У центрі переможці Софія і Артем НАЗАРУКИ
Волинь

На Волині пройшов дев’ятий регіональний фестиваль повстанської пісні

17 жовтня 2020, 17:07
0
0
Сподобалось?
0

У Новому Дворі Турійського району відбувся дев’ятий регіональний фестиваль повстанської пісні «Складем хоч пізнії вінці». Його співзасновниками є шеф-редактор «Вісника+К» Євген Хотимчук та голова СВК «Дружба» Петро Камельчук. А ідея проведення належить завучу новодвірської школи Олені Гінгіній. Цього року конкурс був особливим – у зв’язку з епідемією коронавірусу журі переглядало пісні по відео. 

Перед початком фестивалю традиційно відбувся молебень на могилах полеглих повстанців на кладовищі колишнього села Волосівка, що на межі Турійського та Рожищенського районів. Його відслужив настоятель новодвірського храму архістратига Михаїла Православної церкви України отець Олександр Дулько. Шеф-редактор «Вісника+К» Євген Хотимчук подякував вчителям місцевої школи, що бережуть пам’ять про загиблих вояків УПА, що звучить над їхніми могилами Слово Боже, що привозять сюди діток.  

Символічно, але саме на кладовищі Волосівки 14 жовтня 2010 року народилася ідея проведення такого конкурсу. Того дня було освячено пам’ятники трьом повстанцям УПА – Степану Пархомчуку, Євгену Гутовському та Петру Ткачуку. Молоді хлопці були спалені заживо червоними партизанами у листопаді 1943 року. Всього у тому нерівному бою полягло сім осіб. Могилу одного з них, Степана Пархомчука, довго шукав шеф-редактор «Вісника+К» Євген Хотимчук. Адже той був першим чоловіком його матері Афанасії Іовни. Про своєрідний ювілей народження ідеї фестивалю згадала Олена Гінгіна перед початком перегляду відеоматеріалів.

– Коли я прочитала у «Віснику», що на Волосівці у бур’янах знайшли могили повстанців, стало соромно. Ми тоді поїхали з нашими дітьми та корінними волосівчанами, а я сама до них належу, і все поприбирали, почистили, – схвильовано розповідала Олена Дмитрівна. – Скільки то люду зібралося на освячення пам’ятників! А яких гарних пісень співав привезений з Рожища хор! От і подумала, що добре було б, аби щороку в пам’ять про хлопців, які віддали своє життя за Україну, співали повстанських пісень.

Повідомлення про особливі умови проведення цьогорічного фестивалю було надіслано у 20 шкіл Турійського і Рожищенського районів. Прислали 12 відео. Звісно, незвично було слухати пісні без глядачів, без їхніх щирих і гучних оплесків. Зате після кожного виступу учасникам голосно аплодували члени журі. Одразу скажу, що більш виграшно виглядали ті виступи, які виконувалися акапельно. Але молодці всі. Журі особливо відзначило, що підібрані надзвичайно хороші пісні. Оскільки глядачів не було, то замість призу глядацьких симпатій присудили приз симпатій журі. Його віддали хору учнів 1–3 класів ліцею селища Луків. Дуже щиро і голосно вони виводили «За Україну, за її долю, за честь, за славу, за народ!». Третю премію поділили Ганна Перепьолкіна з Кульчина, дует Уляни Новаковської та Іванни Павлюк зі Ставків та вокальна група учнів 6–11 класів турійської гімназії. Друге місце члени журі віддали Христині Полячук з Боблів та Серафиму Мірчуку з Турійська. Особливо хочеться відзначити, що Серафим свою пісню «Зродились ми великої години» виконав під гітару, зняв кліп в урочищі Вовчак. Перша премія поїхала у Маковичі. Її присудили Валерії Соколюк, Софії Василишин, Наталії Свистун та Костянтину Кіцу.

А гран-прі одноголосно віддали сестрі і брату Софії та Артему Назарукам з Купичева. Їх щемлива пісня «Курилася доріженька» змусила заплакати Євгена Хотимчука. Вчителька музичного мистецтва Купичівської школи Алла Бадира розповіла, що її записали від жительки Літина Софії Січковської. Вона сама почула від Серафими Хомюк. Ця неймовірна жінка, яка пройшла радянські табори, за комуністів підпільно збирала у себе молодь і вчила їх повстанських пісень.

Артему і Софії приз особисто вручили Євген Хотимчук і Петро Камельчук. Іншим переможцям та учасникам нагороди передадуть пізніше.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися