Історії родин, які залишили міста і стали успішними фермерами в селах Волині
Волинь

Історії родин, які залишили міста і стали успішними фермерами в селах Волині

23 грудня 2020, 09:15
0
0
Сподобалось?
0

У 2020 році на Волині зареєстрували 15 сімейних фермерських господарств, 9 із них займаються молочним скотарством.

В управлінні агропромислового розвитку розповіли про ті родини, які перебралися в села і зайнялися фермерством.

Одна з них в селі Хотячів Володимир-Волинського району господарює там родина Базюків, а господарство назвали «Молочна долина». Валентина Базюк – тричі мама, нині перебуває у відпустці по догляду за дитиною. Останні роки родина мешкала в Яворові та щодня доїжджала до Львова на роботу, а чоловік їздив на заробітки до Польщі. Згодом, переїхали  до батьків на Волинь. На той час було вже чотири корови. Свою  молочну продукцію вона збувала на ринку у Володимирі, що і складало левову частку сімейного бюджету. Валентина узялась допомагати матері. Давня мрія Валентини - започаткувати власну справу, збулася. Нині в господарстві утримуються 20 корів.

Родина  Панасюків  змінила місцепроживання з Нововолинська на Рогожани Володимир-Волинського району, де придбали земельну ділянку зі старенькою дерев’яною хатиною. Родина приїзджала, щоб посадити городину та відпочити з дітьми від міської метушні. У сім’ї Катерини та Олександра аж шестеро дітей: найстаршому сину 21 рік, а наймолодшому лише три.

Спочатку вирощували свиней, а потім придбали два десятки нетелів. У жовтні минулого року вже відкрили  сімейну молочну ферму, яку назвали «Стара хата». Починали з 4 корів, нині в господарстві 29, в планах до 80 голів. Телята, яких цьогоріч привели корови після штучного осіменіння, всі молочної  породи.

Що вирізняє молочну ферму «Стара хата» так це те, що корови круглорічно знаходяться на безприв’язному утриманні, що максимально наближене до природних умов. Завдяки цьому тварини дають більше якісного молока, а господар затрачає менше часу. Влітку корови більшість часу проводять на пасовиську, а взимку від негоди ховаються у просторому корівнику без стійл, але з годівничками та гумовими підстилками. Займається господарством уся дружна родина – старші сини, дочки та дружина Катерина.

Олександр в майбутньому хоче створити молочний кооператив.

Однією з мрій-ідей фермера є власна сироварня, організація послуг із  «зеленого» туризму у Рогожанах. Господар хоче, аби кожен міг приїхати у село та  насолодитись усіма його перевагами – скуштувати смачних натуральних продуктів, подихати свіжим повітрям, порибалити, назбирати ягід і грибів, покататись на конику.

Фермерська родина Віктора Бошеля господарство «Молочна мрія»: дружина Оксана та маленькі помічники Оленка і Богданка. Віктор займається сироварінням, активно працює над розвитком молочної галузі на Волині. Сім'я проживає в селі Пустомити Горохівського району Волинської області – це мала батьківщина Віктора, тут він народився і виріс. Повернутися до рідного села нехай і не на постійне місце проживання змусила сумна подія. Декілька років тому померла мама Віктора. Питання, що самому батькові робити з господарством, і головне – з коровами, яких на той час тримали дві, постало враз дуже гостро. Вихід із ситуації підказала господарська «жилка» хлопця і його тяга до експериментаторства. Віктор почав виготовляти сир. Спочатку брав молоко від власних корів, а потім коли налагодилась реалізація сиру задумався над збільшенням поголів’я худоби.

За підтримки проекту «УкрМілкІнвест» збудували ферму на 32 голови, закупили худобу. Нині в господарстві налічується 23 корови.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися