У Луцькій громаді заборонили білити дерева та бордюри
Волинь

У Луцькій громаді заборонили білити дерева та бордюри

13 квітня 2021, 19:52
0
2
Сподобалось?
2

Жителів Луцька закликають утриматися від здійснення побілки, яка для декого асоціюється із чистотою, порядком та доглядом за деревами.

Про це йдеться на сайті Луцької міської ради.

Наближається час проведення загальноміської толоки з впорядкування міста та підготовка до зустрічі Великодніх свят. Відбудеться вона 16 квітня. Тривалий час весняне прибирання асоціюється з побілкою бордюрів та дерев. Побілка – це старий дідівський метод, ефективність якого не доведена, зазначають у мерії. Навіть більше – при невірній концентрації вапна, суміш може спалити кору дерева, вважають фахівці.

Весняну та осінню побілка вважають доцільною лише для плодових дерев, оскільки дехто вважає, що різкі перепади температур в осінньо-зимовий період можуть призвести до сильних пошкоджень їхньої кори. Біла фарба на стовбурах і скелетних гілках відштовхує сонячні промені, захищає кору від перегріву й дозволяє деревам вчасно прокинутися.

Весняна побілка покликана захистити дерева від сонця та шкідників, що прокинулися після зимової сплячки. Не потрібна побілка молодим деревам з гладкою корою. Вона може закупорити пори і заподіяти їм шкоду.

"Якщо мешканці приймають рішення щодо побілки дерев на прибудинковій території – вони можуть звернутися до обслуговуючого підприємства із відповідним проханням, розуміючи, що ця робота буде виконана за кошти із їхньої квартплати. А от на території міста дерева білити заборонено. Теж стосується і бордюрів, білити їх безглуздо і заборонено законодавством України, ця норма прописана у Правилах утримання зелених насаджень у населених пунктах України. Зокрема, пунктом 9.1.17 забороняється білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми. Це зайві витрати праці, часу та матеріальних засобів. Крім того, є правила дорожнього руху, якими чітко передбачено використання певних кольорів у розмітці на дорогах", - йдеться в повідомленні.

Відтак, закликають і жителів Луцької міської територіальної громади, і суб’єктів господарювання, керівників освітніх та медичних установ та інших підприємств, установ та організацій, утриматися від здійснення побілки.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися