На Волині пам'ятка архітектури - в аварійному стані
Волинь

На Волині пам'ятка архітектури - в аварійному стані

7 квітня 2021, 17:23
0
-2
Сподобалось?
-2

Пам'ятка архітектури "Садиба Вільгів - Садибний будинок XVIII століття", що знаходиться у Ковельському районі, перебуває в аварійному стані.

Про це пише Суспільне.

Прокурори звернулися до суду, аби визнати будівлю безхазяйною.

Об'єкт культурної спадщини знаходиться у Голобах. Згідно з охоронним договором, користувачем пам'ятки є селищна рада, однак право власності на пам'ятку досі не зареєстроване.

Облікова документація на об'єкт засвідчує аварійний стан "Садиби Вільгів". Без зареєстрованого права власності, проводити будь-які ремонті, реставраційні чи інші роботи – неможливо. Також об'єкт не взятий на облік як безхазяйне майно.

У Ковельській прокуратурі зазначають: бездіяльність селищної ради може призвести до повної руйнації садиби. Прокуратура звернулася до Волинського окружного адміністративного суду та вимагає від селищної ради набути право власності на пам'ятку архітектури.

Як розповів Суспільному телефоном голова громади Сергій Гарбарук, який перебуває на "лікарняному", про позов прокуратури знає від секретаріату. Ситуацію пообіцяв прокоментувати згодом, однак на дзвінки кореспондентів більше не відповідає.

Довідково

Садиба Вільгів була збудована у Голобах в 1711 році. Спочатку нею володіла сім'я Ярузельських. Але згодом будівля була зруйнована. На місці садиби воєвода Вільга збудував новий палац, який займав велику площу і у своєму складі мав декілька приміщень: будинки, господарські споруди, брама для в'їзду, парк з водоймищем.

До сьогодні збереглися частини будівлі з колонами і балконом. Після Другої світової війни будівля була декілька раз реконструйована. Приміщення займали різні установи: будинок культури, військовий шпиталь, і лікарня. Після розпаду Радянського Союзу маєток стали розграбовувати.

У 2006 році частини садиби Вільгів були віднесені до пам'яток архітектури національного значення. Також садиба належить до пам’яток архітектури місцевого значення. Каплиці з фігурами святих були передані релігійним громадам селища Голоби.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися