На Волині австрієць пропонує запустити унікальний проєкт із переробки сміття
Волинь

На Волині австрієць пропонує запустити унікальний проєкт із переробки сміття

15 січня 2021, 15:59
0
0
Сподобалось?
0

На Волині може з’явитися сучасний центр утилізації відходів із компостним заводом, який не шкодитиме довкіллю.

Як інформує пресслужба Волиньради, цю ідею обговорили 15 січня під час зустрічі голови обласної ради Григорія Недопада з директором ПП «Гігаджоуль» Крістіаном Чернером, яке займається переробкою сміття.

Підприємство, засноване Крістіаном Чернером, має 40-річний досвід, апробований в Австрії.

На умовах договору підприємство може взяти в експлуатацію будь-який існуючий полігон побутових відходів та поетапно побудувати сучасний центр утилізації відходів з компостним заводом, куди спрямовується біофракція сміття; сортувальною станцією; заводом з обробки альтернативних видів палива.

Залишки ж пресуватимуться на вивільнених місцях полігонів, де запроваджені допоміжні системи дегазації.

Зі слів Чернера, захоронення відходів відбувається згідно із сучасними вимогами і проводиться рекультивація. Як варіант, тверді відходи можуть спалюватися, при цьому вироблена теплоенергія використовується для теплиць, де вирощують овочі та квіти для потреб міст.

Попіл, який лишається після спалення, їде на цементні заводи, які з користю його використовують. Переробка сміття – майже безвідходна.

Голова облради Григорій Недопад мав нагоду пересвідчитися в ефективності такої схеми, бо так переробляють сміття у столиці Латвії Ризі.

Крістіан Чернер закликає органи місцевих влад дослухатися до такої ідеї і переконує, що в Україні часто практикують нерентабельні проєкти поводження з твердими побутовими відходами, які, відповідно, й не реалізовуються і екологічних проблем, звісно ж, не вирішують.

Підприємець вважає, що в Україні і на Волині зокрема потрібні широкі дискусії з цього питання. Але це – не головне. Щоб громади повірили в ефективність будь-якого проєкту, потрібно показати зразок.

Чернер переконує, що у випадку, якщо з його підприємством буде укладений договір з однією із громад, він готовий буде продемонструвати успішний результат.

Радник голови обласної ради Михайло Імберовський пропонує обговорити такі пропозиції з керівництвом Шацької територіальної громади.

Іноземний гість каже, що українцям потрібно змінити психологію у питанні поводження сміттям. Зокрема, влада має не боятися політичної відповідальності за залучення приватного сектору економіки до вирішення проблеми побутових відходів, а громади повинні довіряти таким рішенням влади.

Григорій Недопад каже, що тему поводження з твердими побутовими відходами обов'язково обговорять на одному із засідань координаційної ради з питань місцевого самоврядування, на яке будуть запрошені керівники всіх 54 територіальних громад та 4 голови райрад на Волині.

Тим часом, Крістіан Чернер готовий до середини лютого надати всі пропозиції з конкретними обрахунками рентабельності проєкту для волинських громад. Остаточні рішення щодо перспектив співпраці прийматимуть самі громади.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися