У селищі Люблинець Ковельського району зареєстрували випадок захворювання людини на ботулізм.
Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в області.
Ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися токсини (бутолотоксини) бактерії Clostridium botulinum.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
- сильно виражена сухість у роті,
- важко говорити (голос стає тихим, нерозбірливим або пропадає)
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
- запаморочення,
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).
У більшості випадків ботулізму можна уникнути, дотримуючись простих правил:
• при домашньому консервуванні необхідно дотримуватись правил особистої гігієни;
- дотримуватись чистоти сировини (ретельне миття продуктів перед використанням);
- при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
- безпосередньо перед закладкою в банки продуктів стерилізувати банки і кришки;
- при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів — проводити тиндалізацію (прогрівання до 100 градусів від трьох до п'яти разів з проміжками в 24 год), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – 40-60 хв. з подальшим їх герметичним пакуванням;
- не вживати “бомбажні” консерви;
- не купувати виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солону рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
- не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, тому що їх складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту.
Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!