У Луцьку на Театральному майдані вшанували пам'ять захисників України
Волинь

У Луцьку на Театральному майдані вшанували пам'ять захисників України

29 серпня 2020, 13:22
0
0
Сподобалось?
0

29 серпня в День пам'яті загиблих захисників України у Луцьку біля пам'ятного фотостенду «Загинули за Єдність України» відбулася громадська панахида, під час якої молилися за душі військовослужбовців, загиблих в АТО/ООС.

Про це пише "Суспільне". 

В серпні 2014 Анатолій Форманюк брав участь у боях за Іловайськ. Служив у 51 бригаді. На День незалежності 2014 його третій батальйон був розташований у селі Миропілля, поблизу Іловайська. Були обстріли. Військові чекали на обіцяний "зелений" коридор. Насправді - це виявився коридор смерті, - каже Анатолій. Під час виходу із "зеленого" коридору військовий потрапив в засідку та полон, де перебував 10 днів. Чоловік каже, що його хотіли розстріляти.

"Поки ми живі, будемо добиватися, щоб винні були покарані", - каже Анатолій Форманюк.



Єдиний син Світлани Федорук - Олександр Сивий був рядовим роти патрульної служби міліції особливого призначення "Світязь" МВС. Загинув волинянин 29 серпня 2014 року в "Іловайському котлі", його останки, - каже мама за результатами ДНК експертизи знайшли через чотири місяці. 

"Сама шукала всю роту "Світязь", усіх знайшла, всіх привезла, усіх поховали", - розповідає жінка.

Світлана Федорук не вірить, що події на Сході України скоро закінчаться, бо не має єдності в країні.

"80% чоловіків їдуть у Польщу на полуницю, а інші - гинуть", - каже жінка.



Саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли в результаті протистояння російським військам, українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення, - каже військовий капелан Михайло Бучак. 



День пам'яті захисників України встановлений «На підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві...» відповідний указ підписав Президент України минулого року.



Нагадують, у серпні 2014 року під містом Іловайськ розгорнулась одна з найстрашніших битв для української армії у війні на Донбасі. Бої тривали майже місяць з 6 по 29 серпня і увійшли в історію під назвою “Іловайський котел”. Українська армія втратила 366 воїнів, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон. Це спонукало українську сторону погодитися на умови Мінського перемир’я, підписаного 5 вересня 2014 року в білоруській столиці.





Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися