Луцький колекціонер знайшов одну з найстаріших книг міста
Волинь

Луцький колекціонер знайшов одну з найстаріших книг міста

11 вересня 2020, 16:42
0
0
Сподобалось?
0

Колекціонер Віктор Літевчук показав одне із найстаріших луцьких видань, що знаходиться на території міста.

Фото книги опублікував на своїй сторінці у Фейсбуку. 

За словами автора, книга видана друкарнею домініканського монастиря у 1790 році «Zbior nazwisk szlachty» (укр. «Збірник імен шляхти») автора Піотра Наленча Малаховського. 

"Луцький домініканський монастир отримав привілей на друкарню у 1787 році і місцевий єпископ Фелікс Турський дав дозвіл на її відкриття у тому ж році, де дозволено друкувати книги на польській, латинській, французькій і російській мовами. 

Друкарня діяла до польського повстання 1831 року. Хоча відомо біля 110-120 видань друкарні луцького домініканського монастиря (згідно списку домініканських монастирів провінції Руської, Краків 1923 р), які зараз становлять велику рідкість, насправді було віддруковано домініканами значно більше книг, більшість яких не зберіглося. 

Книга «Збірник імен шляхти» є сьомим-десятим по хронології виданням домініканів та цікава своїм змістом і тематикою, тому що більшісь видань друкарні домініканського монастиря були релігійного змісту.На першому фото гравюра із зображенням домініканського костелу і монастиря. Дереворит роботи Е. Дранжкевіча з малюнка Толінського. З журналу ”Tygodnik Illustrowany” №238, 20.VII.1872 р."- йдеться  у дописі. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися