники. За дорогу беруть від 50 до 60 гривень в обидва боки. Окрім того, власники полуничних плантацій виділяють водіям гроші на заправку. Бажаючих заробити на полуниці вистачає. Є й такі, що не хочуть їхати в Польщу – у Хорохорині платять непогано, та й щодня вдома біля рідних та дітей.

Моя знайома Лариса з Локачів раніше їздила на заробітки у польське містечко Пулави, нині вже тиждень трудиться на волинських полуничних плантаціях.

– Роботу починаємо близько восьмої ранку, – розповідає. – Збираємо ягоду у пластикові ємності. Там вміщається приблизно один кілограм. За нього платять чотири гривні. Може, в Польщі й заробила б трохи більше, але не хочу до пана на трускавки, краще буду вдома, біля чоловіка та дітей. Я не боюся роботи і спину здорову маю, не болить, то перші дні збирала десь по 160 кілограмів. А далі як наловчилася, то й 300 виходило. А це 1200 гривень. Заробити можна. Я вже кілька років їжджу до тих самих людей. А є й новачки, які не мають постійного місця. Ходять від одних господарів до інших, попадають на місця, де немає багато трускавки, а робить по 200 людей, то можуть вдень назбирати на 300 гривень. То як попадеш.

Лариса розповідає, що приїжджають на полуничний сезон навіть заробітчани з Рівненської та Івано-Франківської області. Зазвичай збирають ягоди жінки, але й для чоловіків тут є робота. Вони зібране зносять до ящиків. Година такої роботи коштує приблизно сорок гривень. Находитися сюди-туди треба добряче. До 17-ї години стараються завершити збір. Тоді власники сортують ягоди і здають перекупникам, які фурами чекають в центрі села. І їде солодка Хорохоринська полуниця в різні куточки України.

Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися