У всіх медзакладах Волині запровадять платні послуги
Волинь

У всіх медзакладах Волині запровадять платні послуги

8 жовтня 2020, 21:12
0
0
Сподобалось?
0

На Волині у всіх медичних закладах можуть бути запроваджені платні послуги. 

Про це йдеться на сайті Волиньради. 

У ході засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства депутати розглянули звернення директорки комунального підприємства «Волинська обласна лікарня «Хоспіс» м. Ковель» Волинської обласної ради Наталії Віслогузової щодо погодження тарифів на надання платних послуг. Вона зауважила, що у закладі, котрий вона очолює, надається ряд послуг, на які НСЗУ взагалі не передбачило фінансування.

“До цих послуг відноситься масаж, реабілітація та лабораторні послуги, адже у нас є власна лабораторія, а також транспортні послуги. Нами була закуплена медико-економічна інформаційна система, якою здійснено розрахунок вартості послуг згідно постанови Кабміну № 1075 від 27.12.2017 року. В нашому закладі встановлено всього 58 платних послуг і ціни на них досить помірні. Тому, для економічної підтримки нашого закладу, прошу членів комісії погодити платні послуги, які ми надаємо”, – звернулась до депутатів Наталія Віслогузова.

Депутат Михайло Бегаль висловив свою категоричну незгоду із прийняттям цього рішення та назвав його передчасним.

“З кого ми пропонуємо брати гроші? З тих стареньких, які доживають? На мою думку, в закладах такого типу ці послуги мають дофінансовуватись з обласного бюджету”, – наголосив він.

Йому апелював заступник голови профільної комісії Сергій Сівак.

“Знайти додатковий фінансовий ресурс на ці цілі в обласному бюджеті у нас не вийде, бо бюджет голий і босий. Між тим, тарифи, які вони пропонують затвердити є доволі прийнятними”, – зауважив він.

Т.в.о. начальника управління охорони здоров`я ОДА, голова профільної комісії Людмила Тимощук зауважила, що згідно чинного законодавства усі заклади охорони здоров’я мають право самотужки приймати рішення про надання платних послуг на зборах трудового колективу.

“Те, що ви подаєте на розгляд профільної комісії обласної ради – це дуже добре, а взагалі платні послуги можуть бути запроваджені в усіх медичних закладах області, для того, щоб вони могли нормально функціонувати, адже НСЗУ оплачує, на жаль, не всі послуги, які мають оплачуватись”, – наголосила Людмила Тимощук.

В результаті дискусії більшістю голосів члени комісії погодили тарифи на платні послуги, що надаватимуться у КП «Волинська обласна лікарня «Хоспіс» м. Ковель».

У ході засідання профільної комісії депутати розглянули ще одне питання соціального характеру. Т.в.о. директора департаменту соціального захисту населення ОДА Людмила Сірбіненко розповіла, що наразі виникла потреба напрацювати шляхи вирішення питання подальшого утримання пацієнтів психоневрологічних інтернатів області на безоплатній основі. Така необхідність виникла у зв’язку з тим, що з 1 січня 2020 року вступив в дію Закон України “Про соціальні послуги”, що передбачив зміну механізму надання послуг, у тому числі в інтернатних закладах загального профілю та у спеціалізованих установах. Визначено категорії осіб, які мають право на отримання послуг на безоплатній основі, за рахунок часткової оплати і на платній основі. Вона зауважила, що інтернатні заклади області наразі керуються постановою Кабміну від 2 вересня 2020 року № 722, якою затверджено Типове положення про будинок-інтернат для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, які мають збережену розумову діяльність.

“Сьогодні не врегульованим законодавчо залишається питання про надання соціальних послуг в будинках інтернатах психоневрологічного профілю. У зв’язку із цим, ми розробляємо пропозиції на Мінсоцполітики щодо прискорення внесення змін до Типового положення про психоневрологічні інтернати, а так як пацієнти інтернатних закладів проживають у певних адміністративно-територіальних одиницях, то нашу думку варто розробити також механізм залучення коштів ОТГ для фінансування перебування тих осіб, які не матимуть права не безкоштовне лікування. Утримання однієї особи в такого роду закладі сягає 8-10 тисяч гривень на місяць, а це для певної категорії громадян є непід’ємною сумою”, – резюмувала вона.

Так, за результатами розгляду цього питання профільна комісія рекомендувала департаменту соціального захисту населення ОДА розробити та подати відповідний Порядок співфінансування з місцевих бюджетів різних рівнів на утримання п’яти профільних комунальних закладів області, в яких проживають особи, які мають психічні розлади поведінки.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися