Іван ОМЕЛЬЧУК
Волинь

Депутат з Волині за свої гроші встановлює хрести героям УПА

13 лютого 2021, 13:28
0
1
Сподобалось?
1

Учасник двох українських революцій, акції протесту «Україна без Кучми» та «живого ланцюга» у 1990 році у Львові, депутат-свободівець Ковельської районної ради Іван Омельчук зі Старої Вижівки ось уже кілька років займається увіковіченням слави спочилих вояків УПА на Волині. Він розшукує місця їхньої загибелі і встановлює там хрести та пам’ятні знаки.

Назвав Генпрокурора «символом брехні»

До національно-визвольного руху в Україні Іван Омельчук долучився у 1988 році, будучи студентом Львівського сільськогосподарського інституту.

– Випадково на площі Ринок під час мітингу я почув виступ Миколи Гориня, – згадує Іван Миколайович. – Він говорив про Україну, про незалежність. Ним не можна було не захопитися. Ця смілива людина за Радянського Союзу не боялася казати правду про владу. З усіх боків учасників акції оточив ОМОН, поруч стояли автозаки. Омонівці стали виловлювати демонстрантів, почалася паніка. На власні очі бачив, як б’ють жінок. Горинь намагався втекти, та його заштовхали в автозак.

Івана Омельчука тоді не затримали, тож наступного дня він прийшов до відділку, щоб разом з іншими визволити демонстрантів.

– І знов почалася бійка. Після неї цілу ніч змивали з бруківки кров, – продовжує Іван Омельчук. – А після всього почув по телевізору виступ Генпрокурора Потебенька, мовляв, омонівці на прохання львів’ян навели порядок у місті. У той же день порвав свій комсомольський квиток. У 2004 році під час Майдану довелося зустрітися з Потебеньком особисто. Нагадав йому той його виступ, назвавши в очі «символом брехні».

Просить людей розповісти про невідомі могили

Зайнятися встановленням пам’ятних знаків загиблим воякам УПА «свободівця» спонукала розмова зі зв’язковим повстанської армії Трифоном Бодюком. Він розповів, що в лісі поблизу Буциня похований повстанець Федір Карда. Знайшов очевидців, родичів загиблого. І незабаром у тому урочищі відкрили пам’ятний знак українському герою. Останки Федора перепоховали в рідному селі Заріччя Ковельського району.

– Був щиро вражений, що на панахиду прийшли сотні його односельців, – каже Іван Миколайович. – Та найбільше здивувало, що серед них була дружина Федора Карди.

Івану Омельчуку та його однопартійцеві Анатолію Лавринюку випала нагода встановлювати пам’ятну дошку Олексі Шуму на псевдо «Вовчак» на школі в його рідному Журавлиному. Пізніше в шкільний музей люди передали листи «Вовчака» до коханої дівчини, які знайшла молода сім’я під час ремонту старої хати, тут же була й повстанська форма.

Помітним у житті району стало відкриття пам’ятника двом сотникам УПА Михайлу Поляку та Костянтину Жолинському в Мильцях. До його спорудження доклали зусиль не лише Іван Омельчук, а і його син Тарас та племінники Андрій Хомич, Сергій Омелянюк, Богдан Зайцев. І все це власним коштом ініціатора.

– Встановити пам’ятні хрести плануємо ще Івану Чабану та полеглим біля рудницького багна повстанцям в Мизовому, – ділиться задумами Іван Миколайович. – Зупинятися на цьому не збираємося. Під час святкування Дня Незалежності я звернувся до старовижівчан з проханням ділитися інформацією про місця загибелі повстанців.

Після Революції Гідності, під час якої Іван Омельчук був поранений, втілив у життя ще одну хорошу ідею – встановив банери «Небесній Сотні» в центрі селища та біля храму Василія Великого, адже вважає, що сучасні герої продовжили справу вояків УПА.

Наталія ЛЕГКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися