Чи буде жорсткий карантин у Луцьку: офіційно
Волинь

Чи буде жорсткий карантин у Луцьку: офіційно

3 серпня 2020, 12:50
0
1
Сподобалось?
1

У Луцьку не запроваджуватимуть жорсткого карантину через зарахування міста до «червоної» зони державною комісією з питань ТЕБ та НС.

Про це йшлося 3 серпня під час засідання позачергової 90 сесії Луцької міської ради, пише ІА Волинські новини.

Депутати розглянули проєкт рішення про незгоду на запровадження додаткових обмежень у зв’язку з рішенням державної комісії ТЕБ та НС щодо віднесення Луцька до «червоної» зони епідеміологічної небезпеки поширення COVID-19.

Заступник керівника управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Анатолій Свірський розповів, що в місті Луцьку нараховується достатньо карантинних заходів, які ефективно діють, тому нагальної потреби вносити додаткові заходи, аби зупинити економіку міста, немає.

Тому запропоновано, щоб у місті й надалі діяли ті карантинні заходи, що й раніше, незважаючи на рішення комісії з питань ТЕБ та НС. Тож у Луцьку й далі працюватимуть комунальні підприємства, заклади дошкільної освіти, транспорт та ін.

У суботу відбулася нарада, де обговорили всі показники щодо епідеміологічного стану.

Профільний заступник міського голови, депутат Костянтин Петрочук зазначив: «Не потрібно зупиняти життєдіяльність міста».

Він наголосив, що рішення комісії ТЕБ та НС є таким, що суперечить Конституції.

Також цим рішенням міськрада звертається до поліції з проханням, аби та утрималася від дій щодо притягнення суб’єктів господарюванням до відповідальності за порушення карантину.

Костянтин Петрочук наголосив, що суб’єкти господарювання самі прийматимуть рішення щодо того, чи працювати. Міська рада, своєю чергою, надавати всім охочим юридичну допомогу.

Депутат, радник міського голови Ігор Поліщук відзначив, що незрозуміло, за яким принципом Луцьк віднесли до «червоної» зони.

Він наголосив, що протокол державної комісії ТЕБ та НС є незаконним, адже відповідно до ст. 32 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» обмежувальні протиепідемічні заходи встановлюються місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за поданням відповідного головного державного санітарного лікаря.

Тож рішення комісії ТЕБ та НС є таким, що суперечить чинному законодавству.

«На мою думку, це абсолютний правовий нігілізм», – сказав Ігор Поліщук.

Він наголосив, що Луцьк без будь-якої допомоги зі сторони держави є одним із взірцевих міст, яке потужно підготувалося до коронавірусу, виділивши необхідні кошти лікувальним закладам і медикам.

Окрім того, депутат зауважив, що є низка міст, де ситуація гірша, ніж у Луцьку, однак їх не віднесли до «червоної» зони.

Він розповів, що віднесення міста до червоної зони означає введення низки радикальних обмежень, зокрема припинення руху громадського транспорту, закриття закладів громадського харчування, магазинів, дитячих садків, інших установ.

За словами депутата, це може спровокувати виникнення складної ситуації, адже тисячі лучан можуть втратити дохід, що у свою чергу призведе до ненадходжень до бюджету. Окрім того, підприємці можуть понести непоправні втрати, що може викликати закриття закладів і, як наслідок, втрату робочих місць лучанами. Збитки, натомість, ніхто не компенсує.

«Механізмів підтримки бізнесу немає... Сьогодні наше місто недоотримало близько 140 мільйонів гривень. Хто компенсує ці втрати? Низка ініціатив для лучан не буде реалізована... Місто має жити, бізнес, транспорт мають працювати», – сказав Ігор Поліщук.

Очільниця юридичного департаменту міськради Наталія Юрченко зазначила, що відповідний проєкт рішення міськради не суперечить законодавству. Вона наголосила, що протокол комісії ТЕБ та НС порушує конституційні права мешканців громади.

Депутат Микола Федік відзначив, що подібне рішення прийняла і Тернопільська міська рада, адже Тернопіль теж безпідставно віднесли до «червоної» зони. Він загалом піддав критиці низку дій центральної влади щодо боротьби з коронавірусом.

Урешті обранці громади підтримали проєкт рішення і закликали лучан, однак, дотримуватися маскового режиму й безпечної соціальної дистанції у громадських місцях.

Нагадаємо, у Луцьку на рейси не вийшли 70 маршруток.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися