На Волині школяр отримав 6 років тюрми за продаж канабісу
Волинь

На Волині школяр отримав 6 років тюрми за продаж канабісу

21 січня 2021, 14:05
3
1
Сподобалось?
1

23 грудня 2020 року у Ратному на Волині одинадцятикласника Максима (ім’я змінене) засудили до шести років колонії за торгівлю наркотиками.

Про це повідомляє Бабель. 

Максима заарештували 19 травня 2020 року. Після уроків він гуляв у парку поблизу дому, коли назустріч виїхали дві патрульні автівки. Поліція заявила, що хлопець щойно продав канабіс, але грошей у нього не знайшли. При ньому були тільки телефон, антисептик, запальничка та порвана двогривнева купюра. Хлопця затримали як небезпечного злочинця і одразу ж забрали до СІЗО в Ковелі, де він провів кілька днів. 

Родина швидко знайшла адвоката, і він домігся, щоб на час слідства хлопця відпустили додому під особисте зобов’язання. Він продовжив ходити до школи, на допити до поліції, а потім і на судові засідання. 

Хлопця звинуватили в тому, що він двічі продав канабіс: у першому випадку йшлося про три грами за 440 гривень, у другому — перед самим затриманням — про вісім грамів за 700 гривень.

З двох випадків, які пред’явила йому поліція, Максим визнав тільки перший, який стався у квітні. Травневий — у день, коли його затримали — Максим категорично заперечував. Його адвокат Віталій Жуковський пояснює: хлопець був присутній при продажу, але участі не брав. 

Головними доказами поліції проти Максима стали показання двох свідків. Ними виявилися двоє дівчат, які співпрацювали з оперативниками. Їхнім завданням було домовитися з Максимом про зустріч, купити в нього наркотики та зняти все це на приховану відеокамеру. 

Адвокат Віталій Жуковський вважає, що поліція спровокувала Максима на злочин — а це незаконно. За його словами, дівчата багато разів телефонували Максиму і вмовляли його продати наркотик. «Він цих дівчат не знав і відмовляв їм. Казав, що в нього нічого немає. Але вони продовжували на нього тиснути та зрештою вмовили допомогти», — каже адвокат.

Тітка Максима обурюється, що поліція навіть не шукала тих, хто продав канабіс її племіннику, натомість зробила крайнім його: «Він його не вирощував, отже, у когось взяв. Чому не затримують тих, хто продає наркотики дитині?»

За словами адвоката, справу на Максима завели ще 30 січня 2020 року — на той час хлопцеві було лише пʼятнадцять років. При цьому кримінальна відповідальність за статтею про збут наркотиків настає лише із шістнадцяти. «Вони завели на нього оперативно-розшукову справу, почали за ним стежити. А потім просто чекали, поки йому виповниться 16, щоб підіслати своїх людей та затримати», — каже адвокат і вважає, що правоохоронці просто працювали на статистику.

Ратнівський районний суд розглядав справу Максима близько пів року. Прокуратура просила шість років позбавлення волі — це мінімальне покарання за статтею про збут наркотиків, якщо немає пом’якшувальних обставин. Адвокат хлопця просив повністю його виправдати та доводив у суді, що докази збирали незаконно. При цьому захисник розумів, що виграти справу в Ратному майже неможливо.

23 грудня Ратнівський райсуд виніс рішення: визнати Максима винним і присудити шість років за ґратами. Хлопця взяли під варту прямо в залі суду та відвезли до слідчого ізолятора в Ковелі.

Адвокат Максима вже подав апеляцію, найближчим часом справу почнуть розглядати в Луцьку. Насамперед Жуковський проситиме відпустити хлопця з-під варти, далі — оскаржуватиме рішення Ратнівського райсуду. Родина сподівається, що суд принаймні не позбавлятиме його свободи.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Коментарі

  • Ковельчанин
    Ковельчанин

    А відколи це у Ковелі СІЗО з'явилося?) Хоч перевіряйте іноді що копіюєте

    22 січня 2021, 22:44
    Відповісти
  • Лучанин
    Лучанин

    Копірайтери неудачні скільки хлопцеві 11 ? чи 16 ?

    23 січня 2021, 12:59
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися