На Волині 16-річний збоченець зґвалтував рідну 48-річну тітку
Волинь

На Волині 16-річний збоченець зґвалтував рідну 48-річну тітку

2 серпня 2020, 17:25
0
-1
Сподобалось?
-1

А тоді приколов її до підлоги й каменюкою убив

Кортеліси Ратнівського району Волині гудуть: нещодавно суд виніс вирок у резонансному убивстві, яке у лютому 2019-го потрясло всю Україну. Тоді 16-річного хлопця затримали за підозрою у звірячому убивстві рідної тітки – маминої сестри. Перед цим він мав з жінкою сексуальні стосунки. Селяни кажуть: шоковані не лише вчинком нелюда, а й надто м’яким вироком суду – 7,5 року позбавлення волі.

Знімав труси біля школи

Про Богдана в Кортелісах мало хто скаже добре слово. З його ім’ям у селі пов’язано чимало прикрих випадків, які люди з болем згадують:

– Та він був збочений на сексуальному ґрунті! Ми боялися за своїх дівчат. Міг просто перед школою штани з трусами зняти, матляти своїм добром… Вже змалечку було видно, що він не такий, як треба.

Вчителі розповідають, що на уроках хлопець теж дозволяв собі негідну поведінку. Міг демонстративно зірвати з себе хрестик та кинути під ноги вчительці. Знав, що це боляче вдарить по жінці, яка є глибоко віруючою людиною.

– Богдан завжди старався так зробити, щоб найсильніше принизити, вдарити по найсокровеннішому, – згадують люди.

Як хлопець закінчив дев’ятий клас, кортеліська школа з полегшенням зітхнула – мама забрала документи й перевела сина в училище в інший район. Але там «панькатися» із зухвальцем не стали – невдовзі він з тріском вилетів з навчального закладу. У Кортеліси назад Богдан не повернувся – мав доучуватися у школі в Самарах. Та її випускником так і не став…

– Зі слів людей, боялися його, – розповіла секретар Кортеліської сільської ради Тетяна Наумук. – Але звернень з приводу його поведінки у сільську раду ні від односельчан, ні від батьків не надходило.

Змушував жертву йому ноги цілувати

Та сім’я була проблемна. Батьки Богдана, кажуть, пиячили, перед очима в дітей (у хлопця є ще старший брат, який нині служить у війську) відбувалися різні п’яні оргії. Можливо, це й відбилося на свідомості дитини. Кортеліські жінки згадують, як не раз просили матір хлопця Ольгу схаменутися. Вона врешті з батьком синів розійшлася й привела в хату іншого співмешканця. Тоді начебто трохи взялася за розум. Але Богдан, підозрюють, затаїв на матір образу.

Незадовго до страшної трагедії Богдан кілька разів потрапляв у поле зору правоохоронців. Бо грабував магазин у селі та знущався над рідною тіткою Надією, маминою сестрою.

– Що він з нею творив… – згадуючи, хапаються за голови люди.

За словами односельчан (і це підтверджено у матеріалах справи), 16-річний Богдан і 48-літня Надія тривалий час мали сексуальні стосунки. Кажуть, племінник тітку і ґвалтував, і користався її безпорадним станом, коли та була настільки п’яною, що давала робити із собою мало не все що завгодно. Хоч в той час жила зі співмешканцем. Намагався втрутитися у ситуацію син Надії, який мешкає далеко, – просив Богдана лишити у спокої матір. Та він хіба слухав? Врешті дійшло до того, що Надія сама звернулася по допомогу в поліцію. Адже Богдан десь за пів року до трагедії брав тітку в заручники, вимагав викуп у поліції, змушував її, погрожуючи ножем, курити і цілувати йому руки та ноги… Та за скоєне термін тоді отримав «умовний».

Очевидно, через безкарність хлопець відчував себе героєм. Його тягнуло на інші «подвиги».

– Чому Богдан вчепився саме до цієї жінки? – запитала я у знайомих родини.

– Бо шукав слабшу за себе.

– А чому матір не вплинула на сина?

– Там, мабуть, і їй погрози були – вона з вітчимом спала, закрита на замок, від нього ховалися. Впливу на Богдана ніхто не мав.

Перед убивством натягнув на палець мамину обручку

Та на початку лютого село здригнулося: Надію знайшли мертвою з понівеченим обличчям. Вона була жорстоко убита в себе вдома. Стало відомо, що напередодні жінка мала з кимось статевий контакт. Підозра впала на Богдана.

Коли стали з’ясовувати обставини, виявилося, що він справді гостював у тітки. Та у залі суду стверджував, що до убивства не причетний. Розповів, що «заглянув» до родички вночі. Мовляв, вони разом вживали алкоголь і зайнялися сексом, а коли від неї йшов, Надія була ще жива.

Того дня хлопцеві вдома спокійно не сиділося. У матеріалах справи йдеться, що він для чогось взяв мамину обручку й натягнув собі на безіменний палець лівої руки. Перстень був тісненький, й самостійно зняти його син не зміг. Спробував розрубати прикрасу сокиркою та розсік палець. Тому викликав швидку й поїхав до лікарні.

Там рану зашили й хворого відпустили. Однак додому повертатися він не поспішав. Дорогою зустрів знайомого – випили добряче. Тоді посварилися, побилися, Богдан відібрав у чоловіка кілька гривень й знову подався до тітки.

Кров потьоками стікала зі стелі

Це була обідня пора. Богдан стверджував, що лише переступив поріг і крізь прочинені в кімнату двері побачив, що тітка лежить у крові. Мовляв, відразу побіг про все розповісти матері. А та чомусь його звинуватила: «Допився й таке зробив!» Богдан начебто через це так розсердився, що не тямив себе від люті й став вдома трощити все підряд. Так хотів довести, що не винен. Тим часом поліція вже оглядала труп жінки.

А картина, яку побачили слідчі, справді була шокуюча. Жінка лежала в калюжі крові, голова була «пришпилена» до підлоги деталлю від автомобільного насоса. Поруч з тілом валялися пляшка та два стаканчики. Неподалік – яблуко та цукерки. Довкола все було забризкане кров’ю – потьоки виднілися навіть на стелі. На дивані лежав камінь та ніж.

Експерти дійшли до висновку: убивця перед смертю зґвалтував свою жертву, скориставшись її безпорадним через серйозне оп’яніння станом (вміст алкоголю в крові становив 3,9 проміле!), а тоді вбив, лупцюючи по голові каменем та автомобільним насосом.

Слідство дійшло до висновку – вбив саме Богдан. І на підтвердження надало чимало доказів. Знайшлися й свідки, яким хлопець відразу після злочину сам у всьому зізнався.

«Мені сина шкода. І сестру теж»

Кримінальну справу розглядали у закритому судовому засіданні в селищі Шацьк. Захист намагався спростувати чимало доказів, та суд звинуватив юнака в умисному вбивстві. А психіатрична експертиза засвідчила: на момент скоєння злочину хлопець міг керувати ситуацією та повністю усвідомлює обставини, не зважаючи на те, що має певні розлади.

І от прозвучав вирок: за звіряче убивство нелюду дали лише 7,5 року позбавлення волі! «Доплюсували» ще рік невідбутого покарання за попередній злочин. Також з убивці стягнуть понад 46 тисяч гривень судових витрат.

У Кортелісах, почувши про таке м’яке покарання, усі в шоці.

– За таке довічне треба давати! – говорять в один голос. – Це ж як він вийде з тюрми, людям страшно буде вийти в село…

Ми зустрілися з мамою Богдана, аби запитати у неї про причини такої жорстокості її меншого сина. Жінка з сумом глянула мені в очі:

– Ви мене пойміть, як матір. Мені сина шкода. І сестри шкода. А чого він так зробив… Я нічого говорити не буду.

А потім додала:

– Він у нас все мав. Кімнату окрему, плазму свою (плазмовий телевізор – авт.). Вирішив після дев’ятого класу поступати – поступай. Хочеш сережку у вухо – на тобі сережку, хочеш дві – на дві… В поліції, як взяли телефон Богдана, нам сказали, що він в інтернеті був учасником групи «Кити» (мова про групу «Синій кит», організатори якої доводили підлітків до самогубства – авт.).

– Старший син – добра дитина. А цей… – махнувши рукою, додав вітчим. – Він і на матір з ножем кидався.

***

Страшно, що горілка так затьмарює людям розум. Що відбирає усе людське, уподібнює до звіра. Та й тварини, керуючись інстинктами, мають якийсь стоп, межу, за яку ніколи не переходять. П’яна ж людина страшніша від найлютішого хижака. Бо її дії ні передбачити, ні зрозуміти неможливо.

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО

Наталія КРАВЧУК




Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися