Як самому порахувати майбутню пенсію
Волинь

Як самому порахувати майбутню пенсію

21 лютого 2021, 12:24
0
0
Сподобалось?
0

Пенсійне забезпечення українців – дуже болюча тема сьогодення. Навантаження на Пенсійний фонд велике, адже українці – нація старіюча. Про те, скільки пенсійних коштів потребує Волинська область, які є нові електронні послуги від Пенсійного фонду та інше – у розмові з начальником Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Петром Філіпчуком.

Середні виплати – майже три тисячі гривень

– Підбиваючи підсумки роботи за минулий рік, хочу відзначити, що головне наше завдання полягало в тому, щоб забезпечити у повному обсязі виплати пенсій і грошової допомоги жителям області. І це завдання було виконано. Якщо говорити мовою цифр, то видатки на ці потреби становили 9 мільярдів 291 мільйон гривень – вони зросли на понад мільярд, порівняно з 2019-м. Середній розмір пенсійних виплат нині становить 2968,49 гривні.

– Карантинні обмеження через пандемію коронавірусу вплинули на систему обслуговування пенсіонерів. Які відбулися зміни?

– Окрім звичайного сервісу, розвиваємо дистанційні форми обслуговування. На Волині працює десять стаціонарних сервісних центрів та 39 віддалених робочих місць, де працівники Фонду приймають відвідувачів в об’єднаних територіальних громадах, селищних і сільських радах та інші. У зв’язку з введенням карантинних обмежень прийом відвідувачів на віддалених робочих місцях тимчасово було припинено. Однак з 15 лютого їх роботу поступово відновлюють. Сьогодні можливість отримувати різні послуги «на віддалі» дає  вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Потрібно мати електронний підпис (його можна замовити в акредитованому центрі сертифікації ключів – зокрема, безкоштовно у департаменті Державної податкової служби, Міністерстві внутрішніх справ України та ПриватБанку), зареєструватися на вебпорталі та створити особистий кабінет. У ньому можна легко контролювати, як змінюється пенсія з урахуванням надбавок, підвищень, доплат… Також через портал пенсіонери можуть замовити необхідні довідки й документи. Там же люди не пенсійного віку мають можливість переглянути свій страховий стаж та приблизно розрахувати розмір майбутньої пенсії.

– Як це зробити?

– На вебпорталі доступна послуга «Пенсійний калькулятор». Вводиш свої дані – і він автоматично рахує, хто що заробив. Але, наголошую, система видає приблизний розмір майбутньої пенсії.

– А якщо немає електронного підпису, як тоді бути?

– Щоб зареєструватись на вебпорталі, можна також особисто звернутися до відділу обслуговування громадян й отримати логін та пароль для реєстрації. Важливо: з минулого року почав діяти сервіс «Автоматичне призначення пенсії» при досягненні пенсійного віку. Для цього не потрібно особисто відвідувати органи Пенсійного фонду, а лише подати анкету-заяву через особистий кабінет на вебпорталі Фонду. Поступово запроваджуються такі сервіси як «Електронна трудова книжка» та «Електронний листок непрацездатності».

Замовте есемески про зароблений стаж

– Які ще є новинки?

– У нас можна замовити електронне пенсійне посвідчення, що є одночасно і банківською платіжною карткою.

Також популярною є послуга SМS-інформування про зарахування страхового стажу для тих, хто ще не на пенсії. Адже не всі працюють на повну ставку, тож не завжди орієнтуються, за скільки днів у місяці вони (чи за них) мали сплатити податків. Щоб зарахувати місяць стажу, треба сплатити податки за 30, 31 чи 28 днів, залежно від місяця. Така послуга безкоштовна.

– Тобто, якщо людина працює неповний робочий день чи тиждень (зокрема, чимало священнослужителів, листонош, працівників ринків, сфери обслуговування та інші), то її календарний робочий місяць може відставати від страхового?

– Саме так. І повідомлення від Фонду покажуть реальну картину про зароблений за місяць стаж. Адже він впливає на призначення пенсії.

– Чи можна отримати на вебпорталі інформацію, не реєструючись?

– Так, але не всю. У відкритому доступі ви знайдете відповіді на запитання про умови, порядок призначення, перерахунку та виплати пенсій, зразки заяв, скарг, пропозицій, запитів та інших документів, необхідних для призначення та перерахунку пенсій, переведення з одного виду пенсії на інший, зміни способу виплати пенсій, виплати допомоги на поховання й багато іншого.

Розмовляла Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися