Чому Луцька райрада стала прикладом для всієї країни?
Волинь

Чому Луцька райрада стала прикладом для всієї країни?

12 березня 2021, 14:05
0
2
Сподобалось?
2

Луцька районна рада нового скликання працює усього три місяці, але вже справила справжній фурор на політичній арені країни: її ставлять у приклад, у неї переймають досвід, вона постійно під прицілом ЗМІ та суспільства. Звісно, перш за все, це завдяки керівнику-господарнику. Голова Луцької районної ради Олександр Омельчук (партія «За майбутнє») не без задоволення ділиться: ще вчора наскрізь просякнута пострадянщиною райрада сьогодні уже ні в кого не просить грошей. Сама їх заробляє, має 23 мільйони на депозитах і вже на п’ять років уперед забезпечена заробітною платою для своїх працівників.

Простий, спокійний, усміхнений. Таким Олександра Омельчука звикли бачити всі, ще коли він був депутатом облради. Чи змінило його високе чиновницьке крісло? Аж ніяк. Перше, що дивує, коли заходиш у приміщення Луцької районної ради, – це відсутність обмежувачів і охорони, нікому не потрібно звітувати, куди і чому йдеш. «А навіщо це нам? Ми ж для людей працюємо», – відповідає на моє запитання Олександр Омельчук. «І взагалі, ми тут наче сім’я: об’єднані спільною метою і атмосфера завжди дружня», – додає він. І справді, інтерв’ю вийшло душевним, без притаманного чиновникам пафосу та «ухилясів» у відповідях. За кавою, у присутності радника. Люди спокійно заходять, щось питають. Ловлю себе на думці, що мене шокують абсолютно нормальні речі…

Які обов’язки має Луцька районна рада нового скликання після укрупнення районів? – запитую в Олександра Омельчука.

– Сьогодні місцеве самоврядування має три рівні: обласна рада, районна і територіальні громади. Поки що не до кінця визначені наші обов’язки. Згідно з нинішнім законодавством, правонаступницею майна стала Луцька районна рада. Те ж, яке потребує бюджетного утримання, а це заклади освіти та медицини, ми зобов’язані передати територіальним громадам. Що ми і зробили. За собою лишили тільки ті установи, які не потребують державного фінансування. Ці заклади ми передали на баланс «Райтеплобуду» – одного з найбільших наших комунальних підприємств області.

Аби вчителі, медики і молодь не втікали за кордон

Цій проблемі Луцька райрада без зволікання дала «червоне світло» своїми соціальними проєктами. Серед них – «Соціальне житло» і пілотний бізнес-проєкт для молоді.

– По селах маємо закинуті ФАПи. Приміром, у Горохівському районі є сім таких приміщень, які не використовуються, і саме вони будуть облаштовані під соціальне житло для медпрацівників і вчителів. Адже сьогодні ми бачимо, що молоді спеціалісти – медсестри, лікарі, виїжджають за кордон у пошуках кращого життя й заробітку. Звісно, у цих будівлях ще потрібно зробити ремонт, підвести воду, облаштувати каналізацію, аби можна було зайти і жити. Також маємо чудову ініціативу наших народних депутатів В’ячеслава Рубльова та Ігоря Палиці про залучення молоді у різні проєкти. Ми уже підписали меморандум про співпрацю з ЛНТУ. У громадах є багато шкіл, які припинили свою діяльність, а їхні приміщення пустують, руйнуються. Тому ми ці приміщення безкоштовно надаватимемо під виробництво. Тільки тоді молодь перестане виїжджати за кордон, будуть робочі місця, надходитимуть податки, села заживуть новим життям.

Вперше за всі роки існування Луцької райради її поставили у приклад всій країні на зборах у Верховній Раді. Через це багатьом вона уже стала, як зазначає Олександр Омельчук, поперек горла.

– Нас запросили в Київ у Верховну Раду на зустріч, де був присутній заступник міністра Міністерства розвитку громад В’ячеслав Негода. У нас дуже багато голів райрад з радянською свідомістю, які звикли клянчити кошти на своє існування. Я виступив і сказав, що не погоджуюся з такою позицією, і описав своє бачення. Луцька райрада на своєму прикладі показала, що не просить кошти, а навпаки – розвивається. У нас сьогодні на депозитах лежить 23 мільйони, у нас на п’ять років наперед люди забезпечені заробітною платою, ми акумулювали майно, яке буде працювати на всю Луцьку громаду. Тому Негода дійсно поставив нас у приклад. Навіть з Львівщини приїжджали переймати досвід, і ми охоче ним ділилися. Декому не подобається, що ми запрацювали в такому швидкому темпі, бо те, що можна розтягнути на два роки, ми робимо за тиждень.

Про попередника «з приданим» і «відмитих»  шість мільйонів

– Дуже смішна ситуація вийшла, коли попередній голова райради, знаючи, що він буде заступником у Підгайцівській громаді, на останній сесії Луцької районної ради передав туди дві автівки – службове «Рено», на якому він їздив, і вантажний автомобіль, який був на балансі «Райтеплобуду». Їхня вартість – 2,5 мільйона гривень. Але не був підписаний акт прийому-передачі цих машин. Ось так колишній голова пішов з «приданим». Це розцінюється як викрадення, тож ми звернулися у правоохоронні органи, і нині порушена кримінальна справа. Ще щодо повернення майна: виплив скандал з амбулаторією у Рожищі, яка перейшла на баланс Луцької районної ради. Її відремонтували за шість мільйонів гривень від Світового банку, але вона стоїть пусткою, і там немає ані водопостачання, ані водовідведення, вибиті вікна, тече дах на другому поверсі. Тому ми звернулися у правоохоронні органи, аби вони провели перевірку. Ці кошти були виділені при колишньому начальнику управління охорони здоров’я Волині Ігорю Ващенюку, на якого порушено ряд кримінальних справ. До прикладу, у Цуманській громаді за 3,5 мільйона збудували ЦНАП – це була реконструкція з добудовою. Поставили годинник, який є окрасою центру. Вони ще й безкоштовно отримали меблі. Порівняйте 6 мільйонів і 3,5…

Ви направду яскравий приклад успішного господарника, і це не може не тішити, – констатую на закінчення нашої розмови Олександру Омельчуку і дякую за спілкування.

– Якщо заходиш до людини в оселю, а там не прибрано, то вона не буде господарником. До мене зайдеш в дім – всюди чисто. Тому я хочу, щоб у Луцькому районі теж скрізь було чисто. Усі розповідали, що Ківерцівська громада збиткова і має приєднатися до міста. А її новий голова Олександр Ковальчук показав, як потрібно рубати схеми попередників – і сьогодні вперше в історії їхній бюджет з переконанням у сім мільйонів гривень! І повірте, нам не потрібно буде брати позику МВФ, ми ще самі зможемо давати кошти. Просто треба не красти.

Ірина БУРА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися