У Луцьку діятиме «безкоштовна» стоматологія
Волинь

У Луцьку діятиме «безкоштовна» стоматологія

31 березня 2021, 17:16
1
3
Сподобалось?
3

Національна служба здоров’я повідомляє: з 1 квітня частина стоматологічних послуг буде безкоштовною. 

Про це пише ІА Волинські Новини.

У 2021 році стоматологічну медичну допомогу винесли в окремий амбулаторний пакет. Він буде покривати ургентну стоматологічну допомогу усім та планову стоматологічну допомогу дітям до 18 років, крім ортодонтичних процедур та протезування.

Для дорослих безкоштовним має бути первинний огляд пацієнта та ургентна стоматологія – зняття гострого болю та лікування станів, які загрожують життю, а також інструментальні дослідження в рамках ургентної стоматологічної допомоги. Решта послуг для дорослих будуть платні, чим нікого сьогодні власне й не здивуєш.

І якщо з дорослим населенням випадки, коли допомога буде надаватися безкоштовно більш-менш зрозумілі, то з дитячою стоматологією – складніше. Адже в пакеті вказано, що дітям до 18 років повністю покривається планова дитяча стоматологія, крім ортодонтичних процедур та протезування, бо це запобігає погіршенню загального здоров’я дитини. Тобто планове лікування зубів дітям та хірургічні втручання в закладах, які підписали договори з НСЗУ і замовили цей пакет послуг, мають надаватися безоплатно, оскільки за них заплатила держава.

Директорка комунального підприємства «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини повідомила: заклад, який вона очолює, подав усі документи на цей пакет медичних послуг. Але водночас дитяча поліклініка попросила НСЗУ надати чіткі роз’яснення, що саме входить в поняття «планова дитяча стоматологія».

«Вони мали дати роз’яснення, але поки що цього немає. В пакеті про це вказано одним речення. Ні специфікацій, ніякої конкретики. Але якщо завтра воно запрацює – ми готові приймати пацієнтів. Звісно, ми б хотіли, щоб це було детальніше пояснено: специфікація і так далі. Але будемо починати працювати. Ми порахували, скільки буде вартувати пломба, скільки коштує відвідування, але щоб робити певні висновки, треба мати хоча б місяць досвіду в таких умовах. Вже проводимо закупівлі. Попрацюємо – побачимо, у тому числі й скільки заклад отримає від НСЗУ», – каже вона.

Крім того, зауважує Оксана Лєщинська, ще чимало пакетів «зависли» в електронній системі і не підписані, хоч працювати за новими умовами треба вже завтра.

Очільник Луцького міського управління охорони здоров’я Володимир Лотвін розповідає: з цим питанням вже зверталися у НСЗУ і там їх запевнили, що система «зависла» через велику кількість заявок від закладів. Проте вона має запрацювати вчасно і проблем не буде.

«Всі договори розглянуті, обіцяють, що все має бути добре», – каже він.

Як же працюватиме пакет надання стоматологічних послуг сьогодні ще говорити складно. Очевидно, каже головний медик Луцька, все буде вдосконалюватися в процесі. Бо відповідно до базового тарифу, на одну послугу виділяється 116 гривень, а в межах цієї суми треба буде і оглянути пацієнта, і обезболити, і поставити пломбу. Якої якості матеріали за такі гроші можуть закупити заклади – велике питання.

«Ургентна допомога буде в межах цього пакету і її нашим мешканцям надаватимуть наші комунальні заклади безкоштовно. Щодо дитячої стоматології... Там теж включена ургентна допомога і додається планове лікування. Але встановлений такий тариф – 116 гривень за одну послугу. За 116 гривень дитячій поліклініці треба оглянути дитину, при потребі обстежити (зробити КТ, рентген), обезболити і поставити пломбу. Ви самі розумієте, що за такі гроші це зробити буде дуже складно. Або ж матеріал буде найдешевший. Заклади ставлять в отакі умови, але вони мусять робити. Крім того вони мають також оглядати школярів.

В попередньому пакеті було чітко розписано послуги: «пломбування карієсу» і так далі. А в цьому – лише «планове лікування». А яке планове лікування може бути за цю суму... Трішки неясно. В пакет точно не входить протезування і ортодонтія. Тож ми так орієнтуємося, що безкоштовним буде ургентне лікування для дорослих і дітей, планове лікування дітей, де легкі форми карієсу, і планові огляди в школах. Але огляди відбуватимуться так: стоматолог дивиться і дає рекомендації звернутися далі. Детальніше все буде зрозуміло в процесі і в договорі будуть окреслені нюанси», – пояснює Володимир Лотвін.

Оскільки вартість послуги всього лише 116 гривень, то ймовірно, що не всі будуть задоволені якістю матеріалів і дехто може на них не погодитися. Але щоб заклади могли пропонувати батькам поставити дорожчу пломбу, треба оформити все офіційно. І тут теж є нюанси.

«Ми дивимося, як це зробити законно. Наприклад, щоб мама з дитиною прийшла і змогла обрати: чи поставити дешеву безкоштовну пломбу, чи з дорожчих матеріалів. Заклад же також має закупити матеріали на певну суму, але ж він повинен мати і альтернативний, кращий матеріал. Але ця послуга має бути правильно оформлена, щоб оплата йшла через касу на рахунок підприємства. Але НСЗУ каже, що платна послуга має бути та, яка не входить у пакет. А в пакет знову ж таки входить планове лікування. І тут така колізія... Як це все оформити ніхто толком не знає. Заклад має дотримуватися цих умов: якщо заключили договори, то мають безкоштовно лікувати. Будуть ці пакети, будуть підписані договори, але, очевидно, що в процесі будуть і зміни. Будемо дивитися», – резюмує посадовець.

До слова, відповідно до нормативних документів, лікар-стоматолог – фахівець, для візиту до якого не потрібне електронне скерування від сімейного лікаря. За стоматологічною медичною допомогою пацієнти можуть звертатися самостійно.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Елизавета
    Елизавета

    Бесплатная не всегда означает что хорошая. Я когда то ходила к стоматологу в свою поликлинику по прописке, услуги были бесплатные. Но эффективности лечения не было от слова совсем. Я ходила долгое время, и чаще всего не могла попасть когда мне нужно было из-за большой записи. В итоге я так и не вылечила свои проблемы. После я уже обратилась в частную стоматологию, где за пару сеансов мне вылечили всё качественно и быстро, с отличным обслуживанием - https://stomatology-lementa.com.ua/

    18 червня 2021, 17:46
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися