Волинянини змушені тижнями очікувати результатів ПЛР-тестів на коронавірус
Волинь

Волинянини змушені тижнями очікувати результатів ПЛР-тестів на коронавірус

30 серпня 2020, 10:46
0
0
Сподобалось?
0

Пацієнти інфекційного відділення Ківерцівської центральної райлікарні по два тижні не можуть отримати результати ПЛР-досліджень. Змушені перебувати в ізоляції на лікарняному й ті, хто вже одужав і не має жодних виявів хвороби. Схожа ситуація – по всій Волині. Медики кажуть, що найбільше від такої невизначеності потерпають ті, кого лишень госпіталізували з підозрою на коронавірус. 

Чому люди змушені так довго очікувати, з’ясовував телеканал «Аверс», - пише ІА Волинські новини.

Для тих, кого медики збираються виписувати зі стаціонару, – це ще пів біди. Адже очікувати результатів вони можуть удома, перебуваючи амбулаторно під наглядом сімейного лікаря.

«Людину виписують на амбулаторне лікування, дають на руки виписку, вона звертається до свого сімейного лікаря. Ми розпитуємо, чи було взято ПЛР-тест в стаціонарі, чи ні, – розповідає генеральний директор КП «Ківерцівський районний центр ПМСД» Олесь Марищук. – Можливо, він був взятий, але трошечки тільки пізніше прийде – і далі ми спостерігаємо пацієнта амбулаторно. В листочку призначень записано, що людина продовжує хворіти. Без результату ПЛР ми не маємо права закрити лікарняний».

От і виходить, що багато здорових людей не можуть вийти на роботу і змушені перебувати на самоізоляції, допоки не буде вердикту із лабораторного центру.

А от куди серйозніші проблеми таке очікування може принести для тих, кого госпіталізовують з підозрою на COVID-19 у випадку, якщо є тяжкі супутні захворювання.

Медичний директор Ківерцівської райлікарні Наталія Круцько каже: в таких випадках на перший план виступає гостре захворювання.

«Інфаркт міокарда або гостре порушення мозкового кровообігу – і знак питання: COVID-19? Постає проблема, куди такого хворого госпіталізувати, бо він ще не має підтвердженого діагнозу, – каже вона. – Їх госпіталізовує вже швидка, і вона привозить до першого закладу охорони здоров’я. Але на перший план має виступати гостре захворювання. І треба везти в той заклад, де надають таку допомогу».

Наталія Круцько зізнається, що такі затримки результатів ПЛР-тестів вкрай негативно позначаються на психоемоційному стані хворих.

Адже люди, потрапляючи до лікарні, і так вкрай налякані. Тож страждають від цього всі: і пацієнти, і медики.

Аби з’ясувати, чому ж люди змушені так довго чекати результати досліджень, журналісти звернулися в обласний лабораторний центр. Довго чекали на коментар, але прояснити ситуацію так ніхто й не вийшов.

А от в обласному управлінні охорони здоров’я кажуть, що медики з усієї Волині вже неодноразово зверталися по допомогу в розв’язанні цієї проблеми. Виконувачка обов’язків начальника управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Людмила Тимощук пояснює: хворих побільшало, а потужності лабораторного центру вкрай низькі.

«Ще плюс вони встановлюють обладнання, і те встановлення спричиняє затримки, – пояснює вона. – Тому що ті тести українського виробництва не підходять до нового обладнання, яке їм поставили. Тож чекають, щоб тести їм доправили з Києва. Тоді почнуть нарощувати інтенсивність».

Наразі ж лабораторний центр більш як три сотні тестів за добу зробити не може.




Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися