Мовчать про хворобу,  щоб не поховали у мішку?
Волинь

Мовчать про хворобу, щоб не поховали у мішку?

13 грудня 2020, 12:30
0
0
Сподобалось?
0

Не секрет, що офіційна статистика хворих на ковід дуже далека від реальності. Багато людей лікуються вдома й тести просто не здають. І якщо в місті більшість зайнятих, їм потрібен лікарняний, тож змушені контактувати із сімейними лікарями, то в селах хворіють тихо та непримітно. І понад усе бояться потрапити в ту коронавірусну статистику…

– Ще чого придумала, я лікарю не буду дзвонити! І ти не вздумай викликати, чуєш?! Та я ж тоді у магазин не зможу зайти, якщо біля моєї хати швидку побачать! – так сказав батько моїй знайомій по телефону, коли вона запропонувала йому звернутися з кашлем до сімейного.

Зі стареньким татом, слава Богу, все обійшлося, однак він і досі вважає найстрашнішим не хворобу, а «що люди подумають».

А нещодавно, будучи у відрядженні, почула про одну велику родину. Захворіли покотом, усі з явними симптомами коронавірусу. І якщо молодше покоління переносило болячку більш-менш легко, то бабуся у цій родині зовсім злягла. Але викликати швидку і лікарів категорично відмовилася. Діти мусили найняти колишню медичку, яка «під великим секретом» ходила робити старенькій уколи. Виявилося, що бабуся так перейнялася новинами про те, що померлих від коронавірусу ховають у мішках і в закритих трунах, що про інше навіть думати вже не могла. Тож мало не щодня заповідала нащадкам: щоб поховали по-людськи, а не як звіра – у мішку! А отже, ніяких тестів і лікарів.

Скільки таких бабусь з дідусями, які воліють помирати вдома, звісно ж, важко порахувати. Американські аналітики ще на початку пандемії, у квітні, припускали, що кількість смертей через інфікування коронавірусною хворобою може на 60% перевищувати офіційні дані. Важко не погодитися з їхніми цифрами, особливо, коли чуєш про масові, але старанно приховані спалахи хвороби по селах.

Ще одна проблема цієї пандемії – паніка. Колега, яка не дивиться телевізор вже з десять років, після тижневої гостини у батьків повернулася хворою. Не фізично, а морально. Каже, що стільки негативу вона вже давно не отримувала. А старші люди це слухають цілими днями, хапаючись за серце від постійного хвилювання. Тож недарма психологи кажуть: паніка ще ні до чого доброго не привела. Треба вміти заспокоюватися, відволікатися і, звісно ж, носити маску у громадських місцях: церквах, магазинах, транспорті.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися