Пункт пропуску на Волині допомагає охороняти чотирилапий напарник
Волинь

Пункт пропуску на Волині допомагає охороняти чотирилапий напарник

30 серпня 2020, 17:45
0
0
Сподобалось?
0

 Двадцять три роки оберігає український кордон на різних ділянках в Україні Віталій Черняк. Рік служив на контрольно-пропускному пункті «Майорськ» на Сході. Нині трудиться на КПВВ «Заболоття», що в Ратнівському районі. І впродовж усього цього часу поруч з ним вірний друг – собака, бо Віталій – кінолог.

Став очевидцем затримання Володимира Рубана

– 8 березня 2018 року на КПВВ «Майорськ», де я служив, СБУ затримала переговорника Володимира Рубана, – розповідає Віталій Радомирович. – Того дня випала моя зміна. Тому усе бачив на власні очі і навіть проходив свідком по справі. Рубан під виглядом переселенця у меблях, ковдрах, домашніх предметах перевозив із самопроголошеної ЛНР у Київ велику партію зброї: міномети зі снарядами до них, автомати Калашникова, детонатори. Він сподівався на «зелений коридор», як це було раніше, але промахнувся. Загалом бажаючих везти неза­реєстровану мисливську, бойову зброю, патрони через лінію розмежування не бракує. Такі «переселенці» зазвичай при перевірці намагаються уникнути розвантаження меблів, у яких здебільшого й ховають заборонені речі.

Допомагають прикордонникам у пошуковій справі собаки. Серед них – англійський кокер-спанієль Мері, з якою працює мій співрозмовник.

– На цьому ж пункті вона «зацікавилась» чоловіком, який тягнув на візочку дві великі сумки. Принюхалась і лягла під одну з них. Перевірили і знайшли запчастини до зброї, набої, кулі до снайперської рушниці, гумовий човен, велику партію балаклав, рукавички, які він мав доправити сепаратистам у Горлівку.

Віталій Радомирович розповідає, що собак тренують для пошуку зброї, наркотичних речовин, нелегалів.

– Коли пес внюхає щось заборонене, то зазвичай подає голос, – каже наш співрозмовник. – Але для зони бойових дій привчаємо, щоб пес просто лягав біля таких речей, бо є вибухові пристрої з детонатором, що спрацьовують на рух або голос.

На кордоні служать різні собаки, зокрема, вівчарки, спанієлі. Американці вивели породу малінуа, схожу на лисицю. Служив такий песик і в зоні АТО. Якось забіг на мінне поле – пролунав вибух. Думали, що загинув. Але собака виповз, у нього не були ураженні життєво важливі органи. Колега Віталія виходив тварину, вона продовжила службу, але згодом загинула біля Новотроїцького.

Окрім зброї, через лінію розмежування намагаються провозити й наркотики:

– У пачках з-під чаю та баночках з-під йогурту завдяки псам знаходили марихуану, у спущеному колесі авто – пакунки з кокаїном, а ще старовинну ікону та меч, срібну вазу. Іноді такі ділки «осучаснюють» цінні образи, міняючи на них оправу, – каже Віталій.

Вільма пішла від господаря

– А на мирній території які виявляли знахідки?

– На Ягодині здебільшого цигарки, у Заболотті – макову соломку. Якось у поле зору потрапили два білоруси з розширеними зіницями – під дією наркотиків. Один нахилився, ніби зашнуровує черевики, натомість переклав зі шкарпетки у шапку якийсь флакон. Собака зреагував: принюхався і подав голос. Порушник дістав з головного убору макове молочко. При перевірці на третій полиці потяга «Чернівці – Брест» знайшли сумку макової соломки. Два великі пакети з нею везли чоловіки, котрі їхали в Брест і яких за 20 доларів підмовила на це у Ковелі незнайома дівчина. Захотіли заробити – отримали термін. Це має бути засторогою для тих, хто погоджується перевозити через кордон чужі речі, адже ви не знаєте, що в них.

Трапляється в житті кінолога і сумне. Віталій Черняк згадує вівчарку Вільму, з якою служив більше семи років. Вона захворіла на рак, тому забрав її додому. Прожила тварина після операції ще 10 місяців. А одного дня Вільма пішла з двору і не повернулася, мабуть, відчула свою кончину.

Наталія ЛЕГКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися