До Луцька привезли 30 унікальних ікон
Волинь

До Луцька привезли 30 унікальних ікон

16 травня 2021, 18:46
0
0
Сподобалось?
0

До музею волинської ікони, що в Луцьку, привезли 30 творів олійного і темперного живопису. Твори для експозиції під назвою "Святі заступники перед Богом" привезли з червоноградської філії Львівського музею історії релігії.

Про це пише Суспільне.

На виставці можна оглянути ікони з ликами святих Миколая, Варвари, Катерини, Юрія, Параскеви, Дмитрія, архистратига Михаїла, архангела Гавриїла, розповіла Суспільному завідувачка музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва.

В експозиції представлені унікальні образи, зібрані на території Рівненської, Львівської та Волинської областей, говорить музейниця.

"Наші відвідувачі побачать образи, які не були характерними для православної Волині досить довгий період. Фактично ікони 18 століття. Зображення багатьох святих з їхніми чудами та діяннями. Унікальні речі", – зазначила завідувачка музею.

Із Червонограда до Луцька привезли знакову для свого міста колекцію, розповіла завідувачка філії Львівського музею історії релігії Галина Гриник.

"Маємо велику колекцію Святої Варвари, Для нашого міста Червонограда Свята Варвара є покровителькою, а Свята Варвара, великомучениця, є покровителька шахтарської праці", – говорить Галина Гриник.

Кожен твір – багаторічна праця, говорить художниця-реставраторка з Червонограда Олена Труляєва. Практично кожна ікона надходить до музею в понищеному стані, каже фахівчиня.

Зі слів реставраторки, над однією іконою інколи треба працювати один-два роки: все залежить від стану цих зображень.

"Залежить від кількості шарів, які є на іконі, бувають записи, прописи та це все поступово забирається, дуже делікатно", – додала Олена Труляєва.

Виставку приурочили до Міжнародного дня музеїв, який відзначатимуть 18 травня.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися