Поліські дідухи знають у Європі
Волинь

Поліські дідухи знають у Європі

7 січня 2021, 18:40
0
2
Сподобалось?
2

Український дідух, який споконвіку займав чільне місце в оселі на Святвечір, вважався символом доброго врожаю, багатства та оберегу роду. Його робили з першого зажинкового чи останнього обжинкового снопа. Ставили на покуті й не виносили до Водохреща! На Поліссі ця традиція зберігається.

– Колись на вечерю напередодні Різдва в селі Глухи, де я народилася, батько приносив у хату «коляду». То був останній снопок з жнив, якого залишала баба Катерина на це свято. Вона ставила його перед вечерею у кутку. Що він означав, ми, малі, не розуміли, але знали, що так треба. Тепер сама роблю дідухи для себе і для інших, – розповідає Любов Мазур з Дубечного на Старовижівщині.

Жінка не просто майстриня, а переможниця Всеукраїнського конкурсу дідухів! Її вироби – справжні шедеври. Один з них подарувала рідному храму.

– Складаючи дідух, використовую колосся не лише жита-пшениці, а й льон, який спеціально сію, мак, полин, квіти безсмертника, траву сльози матері. Ось така краса й виходить, – показує свого «найзаслуженішого» дідуха жінка.

Любов Мазур має багато захоплень. Вона вправно творить із соломи капелюхи, скриньки, посуд, сувеніри, аплікації, кошики для освячення фруктів та чимало інших речей, які тішать око та радують душу. Їх можна побачити на різноманітних етнографічних волинських фестивалях та конкурсах. Є в Мазурів і солом’яне родове дерево, а ще лялька-мотанка з листя кукурудзи. А скільки таких сувенірів поїхало в Німеччину, Данію та Польщу, й не злічити! Кожна робота неповторна, авторська.

Аби прищепити іншим любов до мистецтва, жінка на заняттях шкільного гуртка у місцевій школі навчала соломоплетінню всіх бажаючих. Деякі дітки так захоплювалися, що навіть не поспішали додому.

– Найкраще для роботи підходить житня солома, – продовжує Любов Мазур. – Для тонкої роботи добрі овес та пшениця.

Жінка виросла в родині, де було десятеро дітей, тож до різної роботи, у тому числі кропіткої, звикла. Гордиться, що своїх має четверо, й усі вони потроху знають смак праці із соломкою.

Наталія ЛЕГКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися