Волинські болота врятували Наполеона від російського полону
Волинь

Волинські болота врятували Наполеона від російського полону

2 серпня 2020, 21:05
5
0
Сподобалось?
0

Чи існує справді на Поліссі дорога, якою Наполеон втікав після поразки у Москві? В офіційних джерелах – жодного слова про те, що Бонапарт був на Волині. Жителі ж Ратнівського району впевнені: їхні ліси і болота врятували французького імператора від російського полону. 

Наприкінці листопада 1812 року росіяни хотіли оточити і знищити французьку армію на річці Березина. На обох її берегах були великі бої. Росіяни захопили багато трофеїв і полонених. Сам же Наполеон зник, наче у повітрі розчинився. Історики кажуть, що 5 грудня він залишив недобитки своїх військ і вирушив у супроводі невеликого почоту до Парижа, куди дістався 18 грудня – менш як за два тижні. Як він туди потрапив – достеменно невідомо. На Ратнівщині впевнені, що саме через їхню місцину пролягав шлях великого француза. І донині між селами Жиричі і Тур можна побачити фрагмент тієї дороги, яка раніше мала 15 кілометрів. У наш час працівники Жиричівського лісництва відновили 8,7 кілометра. Вона пряма-прямісінька, така, як була колись.

Легенду про її будівництво розповіла вчителька історії Турської школи Світлана Гнатюк.

– Кажуть, що її будували вояки та інженери французької армії. Коли саме – невідомо. Але укріплена дорога була дерев’яними брусами, – розповідає про те, що чула Світлана Михайлівна. – Вони були такі великі, що коли після Другої світової війни людей з хуторів стали переселяти у Тур, то нові хати вони зводили з колод, взятих на «наполеонівській» дорозі. Вона нібито проходила біля урочища «Княжа». Місцевість там болотиста. В шістдесятих почалася меліорація – і екскаватори викопували уламки колишніх возів, коліс. Переказували, що в цьому урочищі зупинявся сам Наполеон, загубив там свою знамениту «триуголку» і закопав скриню із золотом. 

Легенда про скарб французького імператора найбільше манила місцевих жителів. Багатьом кортіло його знайти. Розповідають, що у Жиричах один чоловік «по секрету» поділився з дядьками «відкриттям»: Наполеон закопав золото під кленом біля дороги. Дядьки під тим кленом старанно копали і таки наткнулися на щось металеве. Але замість скрині із золотом дістали якусь залізяку і скляну посудину. Виявилося, що це геодезичний маркер і пляшка часів Наполеона із вказаними координатами! Отже, є якась доля істини у тому, що Бонапарт таки бував у цих краях? Куди потім поділися знахідки – покрито таємницею.

А «наполеонівська» дорога і нині служить місцевим жителям. Нею люди ходять по чорниці та гриби, їздять на сінокоси. Це найближчий шлях до пункту-пропуску з білорусами.

Може, і справді українські ліси й болота допомогли французькому імператору уникнути ганебного полону? Щось у цьому є. Бо Наполеон Бонапарт мав особливе ставлення до українців. Про це свідчить хоча б факт, що серед його особистих речей знайшли «Енеїду» Котляревського. А після свого безславного повернення до Парижа у 1813 році імператор наказав написати й видати у 30 примірниках «Історію козаків». Це монографія на 600 сторінках, складена на основі джерел європейських авторів.

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • А
    А

    Який же ж ще совок в головах людей з ратнівщини.

    6 серпня 2020, 17:31
    Відповісти
    • Як це не дивно, але вчителька має рацію. Наполеон таки тікав "городами", щоб його не зловили вояки Дениса Давидова.

      27 грудня 2020, 23:57
      Відповісти
  • А
    А

    Наполеон не програвав битв під Москвою. Московити програли всі битви, підпалили Москву і так віддали її Бонапарту. Наполеон програв лише через сувору зиму з морозами і перебої з провіантом. До такої зими не були готові його "південні" вояки.

    6 серпня 2020, 17:36
    Відповісти
    • Master Wing Chun
      Master Wing Chun

      Дійсно, битв він не програвав, але й не вигравав. Справа полягає в тому, що Начальником Генерального Штабу у військах, якими командував Кутузов, був масон Беннігсен, який дуже ненавидів Кутузова, і хотів зайняти його місце, через що всіляко шкодив йому - писав доноси, скарги, та робив фальшиві письмові звіти до царя Олександра. А під час Бородинської битви шляхом обману - що нібито отримав команду від Кутузова змінити План битви, вивів із засади в лісі - на Лівому фланзі 18 000 вояків 3-го Корпусу Генерала Тучкова, про що Кутузов нічого не знав. Тучков повірив на слово Беннігсену, і вивів своїх вояків із засади під відкритий вогонь артилерії Наполеона. Коли Кутузов відчув, що настав переломний момент в ході битви, то віддав наказ про удар з Лівого флангу Корпусом Генерала Тучкова, але дізнавшись, що той вже вбитий разом зі своїм заступником, а від Корпусу вже майже нічого не лишилося, то був цим приголомшений - він подумав, що Генерал Тучков сам не витримав напруги і самовільно, без наказу, вивів Корпус із засади. Це була вже друга зрада Беннігсена. Перша була в битві під Ейлау, коли Беннігсен не захотів повністю знищувати 6-й Корпус Генерала Нея, і відпустив всіх разом з Генералом. Беннігсен міг наступати і повністю знищити армію Наполеона, бо мав 75 000 вояків, проти 30 - 40 000 вояків Наполеона, але перелякався, і віддав наказ про відступ. Незнання Історії не звільняє від відповідальності.

      28 грудня 2020, 00:56
      Відповісти
  • Master Wing Chun
    Master Wing Chun

    Треба краще знати Історію - Незнання Історії не звільняє від відповідальності.

    28 грудня 2020, 01:00
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися