Родичі Трампа жили у Луцьку?
Волинь

Родичі Трампа жили у Луцьку?

3 січня 2021, 16:32
0
1
Сподобалось?
1

45-й президент США Дональд Трамп востаннє зустрічатиме Новий рік у цьому статусі. З 20 січня господарем Білого дому офіційно стане Джо Байден. Вщухають розмови про українське коріння зятя Трампа Джареда Кушніра – його прадід по маминій лінії був вихідцем з райцентру Підгайці на Тернопільщині. Але з’являються нові дослідження про можливе існування родичів Дональда на Волині.

Йшли на Волинь пішки

Свою гіпотезу у праці «Німецькі колонії на Волині» висунув Михайло Костюк, кандидат історичних наук, доцент кафедри інженерної педагогіки, психології та українознавства Луцького національного технічного університету. Він ґрунтовно проаналізував заселення німців біля Луцька у ХІХ столітті. Начебто тоді іноземців запросили в Російську імперію для підняття рівня сільського господарства (чи просто поміщики хотіли густіше заселити свої землі, щоб збирати більше податків). Словом, для переселенців запровадили спрощені умови переїзду плюс звільнення від кріпацтва. Також німці отримали й інші привілеї, зокрема, частково не платили податки.

– За переписом населення 1897 року, кількість німців на Волині сягала 171 тисячі осіб. У пізніші часи це число доросло до 210 тисяч, – розповідає Михайло Петрович.

Фрідріх ТРАМП

Переважно це було збідніле безземельне німецьке селянство. Люди, як правило, йшли зі своїх земель на Волинь пішки, без коней і худоби. Мали хіба возики з деякими пожитками та зерном для посіву. Але коли потроху розжилися, ставали землевласниками. Так, у Волинській губернії до кінця ХІХ століття вже налічувалося до дев’ятисот колоній.  Одна з них – Гнідава (нині – мікрорайон міста Луцьк).

Дід втік з дому, щоб відкрити готель

Німці заснували тут поселення приблизно в середині позаминулого століття. У Гнідаву прибули з Галичини, а там опинилися, переїхавши з історичного регіону Пфальц. Ці німецькі землі прославились як одне з основних виноробних місць країни. Серед найвідоміших вихідців Пфальцу й був Фрідріх Трамп – дід 45-го президента Америки.

Аналізуючи генеалогічне дерево Дональда, можна з упевненістю сказати: ризикованість та авантюрність у чоловіків цієї династії в крові. Фрідріх народився у бідному селі виноробів, але мріяв про великі гроші. Коли хлопцеві виповнилося 16, залишив матері записку й сів на лайнер, що прямував до США. Дізнавшись, що неподалік Сіетла буде закладено містечко золотошукачів, помандрував туди. Тільки не по цінний метал, а щоб відкрити готель для охоплених золотою лихоманкою. Так почалася ера знаменитої готельно-ресторанної імперії Трампів!

Волинські дослідники припускають, що рідні Фрідріха Трампа, не такі ризикові, як він сам, могли таки спробувати щастя з тисячами інших земляків на Волині. Можливо, ниточка родоводу 45-го президента США колись таки приведе з луцької Гнідави до Америки.

Наталія КРАВЧУК

На фото: Дональд ТРАМП і його дід Фрідріх у молодості.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися