На Волині зафіксували небезпечну хворобу
Волинь

На Волині зафіксували небезпечну хворобу

16 березня 2021, 09:44
0
0
Сподобалось?
0

У селищі Люблинець Ковельського району зареєстрували випадок захворювання людини на ботулізм.

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в області.

Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися токсини (бутолотоксини) бактерії Clostridium botulinum.

Симптоми ботулізму:

- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,

- сильно виражена сухість у роті,

- важко говорити (голос стає тихим, нерозбірливим або пропадає)

- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,

- запаморочення,

- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).

У більшості випадків ботулізму можна уникнути, дотримуючись простих правил:

• при домашньому консервуванні необхідно дотримуватись правил особистої гігієни;

- дотримуватись чистоти сировини (ретельне миття продуктів перед використанням);

- при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;

- безпосередньо перед закладкою в банки продуктів стерилізувати банки і кришки;

- при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів — проводити тиндалізацію (прогрівання до 100 градусів від трьох до п'яти разів з проміжками в 24 год), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – 40-60 хв. з подальшим їх герметичним пакуванням;

- не вживати “бомбажні” консерви;

- не купувати виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солону рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;

- не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, тому що їх складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися