«Справжній психолог не «підсаджує на себе», а вчить допомагати собі», – Антоніна Євтодюк
Волинь

«Справжній психолог не «підсаджує на себе», а вчить допомагати собі», – Антоніна Євтодюк

22 квітня 2021, 09:52
1
0
Сподобалось?
0

Пандемія коронавірусу, економічна криза, російсько-українська війна, екологічні проблеми… Сьогодні світ поставив людину у ситуацію, коли вона відчуває себе нестабільно, не має впевненості у майбутньому. Їй все частіше не вистачає внутрішніх ресурсів, щоб протистояти кризовим тенденціям у суспільстві.

Зарадити цьому можуть психологи. Саме вони допомагають віднайти гармонію як з самим собою, так і з оточуючими людьми.

До Дня психолога, який щорічно в Україні відзначають 23 квітня, кандидатка філософських наук, доцентка та психологиня Антоніна Євтодюк розповіла, як у сучасній ситуації розставити пріоритети та плекати власне щастя.

Про вплив пандемії на життя людей

Наразі люди все частіше звертаються із проханням допомогти стабілізувати свій психоемоційний стан. У суспільстві панує тривожність, невизначеність. Проявляються панічні атаки, безсоння, депресії, втрати сенсу життя.

- У контексті пандемії з цим всім стало набагато важче боротися. Частина людей втратила традиційні орієнтири і стійкість перед викликами. Також через закриті кордони, захисні маски та інші обмеження, з’явився страх відкритого спілкування один з одним.

Тож, люди просять допомогти знайти їм в собі та зовнішньому світі якісь точки опори та резерви, які дозволять щасливо жити, - зазначає Антоніна Євтодюк.

Як залишатися щасливим у кричних обставинах

Наша героїня переконана, що із нестабільної ситуації, яка склалася внаслідок короновірусу, можна отримати певні уроки та стати сильнішими. Для цього варто обирати життєву стратегію творця, а не жертви.

- Пропоную кілька лайфхаків. Найперше – створіть власний рецепт щастя. Він може складатися із такого мінімуму інгредієнтів: життя триває, здоров’я задовільно, я роблю все для досягнення цілей, а те, що не в моїх силах – віддаю на волю Божу.

Ще одна порада - заздалегідь у часи стабільності сформуйте «подушку безпеки». Тобто знайдіть свої цінності та компетентних людей, до яких можна звернутися, коли буде погано.

Дієва також техніка «5 подяк». У кінці дня варто сформулювати позиції, за які ви вдячні Богові, іншим людям, собі. Коли людина дякує, мозок дає організму установку, що він у безпеці. Таким чином ми й можемо почувати себе краще.

Ще один прийом – це по можливості допомогти ближньому, який потребує підтримки.

Не варто забувати й про психологічний закон: ми підсилюємо те, на що звертаємо увагу. Отож, не варто концентруватися на негативі, бо тоді він буде переважати у нашому житті. Краще завжди шукайте вихід.

Взагалі раджу будь-яку кризу, як і позитивні ситуації, постійно аналізувати. Спостерігайте за тим, що відбувалося з в момент труднощів, і як ви з ними справлялися. Саме так ми отримуємо життєвий досвід. Адже криза – це закономірний етап життя людини. Долаючи її конструктивно, ми переходимо на інший рівень свого існування, - каже Антоніна Євтодюк.

Коли потрібна допомога психолога

Звертатися до психолога необхідно, якщо ви помічаєте суттєве зниження життєвих сил, при цьому немає ніяких фізичних факторів. Тобто, ви не хворієте якоюсь недугою. Серед тривожних симптомів – системні безсоння або сонливість, переїдання або відсутність апетиту, підвищення агресії чи, нервозності, апатія. Можуть виникати також проблеми у спілкуванні з іншими людьми.

Якщо такий стан триває більше двох тижнів – варто йти до фахівця.

На жаль, як підкреслює Антоніна Євтодюк, пацієнти не завжди вчасно звертаються за допомогою. Іноді самостійно приписують собі й п’ють заспокійливі чи снодійні препарати, вживають алкоголь чи інші шкідливі речовини. Однак, це лише тимчасово знімає деякі симптоми напруги, але не вирішує проблему.

- Важливо виявити й проговорити те, що турбує, із фахівцем, якому довіряєте. Інакше проблема забивається у підсвідомість. Іноді формуються тілесно-емоційні блоки, проявляються психосоматичні симптоми при яких уже тіло сигналізує про проблеми психіки. У такому випадку людина хворіє і не може зрозуміти чому.

Серед моїх клієнтів була жінка, яка здогадувалася про зради чоловіка і через це дуже страждала. Як наслідок, у неї з’явилися висипання на шкірі рук, схожі на екзему. Емоційна нестабільність знижувала якість життя. Однак жінка не знаходила в собі достатніх сил, щоб розібратися в проблемі. Уникала вирішення, терпіла. Коли ми почали працювати, вона виставила свої межі, навчилася відстоювати себе, влаштувалася на цікаву роботу, розставила крапки над «і» з чоловіком. Результат - зникла проблема зі шкірою, жінка розквітла. І дійсно врятувала себе. Адже вона народилася в родині, де батько ставився до її матері так само, як до неї чоловік. Тож, мати зловживала алкоголем і продовжує це досі. Моя клієнтка сприймала психологічне насилля як специфічну форму любові, і навіть інфікувала нею своїх дітей, - підкреслює психологиня.

Про міфи та стереотипи у роботі психолога

Отримати повноцінну допомогу фахівця сучасній людині заважають безліч міфів та стереотипів, які тягнуться ще з радянських часів. Із того часу закріпилося сприйняття психології як чогось агресивно-репресивного.

- Окрім того, у суспільстві існує стереотип, що до психологів звертаються тільки слабкі або хворі люди.

Це не так. Адже, коли у нас є болить зуб, ми йдемо до стоматолога. Коли є хірургічні проблеми, йдемо до хірурга. І ми так само, маємо змогу звертатися до психолога, коли не справляємося із відповідними труднощами.

Ще один міф виражається в страху «підсісти на психолога». Тобто, боязнь, що ти сам не навчишся справлятися зі проблемами, їх за тебе буде вирішувати спеціаліст, «викачуючи» гроші. Але суть сучасної допомоги полягає в тому, що людині дають можливість «виховати свого власного внутрішнього помічника», який допомагає справлятися з критичними обставинами упродовж життя», - каже Антоніна Євтодюк.

Як знайти потрібного фахівця

Як пояснює психологиня, насамперед потрібно шукати спеціаліста, якому ви будете дійсно довіряти. Обов’язково варто поцікавитися освітою та сертифікацію. Ви можете попросити показати відповідні документи. Також потрібно звернути увагу на свої внутрішні відчуття: чи вам комфортно, чи відчуваєте прогрес у роботі. Спостерігайте за людиною, завжди зберігайте критичне мислення і не довіряйте сліпо.

Окрім того, зараз є дуже багато різних спрямувань психологічної допомоги. Із цього різноманіття варто спробувати вибрати щось таке, що буде підходити для вас.

- Тим людям, у яких є проблеми, але вони не наважуються звернутися до психолога, хочу сказати одне: в той момент, коли страждаєте, ваше життя проходить, а цей період можна прожити повноцінно. Від того, що ви будете терпіти – проблема не вирішиться, а накопичиться.

Очевидно, психолог не завжди може вирішити все. Але здатен збільшити шанси на щасливе, повноцінне життя. Фахівець допоможе вам розібратися в таких питаннях як: хто я є, для чого живу, в чому моя місія, що мені потрібно, що/хто мені заважає бути щасливим? Часто ми живемо в полоні міфів, а психолог дасть зрозуміти, що на даному етапі є для вас корисним і потрібним, а що зайвим. І, відповідно, одне навчить підсилювати, а іншого – позбуватися. Важливо, що у процесі фахової співпраці, ці відповіді ви дасте собі самі, а не отримаєте готові від психолога. А тому отримаєте алгоритм, як це робити далі.

Також вас навчать вибудовувати свої психологічні межі, розвивати емоційний інтелект, протистояти маніпуляціям, цінувати себе, уникати токсичних середовищ і стосунків. І найголовніше - вміти шукати правильні орієнтири для повноцінного якісного життя!, – завершує наша героїня.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Саша
    Саша

    Це окремий і унікальний талант - писати настільки уїбанські заголовки. Це з усього інтерв'ю ти вирішив виділити саме цю кончену цитату ні про що? "нє только лишь все но многие у нас слишком много всех и нас особенно" - якось так вона звучить, розумієш? А ще цей стиль заголовків смердить совком, бо чиновник пизданув якусь хуйню на планьорці, а новину треба на першу шпальту. Коротше, дебільні заголовки у вас, і людину яка їх пише, треба тикати в цей факт носом, як обісцяного кота.

    18 травня 2021, 08:25
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися