На Волині спецшколи для дітей з особливими потребами - під загрозою закриття
Волинь

На Волині спецшколи для дітей з особливими потребами - під загрозою закриття

30 серпня 2020, 09:30
0
0
Сподобалось?
0

За новими правилами прийому дітей на навчання у спеціальні школи, батькам треба зібрати цілий пакет документів, аби соціальні служби їм дозволили відправити дітей у заклади із послугою проживання. Та ось часу на це дали мало. І тепер батьки схвильовані, бо ж не впевнені, що їхнім дітям вдасться продовжити навчання з 1 вересня там, де хотілося б. 

Особливо бідкаються ті, чиї діти потребують особливого догляду, пише ІА Волинські новини з посиланням на сюжет «Аверсу».

У спеціальній школі «Центр освіти» в селі Затурці Локачинського району до карантину навчалося 150 діток. Майже усі вони – із особливими потребами, а саме із порушенням інтелектуального розвитку. Та чи продовжать вони навчання із 1 вересня, яке вже не за горами, досі невідомо.

«Моя дитина навчалася цілий рік у звичайній школі, результату не було ніякого. А тут зовсім інакший підхід до дітей, інша програма, бо загальношкільна для них заважка, – розповідає мати учня Затурцівської спеціальної школи «Центр освіти» Тетяна Заєць. – Тут дуже гарні вчителі, спеціалісти, гарний підхід. Ми в понеділок його привозимо, а в п’ятницю забираємо. Він тут і живе, і вчиться самостійно давати собі раду. Бо життя йде, батьки не вічні, треба, щоб дитина якось вміла жити у тому соціумі».

Усі батьки вихованців інтернату кажуть: зміни на краще в розвитку дітей почали помічати лише після того, як ті стали навчатися у цьому спеціалізованому закладі.

«Тут доньку навчили писати, читає вона з кожним разом все краще, розмовляє, вже не лише я її розумію, а й інші, – каже тато вихованки закладу Сергій. – І тут, окрім навчання, дітей вчать самих себе обслуговувати, в мене дитина самостійна. У неї не виходило разом зі всіма вчитися, трошки відставала від програми. А тут і вокальний талант в неї розгледіли, вона і танцює, і гурток шиття любить».

Нині ж батьки у розпачі. Кажуть: держава позбавила їх права вибору. Адже тепер те, чи зможуть їх діти цілодобово перебувати у спеціалізованому закладі, вирішуватимуть не вони, а соціальні служби. Відповідну постанову ухвалив Кабінет Міністрів України ще у червні цього року. Та от вступила у дію вона нещодавно – за кілька тижнів до нового навчального року. І відтепер для того, аби діти могли навчатись із послугою проживання, батькам треба оббити пороги цілої низки установ. Та навіть після цього невідомо, чи дадуть соціальні служби дозвіл на проживання у гуртожитку.«Найголовніша проблема та, що цю постанову почали вводити в дію за два тижні до початку навчального року, – каже директорка Затурцівської спеціальної школи «Центр освіти» Лариса Лопухович. – Лишилося зовсім трохи до початку навчального року, а ми досі не знаємо, будуть в нас учні чи ні, чи нам погодять їх служби, чи не погодять. Не дадуть погоджень – звичайно ж, батьки не будуть возити, бо ж то далеко».

Аби зібрати такий пакет документів, батьки мусять написати заяву, потім соціальні служби проведуть комплексне обстеження потреб сім’ї та умови проживання й лиш тоді через 10 діб буде надано висновок інклюзивно-ресурсного центру. Якщо ж не встигнуть зробити усі документи – доведеться діткам йти на навчання у звичайну школу. Та ось для дітей із особливими потребами потрібні спеціальні вчителі – дефектологи. Такі є аж ніяк не у всіх навчальних закладах.

«Ми тут вивчаємо 12 розділів, починаючи з особистої гігієни, проходимо і харчування, обрядові страви, далі – догляд за одягом, за взуттям, як поводитися у громадських місцях, тобто культура поведінки», – перераховує вчитель-дифектолог Затурцівської спеціальної школи «Центр освіти» Тетяна Смітюх.

Сьогодні такі школи – під справжнім тиском. І чомусь у столиці їх розглядають радше як колонії для дітей, аніж як заклади для надання якісної освіти та підготовки учнів до життя в суспільстві. Із такою проблемою нині зіштовхнулись усі заклади освіти, де передбачена послуга проживання. На Волині їх є 12.

Обурені новими правилами й у селищі Сенкевичівка, де розташована філія Володимир-Волинського ліцею «Центр освіти». Тут дітей, які потребують інклюзивного навчання, – шестеро. Та загалом у закладі освіту здобуває понад 150 школярів, із яких більш як половина проживає у гуртожитку.

«Нам важко, але ще важче батькам, тому що вони не проінформовані, – каже завідувачка Сенкевичівської філії Володимир-Волинського ліцею «Центр освіти» Алла Казмірук. – Термін на оформлення усіх довідок досить малий, є такі батьки, які частково в карантинній зоні, є такі служби, що на карантині. Деякі батьки взагалі на заробітках і не можуть виконати ось ці всі умови».

Начальник управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА Людмила Плахотна каже: у такій ідеї зацікавлені насамперед органи місцевого самоврядування. Бо ж разом із нововведеннями додається й освітня субвенція. Йдеться про те, що на кожну дитину із особливими потребами, яку скерують на навчання у звичайну школу із позначкою «Інклюзія», отримають кошти і плюс до того – робоче місце для працівника, який має бути асистентом вчителя й доглядати за дитиною. Утім спеціально навчених фахівців у закладах немає.

Окрім того, Людмила Плахотна зауважила: важіль, яким держава тисне на батьків дітей із особливими потребами, – це кошти. Адже якщо раніше за таку дитину їм виплачували соціальну допомогу, то тепер у разі влаштування її в спеціальний заклад гроші не виплачуватимуть. Тож батьки постають перед непростим вибором.

«Ми просимо про відтермінування. Вже й на рівні міністерства вирішуємо питання про те, щоб дати можливість дітям бути зарахованими з 1 вересня, а документи формувати до жовтня чи листопада», – каже Людмила Плахотна.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися