Волинянин сам виховує сина, майструє трактори і переробляє мотоцикли
Волинь

Волинянин сам виховує сина, майструє трактори і переробляє мотоцикли

15 листопада 2020, 17:00
0
1
Сподобалось?
1

У Володимира Пасика з Великої Глуші Любешівського району і справді золоті руки. Скільком товаришам зі старих деталей зібрав велосипеди, мотоцикли! А кілька років тому Володимир сам змайстрував собі трактора.

«Склепав уже сотню моциклетів»

Неймовірно, але свого першого велосипеда «Орльонок» Володимир Пасик склав ще у шість років! Хтось дав заводське колесо, хтось раму, старший двоюрідний брат підказував у роботі.

– Всі тоді бідні були. Коли побачили мого ровера, просили: дай под’їхати, – розповідає 34-річний Володимир. – Зложив собі ще більшого – «Україну». А потім ровери ремонтував: хто колесо скрутить – випростаю, хто проб’є – заклею.

А як закінчив школу, то заробив свої перші гроші і купив старого поламаного мотоцикла. Замінив нові запчастини, підмалював, підремонтував – і став гасати по селу. Хлопці із заздрістю дивилися на таку розкіш. Тому багатьом знайомим парубкам став складати і переробляти «Яви», «Восходи», «Мінськи», «Днєпри». А згодом, щоб вижити у важкі часи, став купувати старі «Яви», ремонтував їх і продавав.

– Мабуть, із сотню моциклетів склепав, – з гордістю каже Володимир. – У кого який бюджет. Хто хоче, щоб класно їздив, але на вигляд не то, а хто наоборот. І собі «Яву» хорошу притримав, зробив її під байка.

Від «кулібіна» жінка… втекла

Очевидно, хист до техніки у Володимира від батька. Він багато років ремонтував заводську техніку, робив кінські копачки, плуги. А коли тато помер, син надумав змайструвати трактора.

– Ми продали коня, бо тільки батько міг його запрягти, і то його не раз поносив, – розповідає Володя. – А як поле обробляти? Кажу матері, що зроблю трактора – він вже не поносить.

З Білорусі пригнали «Запорожця», на основі якого Володя і зробив свого першого трактора. Цілий рік помучився, поки вийшло. Тоді Інтернету в селі не було, нізвідки черпати хоч якусь інформацію. Щось сам мізкував, а як приходили цікаві думки чи невідомо звідки картинки, одразу замальовував-записував у блокнот, який спеціально для таких випадків поклав під диван. Послужив той перший трактор трохи, і Володимирові захотілося іншого, бо побачив свої помилки. Розбирав, складав – і змайстрував вже п’ятого трактора з двигуном від іномарки.

 – Цей само лучший! – тішиться Володимир. – А як купив сучасного телефона, то в Інтернеті знайшов таких самих самоучок, що техніку клепають. Читаю, що вони зробили, щось від них беру.

Крім трактора, майструє Володимир культиватори, плуги, копачки, борони, вози… І городи чужі обробляє, і старі китайські трактори ремонтує. І це при тому, що чоловік має групу інвалідності по зору! Словом, хазяйнує, як може.

– Але жінка не схотіла «кулібіна», каже: в гаражі нічого не заробиш, – скрушно зітхає Володимир. – І їсти маємо, і вдягнутися. А покинула нас із сином.

Хлопчику вже шостий рік. І він теж, як тато, крутить гайки. Особливо любить конструктори «Лего» і складає свої трактори та комбайни, потім їх розбирає, змішує запчастини і збирає нову техніку! Не за горами той час, коли допоможе татові змайструвати нового більшого трактора. Отак і живуть батько із сином. Жаль тільки, що в такого славного хазяїна немає гарної господині.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися