Марія ЯНКО
Наші публікації

«Вистрибнула з поїзда на ходу, щоб не потрапити в Сибір», - розповідь 95-річної волинянки

24 січня 2021, 13:23
0
0
Сподобалось?
0

Марія Янко 26 січня святкуватиме 95-літній ювілей. Вона народилася в селі Партизанське Ковельського району в бідній багатодітній сім’ї. Коли німці вивозили Марію на примусові роботи, її тато з переживання зомлів.

– Важко було працювати в німця, – пригадує бабуся. – Завезли мене аж у кінець Німеччини, в село Гаттервістінґ, біля Ольденбурга. Доїла 25 корів, мила бідони, ходила в гумових чоботях по пояс зарошена в росі, бо переганяла худобу по черзі із загону в загін. Якось я доїла корову – стала бомбити американська авіація. Тоді забило корову, а я залишилась жива. А, бувало, повітряна тривога, всі ховаються у бомбосховище, а мене ніхто і не зве. Нікому за бранку голова не боліла.

Остарбайтерів звільнили американські солдати, які добре ставилися до українських дівчат. Один, почувши, що Марія розмовляє українською, підійшов до неї і запитав, звідки вона.

– Яка то радість була почути рідну мову на чужині! – пригадує Марія Янко. – Його батьки родом із Горохова і ще до війни емігрували в Америку. На прощання дав мені шоколадку і дещо з харчів.

Додому верталася Марія разом із подружкою з сусіднього села. Везли їх, як худобу. Дівчата побачили, що проминули Голоби, а поїзд не зупинився. Це ж та зупинка, на якій треба виходити!

– Я зрозуміла, що нас везуть кудись далі, може, і в Сибір, як «німецьку підстилку», –  з сумом розповідає Марія Янко. – То коли між Рожищем і Переспою поїзд стишив хід, я вирішила, що треба вискакувати на ходу. Стала вмовляти подругу, а вона – боїться. Тоді я викинула чемодани і силою випхала Ольгу з вагона. За нею вискочила і сама: дуже побила ноги. Але бажання добратися швидше додому додавало нам сили.

Після війни Марія Янко вийшла заміж за односельчанина Івана, народила дочку Олену, біля якої доживає віку. Трудилася в торгівлі 63 роки, нагороджена відзнакою «Відмінник радянської торгівлі».

Галина ОЛІФЕРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися