Відзначили 80-річчя СНУ
Волинь

Відзначили 80-річчя СНУ

15 жовтня 2020, 21:35
0
0
Сподобалось?
0

У Луцьку відбулися урочистості з нагоди 80-річчя Волинського національного університету імені Лесі Українки. 

Як повідомляє ВолиньOnline, свято відзначили 15 жовтня на майдані перед головним корпусом вишу.

Як зазначив ректор Анатолій Цьось, волинська освітня традиція сягає давніх княжих часів, розвивалася в Галицько-Волинському князівстві, розвивалася у Луцькій братській школі та Волинській гімназії. У 1940 році вона реалізувалася в створенні Луцького учительського інституту, який у 1990-их роках переріс в потужний Волинський державний університет імені Лесі Українки.

 

Ректор розповів про досягнення університету та зростання його позицій у різноманітних рейтингах.

«Успішний університет не виникає раптово, його творять багато поколінь науково-педагогічних працівників, адміністрації, обслуговуючого персоналу. Тому у першу чергу треба згадати усіх ректорів, які заклали міцний фундамент для інтенсивного розвитку університету», – зауважив Анатолій Цьось.

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл зазначив, що слова «Alma mater», якими прикрасили сцену, можна перекласти як «мати-годувальниця».

«Можна сказати, що ми в університеті на ювілеї, а можна сміливо сказати, що ми прийшли до мами на день народження. Їй сьогодні 80. Це – день нашого славного волинського вишу, з багатою та глибокою історією. Але чи є майбутнє в університету? Ми можемо сказати так, в університету є майбутнє, тому що є молодь, є викладачі, учні, приміщення. Вони не поїхали кудись, а залишилися біля своєї матері-годувальниці, Волинського національного університету», – сказав владика.

Він наголосив, що університет – майбутнє Волині, тож його варто плекати та підтримувати. Митрополит побажав присутнім дожити до сторіччя вишу та зустріти його в такому самому складі.

Народний депутат України, член наглядової ради університету Ірина Констанкевич визнала, що університет – потужний, має велику родину науковців, але головне, що він генерує навколо себе. Це – не лише наука та просвіта, університет – це інтелектуальна, патріотична та національна еліта. Нардеп повідомила, що науковці університету завершили підготовку та впорядкування повного чотирнадцятитомного видання творів Лесі Українки.

Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Славомір Місяк побажав університету успіхів, багато талановитих студентів та вручив офіційні подяки для ректора та працівників вишу.

У рамках урочистої академії  з нагоди річниці університету відзнаки від представників влади отримала низка працівників вишу.

Після завершення академії розпочали святковий концерт.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися