Лікарка у Луцькому районі отримала 150 тисяч зарплати за місяць
Волинь

Лікарка у Луцькому районі отримала 150 тисяч зарплати за місяць

10 лютого 2021, 11:12
0
0
Сподобалось?
0

Генеральна директорка Луцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Оксани Чертюк у грудні 2020 року отримала понад 150 тисяч гривень зарплати.

Про це повідомляє депутатка Луцької районної ради Ольга Максимяк у Фейсбуку.

«Понад 150 тисяч гривень – цілком реальна зарплата керівника закладу меддопомоги первинного рівня в Україні, який має статус некомерційного комунального підприємства. Причому офіційна. Саме такий розмір винагороди був зафіксований у грудні 2020 року у генерального директора Луцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Оксани Чертюк.

Відразу скажу, що особисто я за високі зарплати, адже це насамперед дозволяє убезпечити ту чи іншу сферу від відтоку кадрів. Але… До прикладу, заробітна плата хірурга заледве сягає 15 тисяч гривень…», - зазначила Ольга Максимяк.

Як інформує Ольга Максимяк, 9 лютого на засіданні постійної депутатської комісії з питань освіти, інформаційного простору, культури та мови, національного та духовного розвитку, соціального захисту населення, охорони здоров'я, сім'ї, молоді, спорту та туризму, міжнародного співробітництва, зовнішньо-економічних зв'язків Луцької районної ради, заслухали звіти керівників Луцького та Горохівського районних центрів медико-санітарної допомоги. Наразі триває процедура передачі цих закладів у комунальну власність територіальних громад.

Як розповіла генеральна директорка Луцького районного центру ПМСД Оксана Чертюк, у його мережі нині 12 амбулаторій та 21 ФАП (у 9 з них – працюють постійні працівники, решта ж – тимчасового перебування). Цей центр обслуговує 62 500 осіб, з 47 тисячами вже укладені декларації з сімейними лікарями. Середня заробітна плата керівників амбулаторій складає 29 000, лікаря – 24 000, медсестри – 12 000, а фельдшера та лаборанта – 10 000 гривень.

«Оксана Чертюк пояснює, що її зарплатня, як генерального директора формується у розмірі 10 посадових окладів. Один оклад – 6100 грн. Тобто винагорода за роботу – не менше 61 000 грн. Однак, у звітних документах, які ми отримали розміри зарплати були і значно вищими. Як от приміром, у грудні 2020 року - понад 150 тисяч гривень.

Цікаві дані помітили ми і у додатку до контракту пані Оксани. Не буду багато коментувати. Просто залишу його фото. Можливо, когось наштовхне на думку, як от можна стимулювати роботу спеціалістів, преміювавши у розмірі 24 посадових окладів. 85 % коштів, які отримує Луцький РЦПМСД витрачає на заробітні плати, 15 % - на розвиток», - зазначає депутатка.

За словами Оксани Чертюк, раніше у мережі Центру було 53 ФАПи, зараз же їх удвічі менше. Фахівчиня пояснює, що така оптимізація зумовлена тим, що пацієнтів у ФАПах було обмаль, а їх утримання – недешевим. Натомість створили мобільний ФАП, який щодня обслуговує щонайменше 8 пацієнтів.

Іншої думки щодо забезпечення надання медичних послуг генеральна директорка Горохівського районного центру медико-санітарної допомоги Галина Майко. У мережі Горохівського центру – 13 амбулаторій, 35 ФАПів, 22 пункти здоров’я. Укладено майже 43 тисячі декларацій з сімейними лікарями. На думку Галини Федорівни, у сільській місцевості потреба у ФАПах – значна.

Заробітна плата сімейного лікаря у Горохівському райцентрі ПМСД складає трішки більше 14 000, середнього медичного персоналу – майже 6800, молодшого медичного персоналу – 5970, а спеціалістів – 11 000 гривень.

Винагорода самої Галини Майко, як генеральної директорки, значно менша, аніж у її колежанки, – 24 000 гривень. Лише двічі на рік керівниця отримувала премії – до дня медичного працівника (5000 грн) та наприкінці року (10 000 грн).

«Звіти обох керівників наша комісія взяла до відома. Горохівський РЦМСД рекомендується передати у комунальну власність Горохівській територіальній громаді, Луцький РЦМСД – Ківерцівській територіальній громаді. Однак, наша комісія, а напередодні і майнова, вирішили, що перед передачею у комунальну власність територіальних громад у центрах проведуть незалежний аудит фінансово-господарської діяльності», - додала Ольга Максим’як.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися