«Економлю на харчах, чоботи купую раз на 4 роки», - медсестра з Волині
Волинь

«Економлю на харчах, чоботи купую раз на 4 роки», - медсестра з Волині

30 серпня 2020, 19:47
0
0
Сподобалось?
0

Мешканка Луцька Тетяна Матвійчук сім років працює молодшою медичною сестрою в обласній психлікарні та отримує "мінімалку" – 4 тисячі 723 гривні, а "на руки" – три вісімсот. 

"Суспільному" жінка розповіла, на чому доводиться економити та як на її життя вплине підвищення з 1 вересня мінімальної заробітної плати на 277 гривень.

"З 200 тисяч застрахованих волинян, працюючих в області, 39 тисяч отримують мінімальну зарплату", - розповів заступник керівника обласного управління економічного розвитку та торгівлі Андрій Ткачук.

Молодшою медичною сестрою у психлікарні жінка працює останні 7 років. Кожна зміна триває 8 годин. Медсестра готує палати для приймання хворих, прибирає та дезінфікує відділення.

"Сидіти нема коли. Так само після процедур нам треба усе прибрати, провітрити, продезінфікувати", - каже жінка.


Одні чоботи на 4 роки: медсестра з Волині розповіла, як живе на "мінімалку"

Сімейний бюджет Тетяни Матвійчук розписаний до копійки. У жінки є дві доньки, одна з них студентка. 

"Це треба платити за проживання в гуртожитку. Хоч, вона на державній формі навчання, але це також потрібно матеріал для студентів придбати. Менша - школярка. Так само і форма, і зошити, і ручки, вся канцелярія і підручники купуються на школу. Звичайно, цих грошей не вистачає", - розповідає медсестра.

В день жінка намагається витрачати не більше 100 гривень. Щомісяця, розповідає, ділить свою "мінімалку" так:

  • 1000 гривень відкладає на комунальні послуги
  • 300 гривень жінка залишає на придбання засобів гігієни
  • 2500 гривень лишається на їжу

Найбільше жінці доводиться економити на харчах.

"М’ясо вибирається не найкраще, а дивишся вже в ту суму, щоб вкластися, якісь пів кілограма купити, щоб вистачило і сім’ю прогодувати. А ще ж хочеться дитині хоч цукерку чи морозиво з’їсти. На все треба грошів", - розповідає Тетяна. 


Одні чоботи на 4 роки: медсестра з Волині розповіла, як живе на "мінімалку"

Кілька днів тому, розповідає Тетяна Матвійчук, дізналася з новин про підняття мінімальної заробітної плати. З 1 вересня жінка буде отримувати на 277 гривень більше.

З наступної, уже збільшеної зарплатні жінка планує відкласти гроші на нові зимові чоботи. Їх медичка купує раз на 3-4 роки. Зарплати не вистачає, тому, за її словами, доводиться обмежувати себе.

"Це підвищення я думаю, що ми не сильно і відчуємо. Тому що зараз вартість продуктів підвищиться. Зростуть комунальні тарифи. Тому воно буде йти на продукти і на оплату життя. На себе нам не буде що витрачати, на власні потреби", - розповіла Тетяна Матвійчук.

Нині жінка відкладає гроші на нові зимові чоботи. Їх, каже, може собі дозволити придбати раз на 4 роки.

Підвищення мінімальної зарплати збільшить відрахування єдиного соціального внеску, ПДФО, військового збору. Зросте і єдиний податок, який сплачують фізичні особи підприємці. Професорка луцького вишу Олена Лютак каже: це зростання “мінімалки” призведе до збільшення надходження до Державного бюджету на понад мільярд гривень. Інфляції, каже науковиця, не прогнозує.

"Це підняття не є суттєвим, 5-6 %. Це не буде мати таких негативних наслідків. Скоріше за все тут прослідковується тенденція до стимулювання споживчих настроїв.У зв’язку з коронавірусом спостерігаємо, що дуже багато людей втратили роботу, знаходяться на межі. І це таке підняття буде таким стимулом щодо стимулювання розвитку економіки", - каже економістка.

За словами економістки Олени Лютак, рівень заробітної плати повинен зростати пропорційно зростанню економіки. Станом на сьогодні в Україні спостерігається її спад, каже фахівчиня.

В управлінні економічного розвитку та торгівлі Волинської ОДА Суспільному розповіли, крім Тетяни Матвіюк у бюджетній сфері за мінімальну зарплату працює ще 10 тисяч волинян. Медсестра каже: мріє заробляти хоча б 6-7 тисяч гривень. Продовжує: тоді не довелось би економити.





Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися