У Луцьку сімейна лікарка щодня телефонувала і особисто навідувалася до хворого на коронавірус подружжя пенсіонерів
Волинь

У Луцьку сімейна лікарка щодня телефонувала і особисто навідувалася до хворого на коронавірус подружжя пенсіонерів

7 лютого 2021, 15:47
0
0
Сподобалось?
0

Про сімейного лікаря Луцького центру первинної медичної допомоги № 2 Наталію Крищук із захопленням розповіли наші читачі – подружжя луцьких пенсіонерів. Коли вони захворіли на коронавірус, лікарка направила бригаду для взяття аналізів, потім щодня телефонувала й навіть особисто навідувалася до них додому оглянути, залишивши їм свій пульсоксиметр до повного одужання. Тож  мусили познайомитися з цією молодою енергійною лікаркою. Адже, будемо відверті, вистачає нарікань на сімейних лікарів… А говорили, звісно ж, про коронавірус.

При перших «чихах» направлять на ПЛР-тест

– Пані Наталіє, коли ви вперше зіткнулися з невідомою уханською хворобою?

– Це був квітень 2020 року, чоловік, якому близько 60 років, переніс хворобу вдома, тобто амбулаторно. Зараз я розумію, що там нічого страшного не було, але тоді спати від хвилювань не могла! Він же був перший! Хвороба невідома, не знати, який у неї перебіг, прописаних дієвих ліків ще не було. Та ще й такий ажіотаж і новини про сотні трун в Італії… Ми з пацієнтом були постійно на зв’язку, зідзвонювалися кілька разів на день, кожен новий симптом викликав мало не паніку. Тож коли чоловік пішов на поправку – це було свято для нас усіх. Тепер, звісно ж, вже є чималий досвід, вміння, сили воювати з цією хворобою.

– Отож, людина відчула нездужання. Що далі?

– Дзвонити сімейному лікарю. Ми запитуємо пацієнта про симптоми, намагаємося зрозуміти, який перебіг хвороби: легкий, середньої важкості чи важкий. Якщо підозрюємо, що це коронавірус, подаємо заявку мобільній бригаді на взяття аналізів. Тепер, до речі, вже з’явилися рекомендації обстежувати ПЛР-методом всіх хворих з ознаками респіраторного захворювання. Міністерство охорони здоров’я дозволило нам самостійно приймати рішення про спосіб ведення пацієнта – дистанційно, шляхом огляду хворого на дому чи в поліклініці. Тобто, якщо я відчуваю, що розмови по телефону мені не достатньо, одягаю захисний костюм і їду до пацієнта. Особливо, коли знаю, що це літня або лежача людина, яка не зможе прийти до мене в поліклініку.

– Чому ж ми чуємо так багато нарікань на сімейних лікарів, які неохоче або й зовсім  відмовляють записувати свого пацієнта на  ПЛР-тест?

– Особисто я нікому не відмовила, але можу уявити, чим викликані подібні відмови. Адже скерувати на діагностику – це не виписати один папірець. Це насправді певний порядок дій, який трішки затратний в часі. Спочатку треба заповнити електронну карту пацієнта, потім увійти у спеціальну програму і внести його особисті дані у спеціальні форми. Можливо, багатьох лікарів саме ця трудомістка процедура і зупиняла?

Пульсоксиметр знадобиться й при астмі

– Пульсоксиметр – це справді той предмет, який повинен тепер бути чи не в кожній родині?

– Він потрібен не тільки при коронавірусі, а й при бронхіальній астмі, бронхітах, серцевих проблемах. За його допомогою можна відстежувати показник сатурації – насичення крові киснем. Тобто наскільки дихальна система, яка найчастіше уражається при коронавірусній інфекції, справляється зі своєю основною функцією. Якщо у хворого на COVID-19 є пульсоксиметр – це значить, хвороба під контролем. Норма: від 95 до 100, нижче – реальний привід хвилюватися. Бувають різні випадки, у кожного свій організм: деякі починають задихатися при нормальній сатурації, а дехто переконує у нормальному самопочутті, а сатурація спустилася до 85. За нашими протоколами, якщо пульсоксиметр показує 92 і нижче, це покази до госпіталізації, тому викликайте швидку чи телефонуйте сімейному лікарю. Я свій апарат купила ще в березні, потім нас ними забезпечили на роботі. І якщо знаю, що пацієнт у групі ризику, а мені потрібно знати показники сатурації – ділюся своїм на час хвороби. Можливо, комусь потрібно призначити комп’ютерну томографію, особливо якщо температура тримається, а хтось обійдеться втратою нюху і «лікуватиметься» рясним питтям. 

– Чим повинні лікувати коронавірус? Адже призначення лікарів просто діаметрально протилежні: одному одразу виписують антибіотики, іншому – довгий список модних противірусних препаратів.

– Призначаємо лікування згідно з діючими протоколами надання медичної допомоги при цій хворобі. У них не прописані ані вітаміни, ані противірусні препарати на амбулаторному етапі (тобто під час лікування вдома). Антибіотики призначають лише тоді, коли лабораторно доведено, що до вірусу приєдналася бактеріальна інфекція. Їх не можна приймати для профілактики і  тим більше людям самостійно купувати, «бо сусідці помогли». В основному лікування коронавірусу полягає в достатньому питті.  Жарознижуючі – при потребі.

– В Інтернеті, та й серед людей постійно крутиться тема про те, що при перших симптомах недуги потрібно пити парацетамол, а також  великими дозами приймати вітамін Д та цинк. Це правда?

– Препарати цинку та вітаміну Д3 активно застосовують в Америці, до наших протоколів вони не увійшли. А парацетамол слід приймати лише як жарознижуючий засіб, коли у вас піднялася висока температура. І взагалі, самолікування  саме при цій хворобі – не кращий вихід із ситуації… Тож постарайтеся уникнути її: частіше мийте руки з милом, одягайте маску, постійно влаштовуйте вдома та на роботі наскрізне провітрювання. А якщо вже захворіли, то лікуйтеся тим, що призначить лікар.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися