«Це геноцид»: у Волинській облраді – позачергова сесія через здорожчання комуналки
Волинь

«Це геноцид»: у Волинській облраді – позачергова сесія через здорожчання комуналки

14 січня 2021, 13:06
0
0
Сподобалось?
0

Волинська обласна рада 14 січня зібралася на позачергову сесію аби відреагувати на різке зростання комунальних тарифів, яке викликало масові протести населення практично в усіх регіонах України. Голова облради ініціював підготовку звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо недопущення підвищення тарифів для населення.

І хоча, злякавшись людських протестів, центральна влада вирішила, як то кажуть дати задню, й заявила про державне регулювання цін на газ на період карантинних обмежень, свободівець Олександр Пирожик назвав це шулерством. Адже влада не дуже афішує той факт, що у січні українці все одно отримають платіжки з драконівськими тарифами. Адже регулювання і 30-відсоткова знижка на газ почне діяти лише з 1 лютого і буде відмінена вже у березні-квітні. Водночас, як зауважила керівник фракції «Європейської солідарності» Юлія Вусенко, підвищуючи ціни на газ та електроенергію, уряд майже на 11 мільярдів, порівняно із минулим роком, зменшив фінансування субсидій для незахищених верств громадян.

«На жаль, ми змушені вступати у протистояння з урядом та його некомпетентністю», – обґрунтував позицію облради керівник фракції «За Майбутнє» Ігор Лех.

Також, від імені волинських депутатів-мажоритарників, консолідовану позицію висловила Ірина Констанкевич.

«666 мільярдів гривень боргів за комунальні послуги. Але уряд з 1 січня запропонував нове підвищення. Ми справді вважаємо це геноцидом. Населення просто не здатне подужати нове підвищення. Таке рішення уряду ми вважаємо шкідливим. Ми вважаємо, що у нас є резерви для врегулювання ситуації. У нас є у підземних сховищах близько 23 мільярда кубів значно дешевшого газу, закупленого влітку», – заявила народний депутат Ірина Констанкевич. 

Також звернення доповнили, нагадавши про необхідність повернення дії пільгового тарифу на електроенергію для споживачів, що знаходяться у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій. Ця тема актуальна для жителів Маневиччини, котрі мешкають по сусідству з Рівненською АЕС. Тут електроенергія коштувала на 30 відсотків дешевше – це була плата мешканцям таких територій за ризик надзвичайних ситуацій. Район не газифікований, багато жителів мають індивідуальне електричне опалення. Тож, з врахування підняття тарифів на електроенергію та відміни пільги, платіжки для них зростуть приблизно у 2,5 рази.

Звернення зі змінами та доповненнями підтримали майже одноголосно.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися