Волинянка півстоліття доглядала могили
Волинь

Волинянка півстоліття доглядала могили

13 вересня 2020, 15:26
0
0
Сподобалось?
0

Олександра Васейко – милосердниця, яка більш як півстоліття доглядала могили польської сім'ї, що загинула в роки міжетнічного протистояння на Волині. Вона (разом із українським подружжям Анатолієм та Зінаїдою Гергель, яке врятувало польську сім'ю), стала однією з 14-ти громадян різних держав, яких першими нагороджено відзнакою Virtus et Fraternitas («Чеснота і братерство»).

Про це пише Район.Любомль.

Доглядальниця безіменних могил

Олександра народилася в селі Сокіл Любомльського району Волинської області. Її батько Каленик Лукашук товаришував з польською родиною, яка мешкала на хуторі, що знаходився неподалік їх обійстя. У час Волинської трагедії Каленик возив їм їжу в ліс, де вони переховувалися. З часом хтось вистежив цю польську сім'ю і вбив.

Добросердечний сусід поховав їхні тіла, вирізав хрестики на соснах над їхніми могилами. Він заповів доньці, якій у той час було 6 чи 7 років, запам'ятати це місце і згодом показати тим, хто шукатиме сліди загиблих: «…татусь так про це просив, немовби це було для нього дуже важливим. Тому я дуже старалася його не підвести і точно запам'ятати це місце».

Олександра Васейко все життя доглядала польські могили. Вона, констатував представник Бюро пошуків та ідентифікації Інституту національної пам'яті Польщі Леон Попек, «…показала нам дві могили в лісі. В одній були похоронені три особи: дівчинка, чоловік і жінка. Я не знаю точно, хто це міг бути. У другій могилі були дві особи: подружжя Ян і Маріанна Погожелець із Волі Островецької. І це були саме ті поляки, яких переховували батьки пані Олександри. Пізніше їх хтось убив. Батько пані Шури їх поховав. Вона дбала про ці могили. Ми ніколи не знайшли би їх без неї, бо вони розташовані далеко в лісі, й лише пані Шура знала, як туди дійти».

Завдяки свідченням О. Васейко, археологам вдалося знайти місця масових поховань поляків у Волі Островецькій та Острівках. 19 червня 2019 року президент Республіки Польща Анджей Дуда вручив їй медаль Virtus et Fraternitas («Чеснота і братерство») – польський відповідників медалі «Праведник народів світу». Вона є проявом вдячності Польської держави тим, хто в роки Другої світової війни й тоталітарних режимів допомагав рятуватися польським громадянам.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися