Волинський госпіталь ветеранів війни вводить платні послуги, аби вижити
Волинь

Волинський госпіталь ветеранів війни вводить платні послуги, аби вижити

21 травня 2021, 09:33
0
0
Сподобалось?
0

Волинський госпіталь ветеранів війни змушений вводити платні послуги, а сам заклад опинився в непростому становищі в плані фінансування.

Про це стало відомо під час засідання комісії обласної ради з питань охорони здоров’я і соцзахисту, передає ІА "Волинські Новини"

Зокрема, члени комісії погодили тарифи платних послуг, які вводяться у КП «Волинський обласний госпіталь ветеранів війни» Волинської обласної ради.

Голова комісії, депутатка Ірина Горавська повідомила, що практично на кожному засіданні комісії облради депутати затверджують ці тарифи.

«Це тривалий, динамічний процес, кожен лікувальний заклад готує поступово перелік платних послуг, якщо вони бачать, що є нагальна потреба їх затверджувати, що є попит на ці послуги. Заклади подають розрахунки в управління охорони здоров’я, де їх перевіряють, а медична комісія затверджує», – зауважила вона.

Як пояснила директорка госпіталю Тетяна Масікова, сьогодні заклад опинився у вкрай складній фінансовій ситуації. Адже нині тут лікують пацієнтів так само, як і в інших закладах вторинного рівня, згідно з укладеними пакетами медпослуг з НСЗУ. Пільгового лікування для ветеранів в пакетах не передбачено.

«На сьогоднішній день від госпіталю ветеранів війни лишилася одна назва. Бо ми працюємо за законом Про основні гарантії медичного забезпечення населення і ці гарантії не передбачають жодних пільг для ветеранів війни незалежно від категорій. А оплата проводиться за пакетами медичних послуг. Ми зараз лікуємо не так, як це робили раніше. Раніше ми проводили повний комплексний медичний огляд, дивилися, які захворювання. Зараз ми лікуємо хворобу, звітуємося за основним захворюванням і одержуємо кошти від НСЗУ, відповідно до пакету, за яким лікується цей пацієнт», – пояснює вона.

Тож для того, щоб заклад міг вижити, зазначила Тетяна Масікова, вводять платні послуги. Крім того, з її слів у госпіталі змушені скоротити персонал, адже всі прохання звернути увагу на необхідність включити до пакетів НСЗУ медичні послуги пов’язані з лікуванням і реабілітацією ветеранів війни, залишилися без відповіді.

«Ми повинні скорочувати персонал, дуже утискатися, в зв’язку з тим, що всі наші листи, які ми писали до уряду, Верховної Ради за підтримки облради, результатів не дали. Ми маємо багато важких хворих старшого віку, які важчі за своїм соматичним станом, ніж хворі молодого віку, але фінансування однакове. Навіть коефіцієнт на вік, який передбачений на первинній ланці, де сімейний лікар одержує доплату тільки за те, що з ним уклала декларацію людина старша як 65 років, нам не передбачена. НСЗУ відповідає, що оплачують за складність. Сама операція – це одна справа, а виходити пацієнта після протезування суглобу, якому 92 роки (ми і такі операції робимо) набагато важче. Ми раніше мали імідж з лікування людей старшого віку, і вони й зараз йдуть до нас, але нам від цього не легше, бо оплачують однаково, чи хворому 20 років чи йому 95. Тому ми опинилися в такому складному становищі», – провадить очільниця госпіталю.

З її слів, раніше в закладі могли обстежувати пацієнтів комплексно, адже вкладалися у визначену постановою Кабміну суму – 65 гривень на день.

«Зараз ця постанова Кабміну не діє, закон Про статус ветеранів війни не виконується, але і не відмінений. Тому така ситуація. Якщо наш лікар-консультант при огляді вважає за потрібне, що пацієнту необхідно зробити, скажімо, УЗД органів черевної порожнини, то він робить електронне направлення, лікар з УЗД обстежує і ми це подаємо в НСЗУ через ресурс. Якщо ж лікар-консультант не бачить потреби в такому обстеженні, а пацієнт бажає його зробити, то ми кажемо, що НСЗУ нам не оплачує це, тож він може скористатися платними послугами», – додала Тетяна Масікова.

Урешті члени комісії затвердили розроблені тарифи.

Питання обговорили на останньому засіданні ТСК ВРУ з питань правового статусу ветеранів війни. Для розв’язання цієї ситуації запропонували створити комплексну програму, яка передбачатиме фінансування госпіталів за рахунок коштів із державного бюджету. Другий шлях вирішення питання – створення окремого пакету медичних послуг для ветеранів війни (аби ветерани мали змогу лікуватися не лише в госпіталях, а й зверталися до інших медичних установ).


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися