Грибні рекорди Волині й України
Волинь

Грибні рекорди Волині й України

7 листопада 2020, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Цьогорічна осінь щедра на дари лісу, бо потішила і боровиками, і польськими, і опеньками. Вже є зелениці та підзеленки, ще не відійшли лисички та маслюки. Але поки жоден гриб не потягнув на «свіжий» рекорд. Якими ж були минулорічні царі лісу?

Білий заважив майже три кілограми!

Усе унікальне звик фіксувати краєзнавець із села Гірки Любешівського району Волині Петро Кравчук.

Є у його «Книзі рекордів» такий запис: «Найбільшого в Україні білого гриба вагою 2 кілограми 850 грамів зірвала у Смідинському лісі Старовижівського району на Волині під розлогим кущем ліщини ковельчанка Ніна Феодосіївна Данилюк». Було це 20 серпня 2000 року – й досі цей трофей не перевершив жоден справжній гриб. Український рекордсмен виріс настільки великим, що не вміщався у відрі! Шапка мала майже метр в окружності, а ніжка – 40 сантиметрів. Хоч зазвичай великі боровики мають розмір капелюшків до 15 сантиметрів.

Височенного білого гриба колись знайшли у Криму. Він був заввишки аж пів метра! Але ніжку мав «худеньку», лише 10 сантиметрів, й заважив близько одного кілограма. Його пощастило знайти севастопольцю Олегу Чепану у 2006-му. Сім’я грибника ласувала цим делікатесом чотири дні.

Найпізніше правдивого гриба затятим любителям тихого полювання вдалося знайти під Новий рік – 29 грудня 1974 року у Броницькому лісництві на Житомирщині. А от на Волині з грибами найпізніше поверталися 12 грудня 2004-го – коли розтанув перший сніг.

Метрова печериця

Хоч Волинь – не Карпати, все ж білі гриби у наших лісах родять щедро. Так, колись майже 800 білих за кілька годин знайшов біля села Велицьк Ковельського району військовослужбовець на прізвище Оксенюк. Буває, родять дари лісу просто під хатами селян. Так, понад 200 справжніх грибів зрізав восени грибного 2001 року Тарас Дарчик із села Велимче Ратнівського району біля свого хліва.

У 2018-му на Київщині зірвали гігантського дощовика. Він виріс на людському городі у селі Дрозди Білоцерківського району. Нести велетня було несила, тож викликали голову сільради зі скутером. Заважив диво-гриб 17 кілограмів 750 грамів! Та поки вирішили офіційно зафіксувати рекорд, дощовик… згнив.

А торік зміряли найбільшого «промислового» гриба в Україні. Рекордна печериця заважила 3820 грамів, а капелюшок мав у діаметрі 114 сантиметрів. Її виростили на грибній фермі на Київщині.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися