Ольга ШАБАЛА
Волинь

У Луцьку проводять унікальні заняття музико- та вокалотерапії

16 серпня 2020, 19:21
0
0
Сподобалось?
0

При дитячому центрі «Світлинка» у Луцьку проводять унікальні заняття з музико- та вокалотерапії. Ось що розповіла про таке навчання керівник центру, доцент мистецтвознавства Тетяна Кривицька.

– Центру раннього інтелектуального і естетичного розвитку «Світлинка» більше 17 років. Із самого початку діяльності ми робили особливий акцент на музичне виховання. Уже з чотирьох років вчили грі на фортепіано і скрипці. Адже музику можна прирівняти до математики, бо із запам’ятовуванням нот, нотних схем працюють обидві півкулі: одна відповідає за логічне мислення, друга – за образне відтворення твору. Музика також активізує рух, мовлення, мислення, має здатність різнобічно і цілюще впливати на дітей та дорослих з особливими потребами.

– Розкажіть про унікальні заняття, які проводять у «Світлинці».

– Кабінети музикотерапії багато років користуються популярністю у Європі. Я викладаю в інституті мистецтв. Цього року мені дали читати студентам лекції з музикотерапії! Чим більше я почала цікавитись, читати, дивитися відеоуроки з європейськими заняттями, тим більше переконуюсь, що наявність таких кабінетів – це не розкіш, а гостра необхідність сучасності. У нашому центрі працює унікальний викладач Ольга Шабала, яка вміє через спів розговорити дитину, зняти внутрішнє напруження, що не дає їй спілкуватися з однолітками.

– Можете навести конкретні приклади?

– Ефективність сеансів вокалотерапії дуже помітна на прикладі діток з особливими потребами. У нас займався вокалом дев’ятирічний хлопчик із синдромом Дауна. Я була вражена, наскільки це складна дитина. Обдумавши все, передзвонила Ользі Володимирівні і запропонувала припинити заняття. Побачивши складність випадку, не повірила у можливість прогресу. На що викладач  відповіла: «Мамі і дитині дуже подобаються ці заняття, і у них надія тільки на нас. Я вас прошу не припиняти їх». Уявіть, через рік цей хлопчик зайняв перше місце на всеукраїнському вокальному конкурсі серед звичайних дітей. Я досі під враженням від того, що могла припинити ці заняття, і лише творче натхнення та любов до музики нашої Ольги Володимирівни пересилили всі логічні аргументи, які у мене були.

– Розкажіть більше про вашого унікального викладача.

– В Ольги Володимирівни природний дар відчувати не тільки музику, а й дітей, їхні потреби. У неї оперний голос. Своїм вихованцям вона співає видатні твори відомих композиторів, які визнані як цілющі. Це допомагає розслабити їх, зняти внутрішній страх і самовиразитися. Серед учнів Ольги Шабали безліч дітей, які у трирічному віці виходили на сцену і займали перші місця на всеукраїнських та міжнародних вокальних конкурсах. Щороку наші вихованці отримують призові місця та отримали більше 60 дипломів.

– Зараз багато викладачів говорять про зростання кількості дітей з особливими потребами. Як ви вважаєте, це насправді так чи безпричинне нагнітання паніки?

– На жаль, насправді з кожним роком зростає кількість особливих діток, які навідріз відмовляються займатися з психологами і логопедами. Ми намагаємося знайти підхід до всіх, і саме музика та арттерапія у цьому найбільше допомагають. Вони стають тим маленьким місточком, який з’єднує нас і дозволяє знайти ключик до їхнього «я». Особливості у всіх різні (фізичні, психологічні, мовні), але для нас основна мета – допомогти їм відкритися і дозволити собі допомогти. Для цього ми й створили власний кабінет музикотерапії. Самовдосконалення і саморозвиток – наші основні критерії. З любов’ю до дітей ми робимо все, щоб допомогти тим, хто цього потребує.

Марта ДИМИДІВСЬКА

Якщо вас зацікавила інформація про заняття з музикотерапії, звертайтеся у «Світлинку».

Тел. 050 438 52 58.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися