На Волині у психлікарні не мають чим годувати пацієнтів
Волинь

На Волині у психлікарні не мають чим годувати пацієнтів

17 серпня 2020, 20:57
1
0
Сподобалось?
0

Понад місяць медики не отримують заробітної плати, грошей не вистачає на медикаменти та на харчування пацієнтів. Про це розповіла виконувачка обов'язків директорки обласної психіатричної лікарні Людмила Юрко.

Нині у двох психлікарнях – Луцькій та Олицькій перебуває 490 пацієнтів. Працює 702 працівники. Зі слів Людмили Юрко, за 2 тижні серпня з лікарні звільнилися 6 працівників, повідомляє Суспільне.

Сьогодні, 17 серпня, майже сотня працівників лікарні зібралися на збори трудового колективу. Працівники планували перекривати дорогу міжнародного значення, але спочатку вирішили обговорити це питання в колективі, – каже Людмила Юрко.

У зв’язку з другим етапом медреформи, який розпочався 1 квітня обласна психологічна лікарня фінансується з медичної субвенції – гроші з Національної служби здоров'я і місцевого бюджету, тобто обласної ради, – розповідає Людмила Юрко про фінансування закладу.

Національна служба здоров'я визначила розмір фінансування за статистичною звітністю лікарні за 2018 рік.

«Проблема виникла тому, що до обласної психічної лікарні з 1 квітня приєднали Олицьку психіатричну лікарню. Кількість грошей ділиться уже на 2 лікарні, а щомісячна потреба 5 мільйонів 500 тисяч. Ми маємо 2 мільйони  400 тисяч. Їх не вистачає» – уточнює Людмила Юрко.

Крім невчасної виплати зарплати у медзакладі, відсутні гроші на придбання медикаментів та продуктів.

Медична сестра з дієтичного харчування Людмила Філюк каже: «На даний час маємо для загальних хворих один раз в тиждень дати рибу. Ні м’яса, нічого нема. На сьогодні навіть салатів нема».

Хворих годують із продуктів, які закупили минулого року. Цими продуктами діляться з Олицькою лікарнею.

38 років тут працює дитячим лікарем-психіатром Віталій Вдовиченко. Розповідає: кілька днів тому отримав зарплату за червень.

«Не маємо заробітної плати за липень і авансу за серпень. Хоча раніше отримували регулярно по 1 і 15 числа кожного місяця», – наголошує він.

Сьогодні працівники лікарні направили лист-звернення з приводу фінансування медзакладу до управління охорони здоров’я та Волинської обласної ради. Т. в. о. начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Тимощук каже, що загалом по Україні психіатричні лікарні фінансуються на 30 відсотків від потреби.

«Кожен заклад є автоматизованим, вони підприємства, самостійні господарі. Вони самі без обласної ради укладали контракти із з НСЗУ», – розповідає Людмила Тимощук.

В Олицькій психіатричній лікарні взагалі не укладений контракт з Національною службою здоров'я України. Туди гроші взагалі не надходять, тому така склалася ситуація із заборгованістю, – розповіла тимчасово виконуюча обов'язки начальника обласного управління охорони здоров'я Людмила Тимощук.

Поки надіються, що кошти із Міністерства надійдуть. Якщо ні – то шукатимуть вихід із ситуації на рівні області, каже чиновниця.

Нагадаємо, у Луцьку працівники психлікарні влаштували протест.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • ГаленокМиронРостисла
    ГаленокМиронРостисла

    Вважаю,що:Доцільно,скоротити,чисельність,Персоналу,для:її,відповідності,кількості:Пацієнтів.,та:притягти,винних,у,таких,замахах,на:здоров'я,і:життя,Потерпілих:недбалістю.,ненаданням,належної,медичної,допомоги.,зловживанням,посадовим,і:службовим,становищем,і:владою.,посадовими,підробленнями,документів.,приховуванні,злочинів.,протиправному,впливі,на:Потерпілих,від:злочинів,і:Їх,дійсних,законних,представників.,шахрайствах.І,ця,ситуація,виправитися,на,користь:Потерпілих,і:Якісного,персоналу,зобов'язаного,надавати,усі,послуги,належної,якості.

    18 серпня 2020, 02:33
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися