Відомий лікар з Волині відмовився від пропозиції працювати за кордоном
Волинь

Відомий лікар з Волині відмовився від пропозиції працювати за кордоном

10 вересня 2020, 18:47
1
2
Сподобалось?
2

Завдяки лікарю Олегу Самчуку Ковельське МТМО стало першим районним медзакладом в Україні, який отримав ліцензію на трансплантологію, та першим за останні 15 років, де пересадили серце.

Про те, як йому це вдалося досягнути у 35 років пише «Район.Медицина».

Останні 8 місяців Олег Самчук очолює Львівську клінічну лікарню швидкої медичної допомоги, де також втілює потужні проєкти.






Олега Самчука запрошували працювати за кордоном. Відмовився, бо любить Україну.

Каже: «А хто тоді працюватиме в Україні, якщо всі поїдуть за кордон? Виїхати – простіше. А чому не зробити «Німеччини» в Україні? Чому не підняти нашу медицину до рівня німецької, австрійської чи швейцарської? Чим ми гірші? Ми теж так можемо. Потрібне лише бажання. Всі мрії реалізовуються».

Він мріяв пересадити нирку, однак ця мрія здійснилась не миттєво. Спершу у Ковелі довелося закрити весь спектр операцій в урології, а лише - перейти до трансплантацій.

«Ми не думали, що пересадити нирку в Україні буде так складно. Сама операція не є складною, але у нас до грудня 2019 року були проблеми з законодавством щодо трансплантації, були труднощі з документами і отриманням ліцензії. Зрештою, наша перша операція тривала 3 години, а готувалися ми до неї – рік», – розповідає Олег Самчук.

Коли відбулась перша така операція, емоції переповнювали.

Ковельське МТМО – єдиний заклад в Україні, де підписали договори з Нацслужбою здоров’я України за 26 пакетами послуг з 27 можливих.

Олег Самчук хоче збільшити кількість пакетів і у Львівській клінічній лікарні ШМД, щоб пацієнт міг отримати максимум послуг в одному місці. «На посади не призначають пожиттєво. Керівники повинні змінюватись кожні 5 років. Потрібно давати іншим можливість розвиватись і робити щось ефективніше. Ковельська лікарня розвинулась настільки, що в ній не було тільки робота Da Vinci і лінійного прискорювача. Львівська лікарня в гіршому стані, тому я вирішив розвивати її», – розповідає гендиректор.

Цікаво, що в обох медзакладах однакова кількість працівників – 1800. Тільки в Ковелі така кількість людей працює в різних підрозділах медоб’єднання (лікарня, поліклініка, пологовий будинок…), а у Львові – в одному корпусі.

Лікар хоче, щоб два колективи працювали разом.

«Неправильно, коли лікар прив’язаний до якоїсь однієї лікарні і працює там все життя. Я мрію, щоб медицина не мала кордонів і лікар міг надавати допомогу пацієнтам у різних закладах – не тільки в різних областях, а й країнах. Так працюють у всьому світі, це нормально, так має бути і в Україні», – ділиться гендиректор.

Мрія уже частково здійснюється: на операції й в Ковелі, і у Львові залучають фахівців з різних областей. Є співпраця з відомим кардіохірургом Борисом Тодуровим та його колегами з Інституту серця, командою Національного інституту хірургії та трансплантології ім.О.О.Шалімова тощо. 




«Трансплантологія підіймає рівень лікарень та лікарів, ми прагнемо ставати кращими, ніж були до цього. Завдяки цим складним операціям у медзакладах з’являються кращі лабораторії та операційні, краще відбувається стерилізація, догляд пацієнтів…» – каже Олег Самчук.

Він проти, щоб лікарня носила чиєсь прізвище, як це зараз популярно. Вважає, що особистий бренд розвинути легше, а от створити бренд лікарні – у рази складніше, але це саме те, до чого варто прагнути.

«У Ковелі я розвивав бренд МТМО, тепер розвиваю бренд ЛШМД. Я хочу, аби людина йшла в медзаклад не до конкретного лікаря, а щоб вона знала, що будь-який лікар у ньому надасть кваліфіковану допомогу. Якщо взяти заводи Audi, Mercedes, Volkswagen, ніхто не знає імен інженерів, але всі знають ці бренди і довіряють їм», – каже Олег Самчук.

«Люди притягують собі подібних людей. Нас об’єднав ентузіазм», – додає лікар.

Він також проти поєднання роботи в державній клініці з приватною практикою. Зараз усі його зусилля спрямовані на розвиток львівської лікарні.

Його команда лікує багато пацієнтів з коронавірусом важких форм, але разом з тим не забуває про людей, які потребують допомоги при інфаркті, інсульті та інших важких хворобах. Вони розвивають медицину в умовах пандемії та реформи.




Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Максим Геращенко
    Максим Геращенко

    Я когда лечил зубы, обращался только к проверенным врачам, и это был стоматолог который работает за границей в самых лучших клиниках, и так повезло что я попал к нему на приём когда был в Харькове, и это самый лучший стоматолог который у меня был - https://stomatology-lementa.com.ua/

    20 грудня 2020, 18:35
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися