На Волині будують округлі будинки-термоси
Волинь

На Волині будують округлі будинки-термоси

24 січня 2021, 14:22
0
-1
Сподобалось?
-1

На Волині почали будувати округлі будинки-термоси. У них, переконують господарі, тепліше, та й економніше жити.

Лучанина Юрія Редька не при­ваблювала перспектива тіснити­ся з батьками і братом у двокім­натній «хрущовці». Відтак десять років тому він ризикнув звести кру­глий будинок, - пише Високий замок.

— Я захоплювався геометрією, тому вирахував, що ідеальною формою для такого житла є пра­вильний трикутник із округлени­ми кутами, — пояснив новатор. — Циліндричні стіни — найкоротші для огородження певної площі. У них надзвичайно висока стій­кість — згадайте бастіони та вежі фортець. Це виправдовує засто­сування тонких стін і мілких фун­даментів. Тож я отримав можли­вість зекономити на будівельних матеріалах.

В основі конструкції згадано­го будинку — кладка каменю із закріпленими у ній балками не­великої довжини. Це також пере­вага «круглої» забудови.
Адже довжина кожної із трьох зовнішніх стін становить лише п’ять метрів. Житло розділено на дві частини — з окремими входа­ми та санвузлами. Його загальна площа становить 140 квадратних метрів. Кухню поєднано з віталь­нею, щоб створювалося вражен­ня єдиного простору. Один ква­дратний метр оселі обійшовся приблизно у 700 доларів.
Стелю виготовлено з брусів і дощок, проміжки між якими за­кладено пінопластом шаром 15 сантиметрів. Як наслідок, добре зберігається енергія. Для повно­цінної теплоізоляції будинку на горище насипали шар глини з тирсою (так колись робили наші прадіди).
Пан Юрій довго шукав май­стрів, котрі вміють правильно і точно залити фундамент для фі­гурних елементів та викласти сті­ну «кругляком».

— Додаткові турботи мене не обтяжували, — зазначає ентузіаст. — Бо мав надію, що витрати на бу­дівництво окупляться. Мені вдалося відчутно зекономити кількість газу на опалення житла. Адже завдяки округленим стінам периметр бу­динку зменшився майже на 15%.
Відомо, що найбільше тепла втрачається у кутах, які фахівці називають «злодіями» корисного простору. Тут вони відсутні. Тож кімнати прогріваються швидше, та й нагріте повітря циркулює краще, а не застоюється.


Житель села Раків Ліс Камінь-Каширського району Геннадій Сус нещодавно створив свій круглий будинок. Він не менш цікавий, ніж у Юрія Редька. Коли почав споруджувати дім, селом навіть поповзли чутки, ніби на його земельній ділянці заклали церкву. Довго довелося переко­нувати людей, що це не так.
Суси зізнаються, що хотіли, аби оселя була привабливою, займа­ла незначну площу та добре збе­рігала тепло. І тепер живуть ніби у справжньому термосі — взимку не мерзнуть, а літньої пори обходяться без кондиціонера.
— Непросто було зважитися на будівництво такої нетрадиційної форми, — каже дружина господа­ря Неля. — Перебрали багато ці­кавих ідей та варіантів і зупинили свій вибір на округлій хаті. Вона тепла, енергоощадна, світла. На яку б сторону не виходили вікна, сюди обов’язково заглядатиме сонце. Тепер маємо житло, яке піклується про нас.
Внутрішні стіни прямі. Тож із розташуванням меблів проблем не виникало. Зрештою, округлі тумбочки сьогодні є у продажу.
Подружжя планує облицювати будинок, щоб став ще привабли­вішим та зменшив тепловтрати. Завдяки оригінальній формі спо­руда не лише енергоощадна, а й легко витримує вітер, дощ, хур­делицю. Бо ж її «парусність» на­багато менша, ніж у прямокутни­ка. І сніг не налипає на дах, тому немає загрози його руйнування.


— Найперше зіткнулися з про­блемою, як залити ідеально круглий фундамент, — пригадує пан Геннадій. — Тож змайстру­вали спеціальне пристосування — щось на зразок велетенського циркуля. З його допомогою я на­малював коло, по зовнішньому контуру якого викопали тран­шею. Звісно, округлою повинна бути й опалубка. Для її виготов­лення використали тонкі дошки, котрі легко вигинаються.
Добряче наморочився господар і під час зведення круглих стін. Переконавшись, що неможливо викласти по колу блоки стан­дартних розмірів, узявся розрі­зувати їх навпіл.
— Така робота виявилася не­простою. Щоб пришвидшити «процес», я придумав спеціаль­ний верстат, — розповідає чо­ловік. — Половинки блоків легко складалися, як фрагменти пазла. А вже у готовому каркасі доводи­лося прорізати отвори для мета­лопластикових вікон.
На горищі облаштували ман­сарду. А «ламаний» дах складають площини з різним кутом нахилу, що надає будинку певної загадковості.

Юрій Редько першим на Волині наважився звести округлий дім. Фото автора та газети «Полісся».





Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися