«Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма та Луцька»: спільний пошук кращих рішень
Волинь

«Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма та Луцька»: спільний пошук кращих рішень

26 грудня 2020, 19:36
0
0
Сподобалось?
0

Український Луцьк та польський Хелм пов’язують тривалі історичні та культурні зв’язки, делегації міст неодноразово брали участь у святкуванні днів міст, інших вагомих культурних подіях. У 2014–2015 роках виконавчі органи влади Хелма і Луцька спільно з Товариством органів місцевого самоврядування «Єврорегіону Буг» впроваджували м’який проєкт «Розвиток комунальних послуг як складова сталого розвитку міст польсько-українського прикордоння», який співфінансувався Євросоюзом у рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2007–2013». Під час проведення численних навчальних візитів до Хелма для працівників комунальних підприємств Луцька, засідань експертних польсько-українських груп було домовлено про підготовку нового проєкту, спрямованого на підвищення транспортної доступності двох міст. І через п’ять років задум втілився у життя: у червні 2019 році виконавчий комітет Луцької міської ради та адміністрація міста Хелм розпочали реалізацію проєкту «Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма та Луцька», який впроваджується у рамках «Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014–2020» та співфінансується з коштів ЄС.

Загальний бюджет проєкту становить 2,5 млн євро, з яких  90% – грант ЄС, а 10% партнери виділяють у якості співфінансування. Проєкт передбачає впровадження заходів як у Хелмі, так і в Луцьку. Бюджет заходів, які здійснюються на українській стороні, становить майже 877 тис. євро, з яких 789,2 тис. – грантові кошти, а решта – співфінансування з міського бюджету Луцька.

При тому, що левову частку коштів проєкту було спрямовано на впровадження інфраструктурних заходів (капітальний ремонт вулиці Колейова у Хелмі та частини вулиці Рівненська у Луцьку, реконструкція вуличного освітлення на двох вулицях Луцька та модернізація 40 світлофорних об’єктів у місті), особливо важливим елементом стало продовження співпраці виконавчих органів місцевого самоврядування міст-партнерів.

Фінансується за кошти ЄС

Окремим заходом стало створення спільної платформи для безпечної організації транскордонного дорожнього руху. У її рамках було проведено дві одноденні міжнародні онлайн-зустрічі, у кожній з яких взяли  участь по десять експертів від Луцька та Хелма. Їхньою тематикою було покращення транспортної доступності міст-партнерів, що у перспективі сприятиме економічному зростанню. Результатом онлайн-зустрічей стало підготовлене польським партнером друковане видання, головним чином присвячене транспортній безпеці. Видання спрямоване на заохочення мешканців міст частіше користуватися громадським та велосипедним транспортом на противагу індивідуальному пересуванню автомобілями. Також у рамках заснованої спільної платформи замовили послуги з розробки комплексної системи (схеми) організації  дорожнього руху міста Луцька.

Відповідно до технічного завдання, розроблена схеми організації дорожнього руху в Луцьку повинна охоплювати комплекс заходів щодо вдосконалення і забезпечення безпеки дорожнього руху на вулично-дорожній мережі міста та давати змогу: 

– поліпшити безпеку на дорозі, швидкість сполучення, економічну ефективність і комфортність руху пасажирів і вантажів;

– зменшити аварійність, сприяти розвитку велосипедного та автомобільного туризму;

– сприяти економічному та екологічно збалансованому розвитку дорожньої інфраструктури.

Реалізація проєкту «Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Хелма та Луцька» доходить до свого завершення, на початку наступного року незалежні аудитори проведуть перевірку правильності використання коштів, після чого Орган управління Програми прийме рішення про завершення проєкту. Проте співпраця Хелма та Луцька не завершиться, партнери і надалі шукатимуть шляхи впровадження взаємовигідних і важливих для обох громад проєктів та ініціатив.

Ця публікація розміщена за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст цієї статті відповідальним є виконавчий комітет Луцької міської ради. Зміст статті, за будь-яких обставин, не відображає позицію Європейського Союзу, Органу Управління або Спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 рр.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися