«Наступний рік  пройде під гаслом «економимо кошти на медицину», - голова Волинської облради
Волинь

«Наступний рік пройде під гаслом «економимо кошти на медицину», - голова Волинської облради

26 грудня 2020, 14:11
0
0
Сподобалось?
0

Новий голова Волинської обласної ради Григорій Недопад відповів на питання волинських журналістів у рамках телепроєкту «Відкрита влада. Область». Конфронтація з головою ОДА Юрієм Погуляйком і висловлення йому недовіри, свіжий бюджет і доля численних комунальних установ області, медицина і локдаун – ці та інші гострі питання у розмові з ним.

– Позачергова сесія запа­м’я­талася скандалом за участю голови ОДА Юрія Погуляйка. Уже тривалий час обласна рада й ОДА мають конфронтації. Як ви збираєтеся вирішувати цю проблему?

– Все, що могла зробити облрада, зробила таємним голосуванням, де 48 голосами оголосили недовіру голові ОДА Юрію Погуляйку. Це перше публічне, з дотриманням усіх вимог, оголошення недовіри. Ми будемо далі працювати. З цим представником виконавчої влади чи з іншим – це, звичайно, буде вирішувати Офіс президента і Кабмін.

– Що буде робити обласна рада, якщо Офіс президента все-таки мовчатиме на оголошену Погуляйку недовіру?

– Мовчанка з Офісу президента не на руку самому президенту. Сьогодні в усіх ЗМІ уже прозвучало, що найбільшим розчаруванням українців у 2020 році став сам президент. Тож у нього є унікальна можливість у наступний рік вступити з новими надіями для українців і змінити ситуацію.

– За яким бюджетом волиняни будуть жити у 2021 році?

– Прогнози невтішні, бо маємо невиконання. Уже розпочалися бюджетні слухання. Маємо велику надію, що той бюджет, який прийме обласна рада, буде збалансований і, незважаючи на пандемію і те, що великі кошти виділяються на медицину, ми закриємо решту галузей, і всі будуть задоволені.

– Днями у парламенті голосували за бюджет-2021, і було прийняте рішення щодо збереження акцизу на постійній основі. Чи справді він для місцевих бюджетів такий важливий?

– Дійсно, це доленосне рішення. Не знаю, чи це вперше, чи не вперше, коли комітет не погоджує зміну, а в сесійній залі все змінює голосування депутатів. Але за акцизом забули про ще одну проблему – пайову участь (коли забудовник, беручи в роботу якусь ділянку і зводячи там об’єкт, інвестує в інфраструктуру – авт.), а це один з багатомільйонних пунктів, який забрали в міст. Прикро, бо були великі надії. Ми знаємо, які бідні бюджети нині у міст обласного значення, у тому числі Луцька. У нас левова частина бюджету покривалася коштом пайової участі.

– Що робити зі збитковими комунальними підприємствами і установами області?

– Ми проводимо багато бесід перед бюджетними слуханнями з керівниками цих закладів. Я особисто виїжджаю у межах області, не дуже афішуючи це, і був не в одному комунальному закладі. Приїжджав і буду приїжджати без попереджень, бо я переконаний, що в будь-який момент на роботі має бути якщо не керівник, то заступник. Ми чудово розуміємо, що повинна бути оптимізація, оскільки бюджет не гумовий, і коронавірус нікуди не дівається, і наступний 2021 рік у  нас знову ж таки буде під гаслом «економимо кошти на медицину». Мені не хочеться зараз щось анонсувати і казати, яке підприємство потрібне, а яке ні. Скажу так: є багато пережитків минулих років. Коли під певну людину робили комунальну установу, аби забезпечити її робочим місцем. І ці заклади є дотепер. Після детального аналізу ідеї існування деяких підприємств ми зробимо відповідні висновки.

– Скільки грошей залишилося у ковідному фонді Волині?

– Достатньо. Законтрактовано близько 19 мільйонів гривень за минулий місяць. На доплати лікарям теж вистачає. Наразі працюємо над перепрофілюванням наших окремих комунальних закладів на «посткоронавірусні шпиталі». Бо часто навіть молоді люди після лікування потребують реабілітації, не говорячи вже про старших, які були на ШВЛ.

– Лікарня в Самарах Ратнівського району – єдина на 70 кілометрів. Її фінансування зупинили, лікарі з жовтня працюють без зарплат. Проте пацієнти в лікарні є, їх досить багато. Як будете реагувати?

– Я знаю про цю проблему. Щоб не закривати цей медичний заклад, частину приміщення лікарні можна було б віддати під реабілітаційний центр для учасників АТО. Це дасть змогу зберегти і медичний персонал. А взагалі-то потрібно повністю переходити на комерційну основу. Лікарня в Самарах – це перший дзвіночок. Я не хочу зараз називати районні лікарні, які теж може чекати закриття. Це проблема, яка назріває, і вона вибухне, думаю, вже в наступному році.

– Як особисто Ви ставитеся до запровадження локдауну?

– Ми розуміємо, що після локдауну може настати нокдаун або повний нокаут для економіки. Весняний локдаун настільки призвів до зубожіння населення, що далі вже немає куди. Тому з новим потрібно бути обережними, не рубати з плеча, а зважувати кожну деталь.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися