На Волині від домашнього насильства загинули 5 людей
Волинь

На Волині від домашнього насильства загинули 5 людей

17 травня 2021, 10:06
0
0
Сподобалось?
0

За перші чотири місяці цього року від кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, потерпіли 25 жінок. Торік – 164 жінки.

Про це йшлося під час круглого столу «Міжсекторальна взаємодія у сфері протидії та запобігання домашньому насильству», пише ІА "Волинські Новини"

Депутатка Луцької райради розповіла, що близько двох місяців у регіоні діє соціальний проєкт безоплатної юридичної та психологічної допомоги для жінок «Вирішуєш Ти».

«Ми побачили, що 50% звернень жінок, які потрапляють до нас на консультацію або які хочуть отримати вторинну юридичну допомогу, – це випадки, які стосуються домашнього насильства, – зазначила вона. – Сьогодні ми говоримо передусім про безпеку життя жінок і дітей. Чому жінок? Тому що 90% потерпілих – це жінки. Чому дітей? Тому що діти, які є свідками насильства, також є потерпілими».

Заступник керівника ГУНП у Волинській області Сергій Козак інформував, що з вересня 2019 року в місті Луцьку на постійній основі цілодобово працює група протидії домашньому насильству. Із травня 2021 року на виконання наказу голови Національної поліції в області введено в дію ще дві таких групи в Нововолинську та Ковелі.

«Їх юрисдикція не обмежується містами Нововолинськ і Ковель, а й охоплює найближчі громади», – сказав він.

У разі, якщо в повідомленні заявника, який телефонує за номером 102, звучить словосполучення «домашнє насильство», групи з протидії домашньому насильству в обов’язковому порядку прибувають на виклик.

Керівник управління превентивної діяльності ГУНП у Волинській області Володимир Солоненко повідомив, що за цей рік до поліції надійшло 842 заяви, пов’язані з домашнім насильством. За результатами їх розгляду складено 1004 адміністративних протоколи за ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису або непроходження корекційної програми».

«Крім того, уповноваженими поліцейськими винесено 221 терміновий заборонний припис стосовно кривдника з обмеженнями, які передбачені Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». 37 приписів – це зобов’язання залишити місце проживання постраждалої особи, 189 приписів – заборона на вхід та перебування в місці проживання постраждалої особи і 213 приписів – заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою», – зазначив правоохоронець і додав, що припис може передбачати й всі три заборонні заходи.

Цього року працівники поліції до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості про 18 кримінальних проваджень за ст. 126-1 Кримінального кодексу України «Домашнє насильство», а за аналогічний період минулого року – 10. Також внесено відомості про вісім кримінальних проваджень за ст. 390-1 ККУ «Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників». Торік таких проваджень було лише два.

«Тобто щодо кривдників вживаються більш жорсткі заходи», – зауважив Володимир Солоненко і додав, що серед кривдників нараховується троє неповнолітніх.

«Ми реагуємо на ті повідомлення, які надходять на службовий планшет. Такі завдання розподіляють відповідні диспетчери. Звичайно, в нас є спеціалізовані працівники, які діють у сфері протидії домашньому насильству, так званого підрозділу «Поліна». Ми як працівники патрульної поліції укомплектовуємо цей підрозділ. Наразі проводяться відповідні заходи щодо переведення працівників патрульної поліції на займані посади в сфері запобігання домашньому насильству», – додав керівник управління патрульної поліції у Волинській області Андрій Крутень.

Заступник очільника Волинської обласної прокуратури Олександр Бабенков, своєю чергою, інформував, що за чотири місяці 2021 року від кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, потерпіли 25 жінок, із яких сім неповнолітніх і сім малолітніх.

«Від кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 ККУ постраждали 15 жінок. За 2020 рік від кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, постраждали 204 особи, з них 164 жінок, 12 неповнолітніх та 13 малолітніх. Серед них 32 особи потерпіли від кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 «Домашнє насильство». Від кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, торік загинули п’ять осіб», – сказав Олександр Бабенков.

Сім справ з обвинувальними актами дійшли до суду.

У законодавчі акти останнім часом було внесено багато змін, зокрема зміни до ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За вчинення насильства в сім’ї передбачена адміністративна відповідальність, у тому числі штраф. Однак часто як міра покарання за домашнє насильство штраф є недієвим, так само як і громадські роботи, які нерідко кривдник просто не виконує.

За невиконання громадських робіт теж передбачено лише штраф.

«Найбільш дієвим заходом, особливо якщо йдеться про спільне проживання подружжя, на мою думку, є адміністративний арешт. По ч. 1 – адміністративний арешт строком до семи діб, за повторне вчинення протягом року – до 15 діб», – зазначив заступник керівника обласної прокуратури.

Як розповів суддя-спікер Луцького міськрайонного суду Андрій Подзіров, суд розглядає велику кількість справ, зокрема щодо ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Торік надійшло 803 такі справи, з яких 759 було розглянуто.

«Було закрито 194 справи у зв’язку з закінченням строку накладення адміністративного стягнення, – зазначив Андрій Подзіров. – На 473 особи було накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу, на чотири особи – громадські роботи і на п’ять осіб – адміністративний арешт».

Як докази суд бере до уваги свідчення постраждалої особи, покази свідків, відеозаписи, експертні висновки, зокрема психолога, та інші.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися