Білоруська спецслужба завербувала волинянина шпигувати за прикордонниками
Волинь

Білоруська спецслужба завербувала волинянина шпигувати за прикордонниками

13 жовтня 2020, 13:12
0
0
Сподобалось?
0

Волинянин, якого білоруси найняли для шпигунства за прикордонниками Луцького прикордонного загону, сам здався правоохоронцям і розповів про свій зв’язок з іноземною спецслужбою.

Про це йдеться в ухвалі Луцького міськрайонного суду Волинської області, пише ІА ВолиньPost.

Обвинуваченим у шпигунстві проти рідної країни виявився волинянин, уродженець села Самари. Чоловік – раніше не судимий, однак лишився без роботи, розлучився із дружиною, а на його утриманні перебуває неповнолітня дитина, тож, коли запропонували «хлібну» роботу за кордоном – погодився.

Чоловікові потрібно було «зливати» білорусам конфіденційну інформацію про особовий склад підрозділів Луцького прикордонного загону та систему охорони державного кордону України на ділянці в межах Ратнівського району Волинської області.

Таку співпрацю із сусідами волинянин розпочав ще у лютому-березні 2019 року, перебуваючи в місті Брест Брестської області.

Обвинувачений навіть підписав відповідні документи і надав письмову згоду працівнику відділу Комітету Державної Безпеки Республіки Білорусь на конфіденційне співробітництво з ним. За кожне виконане завдання йому обіцяли грошову винагороду.

Зауважимо, що шпигунство – злочин, який класифікують, як державну зраду, що карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Так, у ході слідства виявилося, що 9 березня 2019 року обвинувачений отримав смс із першим завданням від працівника Комітету державної безпеки Республіки Білорусь.

Чоловіку потрібно було зібрати і передати іноземцю відомості про особовий склад підрозділів Луцького прикордонного загону. Документи він мав принести на особисту зустріч.

Однак волинянин все ж вирішив добровільно здатися і розповісти про угоду українським правоохоронцям, адже, як відомо, документи, які просив його принести білорус, становлять державну таємницю, отже розголошення будь-якої конфіденційної інформації особового складу може завдати шкоди обороноздатності України.

В підготовчому судовому засіданні захисник обвинуваченого подав письмове клопотання про звільнення свого клієнта від кримінальної відповідальності на тій підставі, що він так і не виконав завдання і добровільно здався. Суд клопотання задовольнив і звільнив чоловіка від «криміналу».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися